Mutatunk 5 esküvői stílust, ami rögtön a kedvenced lesz!

Manapság rengetegféle esküvői stílus létezik, így nem kell aggódnotok, ha különleges esküvőt szeretnétek. Bátran válogathattok a különféle lehetőségek között, hogy megtaláljátok a személyiségetekhez és az életszemléletetekhez legközelebb állót. Nézzünk meg néhány igen különleges, egymástól eltérő és változatos esküvői stílust a teljesség igénye nélkül!

Modern esküvői stílus

Ha igazán letisztult, egyszerű és semmiképp sem hivalkodó esküvőt szeretnétek, akkor a modern esküvői stílus biztosan tetszeni fog. Mivel a letisztultság jellemzi, nincs semmi felesleges cicoma, túlzó dekoráció. Egyszerű és ízléses, ugyanakkor igen látványossá tehető egy, vagy két jól megválasztott színnel a fehér mellett. Ezekre a színekre épülnek az előkészületek, a meghívók, a dekoráció és egyéb kiegészítők.

A modern esküvői stílus azért is nagyszerű választás, mert visszafogottsága miatt nem igényel sok díszítést, így költségkímélő is. A legjobb, ha a dekorációs elemek inkább fantáziadúsak, ötletesek és eredetiek, mint feltűnőek. A modern stílus azoknak a pároknak az ízlésvilágát tükrözi, akik nem akarnak többek lenni, többet mutatni annál, mint ami van. Akik egyszerűen csak szeretik a szépet és ízléseset, de nem esnek túlzásokba.

Milyen menyasszonyi ruha illik a modern esküvői stílushoz?

Az menyasszonyi ruha legyen egyszerű. Ez nem a habos-babos hercegnős ruhaköltemények stílusa. Inkább a test vonalát követő, lágy esésű, abroncs nélküli ruhák illenek a leginkább a modern stílusú esküvőhöz. Ha mégis megbolondítanád a ruhádat. feldobhatod egy, az esküvő színvilágához igazodó övvel vagy szalaggal.

Milyen legyen az esküvői dekoráció?

A dekoráció szempontjából fontosak a jól meghatározott kísérő színek, melyek a fehér mellett megjelennek. Itt bátran választhattok merészebb színeket, mert egy pasztell szín könnyen elveszik a fehér mellett. Fontos, hogy meglegyen a kontraszt, mert az igazán nagyot dob a dekoráción.

A választott kísérő szín lehetőség szerint ne legyen kettőnél több, de akár egy is elég. Ezt a ti ízlésetek dönti el. Ha két színt választotok, az is fontos, hogy azok egymással harmóniában legyenek. Népszerű színkombináció például a lila és az olívazöld. Ha egy kísérőszínt választotok, az lehet szintén lila, olívazöld vagy akár marsala. (A marsala egyébként 2015-ben volt az év színe, de még mindig igen divatos és nagyon látványos.)

A dekoráció terén nem kell semmi extrára gondolni. Az asztalokra tehettek például úszó gyertyákat, üveggyöngyöket vagy virágfejeket. A színes szalvéták, szalvétagyűrűk vagy akár a színes tányérok is nagyon feldobják a terítéket.

Rusztikus esküvői stílus

Mondanom sem kell, hogy ez az egyik legnépszerűbb esküvői stílus, hiszen nagyon jól variálható és eszméletlen hangulatos.

A szó eredeti jelentése a falusi életmódra utal. Ebből adódóan épp a modern ellentéte, ugyanakkor páratlan és bensőséges hangulatot kölcsönöz az esküvőnek. Ez az esküvői stílus Angliából származik és a vidéki életmódot és környezetet idézi. Ennél fogva jellemző rá a természet közelsége.

Képzelj el egy csendes kis erdőszéli házat pajtával és a közelben virágos mezővel. A rusztikus esküvő pontosan ezt a hangulatot idézi.

Mivel az esküvő két család egyesülését is jelenti, ezért fontos a családias légkör, ami szintén ennek a stílusnak a sajátja.

Milyen legyen az esküvői dekoráció?

Az esküvő színei semmiképp sem feltűnőek. Itt a bézs és natúr színek dominálnak egyszerű stílusban. A minták nem igen jellemzőek, a durván megmunkált farönkök, a zsákvászon, a különböző bőrök viszont fontos kiegészítők. Dekorációnak fakéreg vagy változatos mezei virágok illenek hozzá.

A rusztikus esküvő elképzelhetetlen egy elegáns bálteremben. Ha a rusztikus stílusban gondolkoztok, akkor a „szabad ég alatt, szabadon” vonalat fontos követni. Olyan helyszínt érdemes választani, ahol nagy szabad tér van. A gyerekek imádni fogják, hogy nem kell asztalok és székek közé bezsúfolva ücsörögniük, hanem szabadon szaladgálhatnak odakint és a vendégeknek is igazi élmény lesz. (Plusz kitalálhattok egy csomó szabadtéri játékot is, ami szintén nagy segítség a családias légkör kialakításában.)

A ceremóniát is bátran szervezhetitek nyári esküvő esetén a szabad ég alá. Ha az időjárás is megengedi, igazán különleges hangulatot varázsolhattok. Érdemes azonban olyan helyszínt választani, ahol rossz idő esetén fedett helyen is elfér a násznép.

Milyen menyasszonyi ruha illik a rusztikus stílushoz?

Mivel maga a stílus letisztult, cicoma-mentes és leginkább természetközeli, ezért a hercegnős ruháknak nem ennél a stílusnál jött el az idejük. A rusztikus esküvőhöz leginkább a romantikus hangulatú, csipkés, abroncs nélküli ruhák illenek. Ezek önmagukban is nagyon szépek, nem szorulnak rá sok kiegészítőre és remekül illenek a szabadtéri növények és virágok hangulatához. Sőt, hajdísznek is inkább egy szolid és mutatós virágkoszorút ajánlunk!

Toszkán stílusú esküvő

Ki ne hallott volna a napsütötte Toszkánáról? Rengeteg pár ide szervezi az esküvőjét, mert lenyűgözi őket az olasz borvidékek sajátos hangulata. Nem mindenki engedheti meg magának azonban, hogy az egész násznépet külföldre utaztassa esküvője alkalmából. Mégis van megoldás, ha minden vágyad egy Toszkán stílusú esküvő.

Ez az esküvői stílus a rusztikus esküvői stílus számos elemét használja, mégis más a kifejezetten toszkán hangulat miatt.

Az esküvőt érdemes egy szép, magyar borvidéken található helyszínre tenni. A szőlőtőkék látványa és hangulata itt is megtalálható csakúgy, mint Toszkánában.

Milyen legyen a dekoráció?

Az esküvő színei a fehér mellett természetesen az olívazöld és egyéb pasztell színek. Kiegészítőkként megtalálható a kőből és agyagból készült edények és természetesen a tonett székek. Ezeket a rusztikus elemeket nagyon jól ellensúlyozzák a csillárok, az arany és ezüst gyertyatartók vagy akár az ezüst evőeszközök is.

Toszkána a fűszereiről is híres, így ezek a dekorációban is megjelennek nem csupán az ételekben. Ez igazán különleges látvány- és illatvilágot, hangulatot kölcsönöz az eseménynek.

A toszkán esküvők a szabad ég alatt köttetnek, hiszen Olaszország időjárása ezt meglehetősen támogatja. Ne feledjük el, hogy Magyarország nem fekszik annyira délen, ezért itt az időjárás még nyáron is okozhat meglepetéseket. Ezért ugyanúgy, mint a rusztikus esküvő esetén, itt is érdemes olyan helyszínt választani, ahol beltéri lehetőség is van.

Milyen legyen a menyasszonyi ruha?

Mivel ez a stílus sok elemet használ a rusztikus stílusból, valamint továbbra is főleg szabadtéri esküvőről beszélünk, itt is nagyon jó választás a csipkés, romantikus hangulatú menyasszonyi ruha. Ám, mivel a Toszkán hangulatot igyekszünk felidézni, és mint tudjuk az olaszokba szorult kurázsi, akár még egy csipkés, de rövidebb, vagy féloldalas ruha is simán belefér az összképbe. Ennél a stílusnál kicsit elengedheted a fantáziád és belevihetsz egy kis csavart, furfangot a ruhádba.

Eklektikus esküvői stílus

Ebbe aztán minden belefér! Ha nem tudsz dönteni a különféle stílusok között, válaszd az eklektikust! Itt ötvözheted a modern stílust a rusztikussal. Beleszőheted akár az ősi magyar esküvő elemeit is, de a ’20-as ’30-as évek világát is megjelenítheted.

Itt nyugodtan megelevenedhetnek a különböző korok stílusai mind ételben, helyszínben, mind dekorációban és kiegészítőkben. Semmihez sem kell ragaszkodni, és semmiről sem kell lemondani.

Ez az esküvői stílus az igazi alkotói szabadságot adja számotokra. Ha ti egy igazán sokoldalú pár vagytok, mindenevő ízléssel és nem akarjátok egy stílus konzervdobozába bezárni magatokat, akkor itt a lehetőség!

Engedjétek szabadon a fantáziátokat és alkossatok hatalmasat az esküvőtökkel!

Bátran játssz a menyasszonyi ruha stílusokkal és fazonokkal is, hiszen az eklektikus témába elég sok minden belefér, bátran csempészd bele a saját stílusodat is!

Indusztriális esküvői stílus

Némileg hasonlatos az eklektikus stílushoz, mégis teljesen más. Ez a stílus is a múltat idézi meglehetősen sajátos formában.

Szerencsére egyre több olyan rendezvényhelyszín nyílik, melyeket régi, lepusztult, téglaépítésű gyárépületből hoztak létre. Természetesen nem a betört ablakokra, az elhagyatott, omladozó belső terekre kell itt gondolni.

Ezekre az épületekre jellemző a magas és tágas belső tér, amely egy esküvő szempontjából elengedhetetlen. A hangulathoz hozzájárulnak a téglafalak, vasbeton elemek, fa gerendák, esetleg a régről ottmaradt, de rendbe hozott régi gépek, melyek mind-mind a régi korok hangulatát idézik.

Egy ilyen esküvőn a modern és eklektikus elemek, de még a rusztikus stílus jegyei is szóba jöhetnek. Itt is tágak a határok, bátran mozoghattok a fantáziátok által megteremtett világban.

Használhattok gyertyákat, színes izzókat, de akár neonfeliratokat is, melyekkel igazán látványossá tehetitek a nagy napot. A dekoráció készülhet fából, üvegből, de akár fémből is. A virágok inkább visszafogottak, kevéssé színesek. Inkább az egyéb dekorációs elemek és a fények azok, amik megadják a stílus igazi hangulatát. Ha ezt az esküvői stílust választjátok, garantáltan életre szóló emlék lesz!

A fent bemutatott 5 esküvői stílus csak a jéghegy csúcsa! Még számtalan olyan stílus van, amiről érdemes (és fogunk is) beszélni, de ebből az 5-ből is láthatjátok, hogy rengeteg lehetőség létezik, mind különlegesek, változatosak, és meglehetősen különbözőek. Így bármilyen ízléssel, életérzéssel rendelkezzetek is, biztosan megtaláljátok a hozzátok illőt.

Ha szeretnél még a különböző esküvői stílusok között nézelődni, akkor ezeket ajánljuk még:

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (161 szavazat)