Menyasszonyi ruhapróba. Két szó, ami elég, hogy felállítsam az esküvői diagnózisodat!

E szavak hallatán egyfelől izgalomba jössz, alig várod, hogy egyik ruhát próbáld a másik után, és mindben gyönyörűnek lásd magad. Másfelől, ahogy közeledik a menyasszonyi ruhapróba, úgy gyűlnek a fejed felett a sötét fellegek olyan kérdések formájában, mint „Mennyi idővel az esküvő előtt kezdjek el ruhát keresni?” „Mi van, ha lefoglalok egy ruhát, és utána találok egy olyat, ami még jobban tetszik?” „Mivel készüljek a ruhapróbára?” És ez csak néhány a temérdek kérdés közül, ami kavaroghat a fejedben.

Hogyan zajlik egy esküvői ruhapróba

Én azért vagyok, hogy megkíméljelek ettől a káosztól, és minden kérdésedre választ adjak.
Ha kiegyensúlyozottan és minden információval felvértezve akarsz elindulni az első ruhapróbádra, akkor olvass tovább, hiszen a 7 leggyakoribb kérdést fogom megválaszolni, ami a ruhapróbákkal kapcsolatban fel szokott merülni a menyasszonyokban. Ezen kívül adok pár hasznos tippet is!

1. „Mennyi idővel az esküvő előtt kell lefoglalni a ruhámat?”

A menyasszonyi ruhapróbák megkezdése előtti első tuti tippem: az új kollekciók általában ősszel érkeznek a nagy tavaszi-nyári esküvő-dömping miatt, ezért érdemes ehhez igazítanod a tökéletes menyasszonyi ruha megkeresését.

A kisebb szalonokra jellemző, hogy a ruhákat folyamatosan frissítik, beszereznek újabb és újabb darabokat, egyfajta rotációt képezve, így folyamatosan találkozhatsz ismeretlen darabokkal a vállfáikon.

Ha biztosra szeretnél menni, akkor nyugodtan kérdezd meg a ruhaszalont, mikor várható náluk új kollekció, így ehhez tudod igazítani a próba időpontját.

Ha nem ragaszkodsz hozzá, hogy az új ruhák érkezésének idején próbálhass ruhát, akkor szinte bármikor mehetsz, nincs kőbe vésett időpont, amikor el KELL menni próbálni. A menyasszonyok zöme 6-8 hónappal az esküvő előtt lefoglalja az esküvői ruháját, hogy biztos lehessen benne, más nem happolja el előle a tökéleteset. Ettől függetlenül korábban, vagy később is elkezdheted a ruha keresést, azonban érdemes az esküvő előtt legalább 2-3 hónappal kiválasztani a ruhádat, hogy a szalonnak is legyen még ideje elvégezni a szükséges átalakításokat.

2. „Ki kísérjen el a menyasszonyi ruhapróbára?”

Ki kísérjen a menyasszonyi ruhapróbáraFogós kérdés, amit magadnak kell feltenned: kinek adsz a véleményére és fogadod el akár a te véleményeddel ellentétes pozitív kritikáját is?

Menyasszonyi ruhapróba során, akik elkísérnek kívülről látnak téged, és talán kevésbé elfogult a véleményük, mint neked saját magaddal szemben.

Hiába ragaszkodsz egy adott ruhához, ha a többiek látják, hogy valamilyen szempontból előnytelenül áll, jobb hallgatni rájuk. A szeretteid csak neked akarnak jót, hidd el!

Ha pedig teljesen objektív véleményre vagy kíváncsi, a szalonban dolgozók nagy hozzáértéssel tudnak segíteni, sőt valószínűleg kérés nélkül is ajánlani fognak menyasszonyi ruhákat Neked az alkatodat figyelembe véve.

Akik ebben a szakmában dolgoznak, már ránézésre tudják, melyik ruha, szabásvonal fog jól állni az adott menyasszonynak, ezért legalább egy esélyt adj azoknak a ruháknak, amiket ők ajánlanak!

Általánosságban elmondható, hogy érdemes nyitottnak maradnod a próba során, még akkor is, ha már lélekben kiválasztottad a számodra tökéletes ruhát. Könnyen lehet, hogy Te is észreveszed, nem áll úgy, ahogy elképzelted, de a szalon dolgozói és a szeretteid biztosan tudtodra fogják adni, ha a ruha nem az igazi. Légy nyitott és próbálj fel több stílust, akár több árnyalatot is.

#elketemtipp:
Mielőtt nekirugaszkodsz a ruhapróbának és a ruhaszalon kiválasztásának, előbb nézz körül a menyasszonyi ruhák típusai között!
Érdemes a fazonok, készítők és márkák tekintetében egyaránt képben lenni, hogy kellő információ birtokában legyél. Ezzel nem csak energiát és időt, de sok esetben pénzt is spórolhatsz magadnak, így ezt a tanácsot mindenképpen érdemes megfogadnod!A számodra tökéletes menyasszonyi ruhafazon megtalálásához íme egy kis segítség:

3. „Miben menjek a menyasszonyi ruhapróbára?” – Fehérnemű és cipő

Pontosabban, milyen fehérneműt érdemes felvenned? Fehér vagy nude (testszínű), pánt nélküli melltartót érdemes felvenni, mivel ha nem is érdekelnek a pánt nélküli menyasszonyi ruhák, legalább egyet muszáj felpróbálni, hogy lásd magadon. A tökéletes képet akkor kapod, ha nem rondítanak bele a próbálgatás során a válladon össze-vissza csavarodott pántok.

Másfelől a legtöbb ruha felsőrészének különleges a kialakítása, ezért a pánt nélküli melltartó illeszkedik a legjobban hozzájuk.

Ettől függetlenül, ha az esküvőn nem szeretnéd, nem is kötelező a melltartó. Sok ruhában beépített push-up van, ami szép tartást ad a melleknek, és olyan szorosan követi a testet, hogy nem kell attól tartanod, hogy lecsúszik.

Még fontos kérdés, hogy milyen bugyi kerül majd a menyasszonyi ruha alá. Ez az első próbánál még nem is olyan fontos kérdés, de amint körvonalazódik, hogy milyen típusú ruhát szeretnél, és a további próbák során csak olyasmikkel kísérletezel már, akkor a hozzá passzoló bugyit érdemes felvenni. Átlátszani valószínűleg nem fog, de például egy testhezálló ruhához egy magas derekú, alakformáló bugyi vagy body lehet a segítségedre, ha szeretnéd még egy kicsit laposítani a hasad.

A ruhapróbára vidd magaddal az esküvői cipődet is. Annak a sarokméretéhez tudják majd igazítani a ruhát, ha pedig rövidebb szoknyájú ruhát szeretnél, akkor láthatod, hogy passzolni fog-e a kettő stílusa egymáshoz. Emellett próbáld ki, hogy kényelmesen tudsz-e sétálni a ruhádban a cipővel a lábadon.

4. „Mit csináljak, ha lefoglaltam egy ruhát, de találtam egyet, ami jobban tetszik?”

A menyasszonyi ruha kölcsönzésénél mindig kötni kell szerződést. Ha nem fizeted ki a teljes kölcsönzési összeget, akkor tehetsz a ruhára egy foglalót, ilyenkor például a foglalás összegének a harmadát, vagy 25%-át számolják fel, ez a szalontól függ.

Ha meggondolod magad, akkor a foglalót már a legtöbb esetben nem kapod vissza, hiszen a szalon addig ezzel biztosította számodra, hogy a tiéd legyen ez a ruha az adott napon, és más menyasszony nem foglalhatta le.

Ha van az a ruha, ami miatt megéri neked elveszteni a foglaló árát, akkor inkább válaszd azt a ruhát. Az a fontos, hogy az a menyasszonyi ruha legyen rajtad, ami emelni tudja neked az esküvőd fényét.

#elketemtipp:
Mielőtt nagyon elkeserednél, hogy elbukod a foglal összegét érdemes egy kicsit körbekérdezősködni más menyasszonyoknál. Ugyanis sok szalon teljesen nyitottan áll hozzá, hogy az általad lefoglalt napra magad helyett kereshetsz másik menyasszonyt. Az már a szalontól függ, hogy mennyire tud alkalmazkodni a helyzethez, de érdemes megkérdezni ezt a lehetőséget, és – amennyiben pozitívan állnak a dologhoz – ráfeküdni, hogy keress magad helyett valaki mást.

5. „Milyen hosszú egy ruhapróba és mennyi ruhát tudok felpróbálni?”

Menyasszonyi ruhapróbaEgy ruhapróba általában egy-másfél óra, ezalatt annyi ruhát próbálhatsz fel, amennyit csak tudsz. Azonban vigyázz, nehogy a következő jelenet áldozatául ess: belépsz az esküvői szalonba az első ruhapróbád során. Köszönt a kedves eladó, majd bevezet a ruhák közé, ahol hirtelen mindenhol fodrok sokasága és tüll-tenger vesz körül. Hirtelen azt se tudod, hol kezdj el nézelődni.

Ha szeretnéd ezt elkerülni – márpedig biztos vagyok benne, hogy szeretnéd-, akkor tájékozódj a szalon honlapján, Facebook oldalán. Ha nem is a teljes kollekcióról, de a nagy részéről biztosan van feltöltve kép. Nézegesd és mentsd le azokat, amik a legjobban tetszenek, így a szalonban rengeteg időt spórolhatsz meg (ami alatt annyival több ruhát fel is tudsz majd próbálni).

A legtöbb esetben az érkezésedkor az eladó megkérdezi, hogy nézegettél-e már ruhákat a neten, van-e valamilyen elképzelésed, milyen stílusú esküvőt terveztek, így ezek mentén tud neked ajánlani olyan ruhákat, amik nagy valószínűséggel tetszeni fognak.

Így, ha nem is volt időd előre kiválogatni a szalon készletéből a neked tetsző ruhákat, az eladó segítségével lesz honnan elindulni.

6. „Kell időpontot foglalni menyasszonyi ruhapróbára?”

A legtöbb szalonban kell, de érdemes is, főleg a nagy esküvő-szezonban. Ezzel be tudod biztosítani, hogy az adott időpontban csak veled foglalkozzanak. Sőt, neked sem kell azon aggódni, hogy váratlanul valaki más időpontjába rondítasz bele, ha csak úgy beugrasz egy szalonba. Ez főleg akkor kínos, ha csak egy eladó hölgy van, akinek meg kellene osztani a figyelmét két menyasszony között.

7. Mit csináljak, ha mégsem tudok elmenni az időpontomra?”

Mindenképpen hívd fel a szalont, és szólj nekik! Ha nem tudsz elmenni az időpontodra, akkor azt átszervezheted máskorra, hidd el, rugalmasak ebben a szalonok, és fognak találni neked új időpontot, minél korábbra. Ha nem szólsz, azzal csak egy másik menyasszonytól veszed el az esélyt, aki esetleg ráérne a te időpontodban próbára menni.

+1. Következzen néhány extra jótanács, ami hasznodra lesz a menyasszonyi ruhapróba során

  • Ha kismama vagy, azt mindenképpen jelezd a ruhapróba során, hogy később a pocakodnak megfelelően tudják majd rád igazítani a ruhát. Így nem az utolsó pillanatban fog kiderülni, ha nem ér össze a hátadon a cipzár.
  • Válaszd ki jól a ruhapróba napját. Ne egy stresszes munkanap után ess be a szalonba, amikor igazából csak a tévé elé lenne erőd már csak ledőlni. A menyasszonyi ruhapróba egy ünnep a lelkednek, add meg a módját neki!
  • Ha engedik a szalonban, akkor minden felpróbált ruháról készíts egy fotót magadon, hogy otthon újra meg tudd nézni, mérlegelni őket.
  • 4-5 szalonnál többe felesleges elmenni. Nézz utána, milyen szalonok vannak, amiknek a kínálata felkelti az érdeklődésed, és próbálj fel ruhákat ott. Minden szalonban ugyanazok a fazonok vannak (kivéve, ha valami nagyon exkluzív szalonba mész), ezért nagy esély van rá, hogy elég csak néhányba ellátogatnod, mielőtt megtalálod az Igazit.
  • Próbadíj: egyes szalonok felszámolnak költséget a ruhapróbáért is, ezért érdeklődj előre, nehogy meglepetés érjen!
  • Ne félj felpróbálni kesztyűket, bolerókat, fátylakat, akár még kalapokat sem! Mikor máskor viselhetnél ilyeneket, ha nem az esküvődön?

A menyasszonyi ruhapróba az egyik legjobb része az esküvőszervezésnek. Csodásabbnál csodásabb ruhakölteményekbe bújhatsz és egy órán át mindenki csak a te kívánságaidat lesi… ennél jobb szabadidős tevékenységet el sem tudnék képzelni!

Élvezd ki minden percét, és végső soron hallgass a saját megérzéseidre, tudni fogod, amikor az a menyasszonyi ruha lesz rajtad!

Ne hagyd ki az Esküvői ruha témánk többi cikkét sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (449 szavazat)