Tudod, hogy milyen egy jó párkapcsolat, házasság? Tanultál erről az iskolában? Elmagyarázták vagy megmutatták a szüleid?

Szerencsés vagy, ha a szüleid jó házasságban élnek, mert akkor erős mintát kaptál, sejted, mit is kell tenned. De az is lehet, hogy pont a másik 50%-ba tartozol, azok közé, akik csonka családban nőttek fel, rossz mintát láttak. Honnan származhatnak még az információid? Haveroktól, barátoktól, tévéből vagy romantikus filmekből. Azonban az a kép, amit így kaptál, nagyon torz, tele van tévhitekkel. Ha hiszel bennük, könnyen tönkreteheted a párkapcsolatodat.

Azért, hogy ne kövesd el azt a hibát, és tiszta fejjel lépj házasságra, megmutatom neked a leggyakoribb párkapcsolati mítoszokat és az igazságot.

1. Ha elmúlik a szerelem, vége a kapcsolatnak

Ma már többnyire szerelemből házasodunk, mégis sokkal több a válás, mint régen volt. Ennek nem csak az az oka, hogy ma már könnyebb elválni, nőként egyedül is meg tudsz állni a lábadon, vagy hogy a válás nem számít szégyennek.

Régen gyakran a szülők választottak gyermeküknek férjet, vagy anyagi érdekből kötöttek házasságot. Mégis együtt élték le a párok az egész életüket. Ők tudták, amit ma sokan elfelejtenek: csak a szerelemre nem lehet alapozni a házasságot. A szerelem ugyanis 1-2 év alatt elmúlik. Ez biológiai tény. Ugyanis azt a felfokozott állapotot, amiben szerelmesként élsz (nem eszel, nem alszol rendesen, minden gondolatod kedvesed körül forog), nem lehetne fizikailag tovább bírni.

Nem a szerelem a lényeg, hanem hogy azt át tudd alakítani mélységesen mély szeretetté, kötődéssé. Ez már nem olyan lángoló érzés, de sokkal intimebb, biztonságosabb, tartósabb. Ehhez mindennap ki kell mutatnotok a szereteteteket egymás felé. Akkor érzed magad ugyanis jól a kapcsolatodban, ha érzed, hogy szeretve vagy.

Ha azonban olyan lángoló, őrült szerelemre vágysz, mint amilyen az a kapcsolatok elején volt, akkor sajnos kétévente cserélgetned kell a partneredet, ezért inkább ne házasodj!

2. Az ellentétek vonzzák egymást

Rövid távon lehet, hogy igazad van, izgalmassá válik az életed, de hosszú távon az ilyen kapcsolat nem működik. Gondolj bele, milyen lenne a házasságod, ha mondjuk te otthonülő lennél, a párod meg állandóan menni szeretne. Ha vele mennél, azért éreznéd rosszul magad, mert olyat kell csinálnod, amit nem szeretsz. Ha otthon maradnál, akkor zavarna, hogy kevés időt töltötök együtt, a társad nem foglalkozik veled eleget, esetleg féltékenykednél is.

Nézzük a másik oldalról: ha nem engednéd el otthonról a társadat, akkor úgy érezné, nem bízol benne, fojtogatod a szereteteddel, nem csinálhatja azt, amit szeret. Hiába maradna veled otthon, nem lenne benne köszönet.

Egy jó házasságban fontos, hogy az alapvető értékrendetek hasonló legyen. Ellenkező esetben állandó veszekedésekre, sértődésekre számíthatsz. Ha hozzád hasonló a társad, akkor viszont azt élheted meg, hogy biztonságban vagy, szinte fél szavakból is megértitek egymást, elégedett és bizalomteli a kapcsolatotok.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem léteznek olyan párok, akik ellentétes tulajdonságaik ellenére boldogan élnek. Ha rendelkezel kellő toleranciával, ha fontosabb neked annál a másik, hogy a különbségeken fennakadj, tudsz kompromisszumot kötni, akkor működhet a dolog. De figyelmeztetlek, nem lesz egyszerű! Ez állandó munkát és folyamatos elfogadást igényel!

3. Csak az igazit kell megtalálni, aztán megy minden magától

ben az állításban két hiba is van. Egyrészt az igazi nem létezik. Pontosabban bárki lehet az igazi. Ugyanis te teszed azzá. Sok fiatal pont emiatt nem mer elköteleződni: mi van, ha nem az igazival van, találhatna jobbat? Pedig csakis kettőtökön múlik, hogy a lehető legjobbat hozzátok ki egymásból.

Másrészt egyetlen kapcsolat sem működik magától, tenni kell érte. Az esküvő után sem dőlhetsz hátra, hogy most már révbe értél. Ugye, mindennap szoktál fogat mosni, mosakodni? A lakást is kitakarítod legalább hetente egyszer? Akkor a kapcsolatoddal is törődnöd kell. Ha megtanulod az alapvető dolgokat, amitől egy házasság működik, és rendszeresen alkalmazod is azokat, akkor jól fogod érezni magad a kapcsolatodban.

4. A jó kapcsolatban nincsenek veszekedések

Mutass nekem olyan párt, akik soha nem veszekednek és bebizonyítom, hogy valami nem stimmel velük. Minden párkapcsolatban normális, ha időnként nem ugyanazt gondoljátok, nem ugyanaz a véleményetek.

Egyáltalán nem baj, ha időnként veszekedtek vagy vitatkoztok. Sokkal jobb, mint ha a szőnyeg alá sepernétek a problémáitokat. John Gottman amerikai pszichológus kutatása is alátámasztja, hogy azokban a házasságokban, ahol kimondják a gondjaikat, felvállalják a konfliktusokat, sokkal kevesebb a válás, mint a konfliktuskerülő pároknál.

Nem az a lényeg tehát, hogy ne veszekedjetek, hanem az, hogy hogyan csináljátok. Például ne próbáljátok meg akkor rendezni a vitás kérdéseket, amikor nagyon mérgesek vagytok. Előbb higgadjatok le! Olyan megoldást keressetek, amelyik mindkettőtöknek megfelel. Az se jó, ha a békesség kedvéért inkább engedsz, mert idővel egyre jobban el fogsz távolodni a társadtól.

5. Majd én megváltoztatom!

Sokan így indulnak neki a házasságnak, aztán nagyot csalódnak. Ami most zavar a kedvesedben, az később még jobban fog. Amin most még csak bosszankodsz, később az lehet a legfőbb válóok. Persze, sokat csiszolódhattok egy kapcsolatban, de az alapvető jellemvonásaitok nem változnak.

Két választási lehetőséged van: ha van(nak) a kedvesednek olyan tulajdonsága(i), ami(ke)t már most nehezen viselsz (például sosem pakol maga után össze), akkor jobb, ha elgondolkodsz rajta, hogy érdemes-e hozzámenned? Ha viszont úgy érzed, hogy annyira szereted a másikat, hogy képes leszel hosszú távon elviselni a számodra kellemetlen tulajdonságát/viselkedését, akkor élhettek boldogan. A kulcs az elfogadás. Ha úgy tekintesz erre a tulajdonságra, mint a hozott csomag részére, nem bosszankodsz rajta és nem veted állandóan a másik szemére.

Persze, ötnél sokkal több házassággal kapcsolatos tévhit él az emberekben. A „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” csak a mesében megy magától. Szívügyem, hogy megtanítsam a fiataloknak, mitől működik jól egy párkapcsolat, azért, hogy ti ne az elváltak számát gyarapítsátok. Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek a sikeres, boldog párkapcsolat kialakításában, vegyél részt a Mr. és Mrs. tréningemen, akár személyesen, akár online formában!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (484 szavazat)