Te is tavasszal készültél férjhez menni? A te esküvőd is elmarad(t)?

Ha az elmaradt esküvő esete Téged is érint és nem hagy nyugodni, akkor ez a cikk Neked szól! Mit tehetsz ebben a helyzetben? Milyen pszichés hatásai lehetnek a történteknek? Hogyan hozd ki a legjobbat a lehetőségeidből?

Lindák Linda párterapeuta és pszichológus most tanácsaival segít, hogyan kezeljétek az elmaradt esküvőt, és hogyan vészeljétek át ezt a cseppet sem könnyű időszakot!

A tavasz és a kora nyár talán a legkedveltebb esküvői időszak, ezért nagyon sok párt érint a jelenlegi kedvezőtlen helyzet. Sokan sírva fakadtak, összeomlottak, amikor egyértelművé vált, hogy a NAGY NAP bizony elmarad.

A legtöbb nő már kislányként eltervezi, hogy milyen esküvője lesz. Élete egyik legfontosabb napjának tartja, amikor fehér ruhában, oldalán az „igazival” vonulhat az oltár elé. Pont ezért olyan sokkoló, mikor ezeket a többéves, évtizedes álmokat rendeletileg, egyetlen tollvonással keresztülhúzzák. Összetörnek az álmok, és hónapok szervezőmunkája megy füstbe. Arról nem is beszélve, hogy milyen anyagi vonzata lehet a halasztásnak, lemondásnak. Vagy mi a helyzet akkor, ha a menyasszony kisbabát vár, esetleg a pár felvenné a babaváró kölcsönt?

Az első elkeseredés, dühroham után ezer gondolat cikázik a fejetekben:

  • Jó, jó, hogy lagzi nem lesz, de azért az esküvőt tartsuk meg az eredeti időpontban?
  • Ha lesz lagzi, akkor mikor? Beláthatatlan, hogy mennyi idő múlva lehet biztonságosan megrendezni egy nagy létszámú eseményt. Mikorra találunk egyáltalán időpontot?
  • Le kell cserélni a helyszínt, amit már egy éve lefoglaltunk?
  • Mi van, ha az új időpontban nem érnek rá azok a szolgáltatók, akikkel dolgozni szerettünk volna? Ha más már lefoglalta akkorra az álomruhát?
  • Lehet, hogy hét közben kell megtartanunk az esküvőt? Vagy ha mindent az eredeti tervek szerint szeretnénk megvalósítani, egy évet is várnunk kell?

Elmaradt esküvő és a vele járó problémák

Pszichésen van, akinél az esküvő lemondása miatt ugyanazok a folyamatok játszódnak le, mint gyász esetén. Ugyanazon az öt szakaszon mehetsz át:

  • Az első reakció a tagadás: „Nem, ez nem lehet igaz! Biztosan csak egy rossz álom!
  • Ez után következik a harag: haragszol mindenre és mindenkire – a járványra, a kormányra, az egész világra, még akár a párodra is.
  • A harmadik szakasz az alkudozás „Ó, mi csak negyvenen vagyunk, az igazán nem sok! Egyébként is alig van még beteg az országban! Nagyon vigyázni fogunk, hadd tartsuk meg az esküvőt!
  • A legijesztőbb a depresszió: mélységes szomorúság, befelé fordulás, érdektelenség, sírás.
  • Végül jön az elfogadás: „Na jó, akkor nézzük, mit lehet csinálni!

Aztán indul ezerrel az átszervezés: telefonok százai a rokonoknak, helyszíneknek, szolgáltatóknak. A feszültség, a stressz természetesen óriási. Egy esküvő megszervezése egyébként is sok feszültséggel jár. Amin egyszer már végigmentetek, az most kezdődik elölről, csak sokszoros fordulatszámon. Természetes, hogy ebben a felfokozott helyzetben könnyebben robbannak ki viták, könnyebben törik el a mécses.

Két nagyon különböző forgatókönyv játszódhat le.

A rosszabbik az, ha a felgyülemlett feszültséget nem tudjátok kezelni és egymáson vezetitek le. A viták ebben az esetben annyira elmérgesedhetnek, hogy akár a kapcsolat is veszélybe kerülhet. A jobbik változat, ha a nehézségek összekovácsolnak benneteket, vállvetve, közös erővel oldjátok meg a problémákat.

Nem mindegy, hogy hogyan álltok hozzá a helyzet kezeléséhez: tragédiaként fogjátok fel vagy kihívásként. Újabb erőpróbaként, melynek során bebizonyíthatjátok, hogy milyen jó páros vagytok! Gondolj bele, egy életen át sztorizhattok arról, hogy milyen kalandokon mentetek át, amikor a koronavírus-járvány miatt elmaradt az esküvőtök! Másrészt olyan tapasztalatokat szerezhettek, amelyek segítségével életetek későbbi szakaszaiban jelentkező problémákat is könnyebben meg tudjátok oldani.

Elmaradt esküvő esetén mit tehetsz?

Mit tehetsz most? Hogyan jöhetsz ki legjobban a helyzetből? Íme 9 jótanács!

1.
Lehet, hogy szükség lehet az esküvő és a lagzi időpontjának szétválasztására. De ez ne izgasson: a hivatalos részt meg tudjátok valósítani, így ha kisbabát vársz, vagy hitelt akartok felvenni, mehet minden a maga útján. A lakodalom pedig jöhet a járvány lecsengése után. Ha mégis azt szeretnéd, hogy ne csak a tanúk hallják, amikor az anyakönyvvezető előtt kimondjátok az igent, akár közvetíthetitek is a szertartást a neten.

2.
Nagyon fontos a rugalmasság. Nem érdemes mereven ragaszkodni az eredeti elképzeléseidhez, mert annak a megvalósításához kell a legtöbbet csúsztatni az időponton. Másrészt, ha rugalmas vagy, valószínűleg kevesebb feszültség és konfliktus adódik a szervezés közben, kevésbé fogsz sérülni.

3.
Ilyen esetekben hasznos lehet az átkeretezés. Próbálj magyarázatokat, érveket keresni, hogy milyen haszna, jó oldala van annak, hogy későbbi időpontban tartjátok meg a lakodalmat. Például: „Legalább látjuk, hogy hogy viselkedik a másik krízishelyzetben!” „Az első szervezésből rengeteget tanultunk, most csinálhatjuk másképp, vagy jobban.” Összpontosíts a jó dolgokra, ne csak a negatívumokat vedd észre!

4.
Nagyon elmélyítheti a kapcsolatotokat, ha ebben a rendkívüli helyzetben megengeditek, hogy kedvesetek meglássa gyengeségeiteket. Most kimutathatjátok félelmeiteket, sebezhetőségeteket. Ezt ritkán fedjük fel egymás előtt, ezért az intimitást erősíti. Ha empatikusan, együttérzőn viszonyultok egymáshoz, az óriási erőforrást biztosít a nehézségekkel való megküzdéshez.

5.
Tudom, a járványhelyzetben nem egyszerű, de találjatok módot a stressz levezetésére! Sétáljatok, fussatok, táncoljatok, hallgassatok zenét, készítsetek egy illatos fürdőt, vagy csináljatok bármi olyat, ami eddig bevált!

6.
Csak nyugodt állapotban üljetek le megbeszélni a szervezési feladatokat! Ha elárasztanak az érzelmek, veszekedni kezdtek, tartsatok szünetet! Jó döntéseket csak nyugodtan lehet hozni.

7.
Használjátok ki az időt arra, hogy az esküvő mellett a házasságra is felkészüljetek: Beszélgessetek a terveitekről, céljaitokról! Állítsatok fel egy közös szabályrendszert, ami alapján a kapcsolatotokat működtetni fogjátok! Figyeljetek oda egymás érzelmi igényeinek kielégítésére. Az ilyen traumatikus helyzetben, amibe most kerültetek, különösen fontos, hogy érezzétek partneretek szeretetét.

8.
Arra is vigyázzatok azonban, hogy ne váljon sokká a másik jelenléte. Időnként maradjatok kicsit egyedül, töltődjetek fel, foglalkozzatok magatokkal! Akár edzhettek is, hogy igazán jó formába kerüljetek az esküvő időpontjára.

9.
Jó közös szórakozás lehet, ha készítetek egy weboldalt az esküvőtöknek. Feltehetitek a legfontosabb információkat, dokumentálhatjátok a felkészülés folyamatát, tehettek ki magatokról fotókat, írhattok megismerkedésetekről vagy a kapcsolatotok történetéről. Ennek többféle haszna is lehet: egyrészt lekötitek, szórakoztatjátok magatokat, másrészt tarthatjátok a kapcsolatot a rokonokkal, barátokkal, meghívottakkal. Ma már több szolgáltatónál lehetőséged van sablonokból, ingyenesen is honlapot készíteni.

Ha mindezek ellenére azt tapasztalod, hogy nem tudsz kikerülni a depresszív állapotból, elviselhetetlenné fokozódnak a konfliktusok, nem tudod kezelni a helyzetet, kérd szakember segítségét. Az ő közreműködésével gyorsabban, kerülő utak nélkül, hatékonyabban kezelheted problémáidat és válhatsz újra elégedett, boldog, mosolygós menyasszonnyá.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek!

Párkapcsolati tanácsok 1.rész: Problémák az esküvőszervezés közben

Esküvőre készülsz és azt sem tudod, hol áll a fejed? A felgyülemlett stresszt általában a kedveseden vezeted le? Gyakran összekaptok[...]

Párkapcsolati tanácsok 2.rész: 5 tévhit, amivel ne vágj bele a házasságba

Tudod, hogy milyen egy jó párkapcsolat, házasság? Tanultál erről az iskolában? Elmagyarázták vagy megmutatták a szüleid? Szerencsés vagy, ha a[...]

Párkapcsolati tanácsok 3.rész: 7 dolog, amit tudnod kell házasság előtt

7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt megházasodsz! Amikor szerelmes leszel, felveszed a rózsaszín szemüveget. Kedvesednek csak a jó oldalát[...]

Párkapcsolati tanácsok 4.rész: Mitől működik a házasság?

Mitől működik a házasság? Egy biztos, magától semmiképp. Ha nem teszel mindennap a kapcsolatodért, ne számíts hosszú, boldog házasságra. De[...]

Párkapcsolati tanácsok 5.rész: Mitől megy tönkre a házasság?

Mitől megy tönkre a házasság? Nemrégiben nagy port kavart Schobert Norbi kinyilatkoztatása a nők túlsúlyával, szülés utáni elhízásával kapcsolatban. Minden[...]

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

 

5/5 - (451 szavazat)