Mitől megy tönkre a házasság?

Nemrégiben nagy port kavart Schobert Norbi kinyilatkoztatása a nők túlsúlyával, szülés utáni elhízásával kapcsolatban. Minden magára valamit is adó blogger, influencer, celeb kifejtette véleményét Norbiról. Sok nőben (feleségben, anyában) keltettek indulatokat a megjegyzések, de olyanok is vannak, akik megijedtek, mi van, ha tényleg igaz, amit Norbi mond. Ezért most arról szeretnék írni nektek, hogy mi az, amitől valóban tönkre mehet egy házasság és mi az, amitől nem.

Rossz párválasztás

Nem minden kapcsolatot lehet megmenteni, mert van, amit már az elején elrontottál. Ez történik, ha nem a megfelelő emberrel kötöd össze az életedet. Ha túlságosan különbözőek vagytok, más az értékrendetek, más az életstílusotok/életritmusotok, nincsenek közös céljaitok nagyon nehéz közös életet építeni.

Elhidegülés

Egyetlen házasság sem működik magától, csakis a tudatos cselekedeteitektől. Ezek közül is a legfontosabb, hogy mindketten szeretve érezzétek magatokat. Mindennap mutassátok meg a társatoknak, hogy milyen fontos számotokra! Hogy ez időnként fárasztó? Bizony, az. De ha nem érzed szeretve magad, akkor elkezd kihűlni a kapcsolat, kevésbé leszel toleráns, könnyebben beindulnak a viták, és belekerülsz egy ördögi körbe, aminek könnyen válás lehet a vége.

Kevés vagy túl sok együtt töltött idő

Az se jó, ha keveset vagytok együtt, de az sem, ha folyton egymás nyakán lógtok. Ha túlságosan szorongatod a társadat, nem közelebb akar majd kerülni hozzád, hanem menekülőre fogja.

Ha viszont keveset vagytok együtt, a másiknak nem jut ideje rád, akkor azt éled meg, hogy nem vagy elég fontos, elhanyagolnak.

Az együtt töltött minőségi idő ideális mennyisége napi fél óra, heti egy közös program (randi), havi egy nap és évi egy hét lenne.

Kritika és megvetés

Ezek a kapcsolat sírásói. Mi is a kritika? Ha nem a cselekedetet, hanem a másik személyét támadod. Fontos, hogy elmondd, ha problémád van, de nem mindegy, hogy hogyan. Az esettel kapcsolatos érzéseidet közöld! A kritikára ugyanis csak kétféle válasz születhet: visszatámadást vagy menekülést, visszahúzódást.

A gyerekszületés körüli problémák

Az első nagy krízis egy pár életében a gyerek megszületése, de nem a nők változó súlya miatt. Az anya fáradt, kimeríti a babáról való gondoskodás, az apa úgy érezheti, nem jut rá elég figyelem, vagy kiszorulhat az anya-gyerek kettősből.

Ezért fontos, hogy gyermeketek megszületése után is tudatosan szakítsatok időt egymásra! Ne csak családos programokat szervezzetek, hanem mozduljatok ki kettesben is! Anyaként figyelj arra, hogy partneredet is bevond a kicsi körüli teendőkbe! Ne kritizáld, amit csinál, mert akkor nem fog segíteni!
Igen, nagyon sok anyukán maradnak fenn kilók a szülés után. De ha Norbinak igaza lenne, akkor alig lennének házasságok, szinte mindenki elválna. Butaság mindenkit egy kalap alá venni! Nagyon sok férfi igenis azt szereti, ha van mit fogni egy nőn. Legtöbben észre sem veszik azt a narancsbőrt, amitől te már teljesen összeomlottál. Sokkal többre értékelik azt, hogy gyereket szültél nekik, mint hogy mennyit mutat a mérleg. A boldogság nem a kilókon múlik!

Persze, vannak olyan férfiak is, akik csak Barbie babák mellett érzik jól magukat, de nekik valószínűleg komoly gond van az önértékelésükkel, önbecsülésükkel. Attól érzik többnek, jobbnak magukat, ha (az ő fogalmaik szerinti) bombanő van mellettük. Ha néhány kiló plusz miatt mennek, egyáltalán nem kár értük. De hidd el, a válási statisztikákban nem tartják nyilván ezt a kategóriát, annyira jelentéktelen!

Anyagi viták

A pénz sokkal gyakoribb válóok, mint a testsúly. A gond általában abból adódik, ha a pénzügyek kezelésében nincs egyenrangúság. Sok nő még mindig azt éli meg, hogy a férjétől kell pénzt kérnie, ha szeretne valamit venni. Ezt megalázónak érzik, mintha nem társként, hanem gyerekként kezelnék őket.

Célszerű bevezetni a közös kasszát, a nagyobb kiadásokról pedig közösen dönteni. Az is működőképes szokott lenni, ha mindketten beadjátok a fizetésetek egy részét a közösbe és abból gazdálkodtok, a maradék sorsáról viszont mindenki maga dönthet.

Eltérő szexuális igények

Hamvas Béla szerint a házasság olyan, mint egy négylábú asztal. Az egyik lába a szex. Ha ez a láb kiesik, az asztal felborul. A szexualitás során nagyon mély intimitást élhet meg a pár, amit kár lenne kihagyni a kapcsolatból.

Nagyon sokan fordulnak hozzám -fiatal párok is- azért, mert teljesen megszűnt a szexuális életük. Ez rossz hatással van az önbecsülésre, a nőiesség/férfiasság megélésére is. A szex hiánya, megromlása gyakran tünet, más párkapcsolati problémát jelez. Ha az eredeti gondot megoldjuk, a szexuális élet is helyreáll.

Ha az eltérő szexuális igényeket (pl. gyakoriság, eltérő szokások, érdeklődés) nem sikerül összehangolni, előfordulhat, hogy az egyik fél a kapcsolaton kívül keresi a megoldást. Ahhoz, hogy igazán élvezetes maradjon a pár szexuális élete, tudatosan kell törekedni arra, hogy fennmaradjon az izgalom.

Függőségek

Magyarországon sajnos nagyon sokan küzdenek alkohol-, vagy drogproblémákkal, egyéb függőségekkel (pl. szerencsejáték). Egyre nagyobb a fiatalok között is az alkoholisták száma. Egy függővel nagyon nehéz együtt élni, rengeteg veszekedéssel, hazugsággal, megaláztatással, időnként erőszakkal is járhat. Akár a család anyagi biztonsága is veszélybe kerülhet. Akik úgy érzik, hogy nem tudnak vagy már nem akarnak megküzdeni a problémával, gyakran a válást választják.

Sokszor említik válóokként a gyakori veszekedést is. Azonban nem maga a veszekedés a kapcsolat megromlásának oka, hanem a megoldatlan problémák. Statisztikailag kimutatható, hogy többen válnak el azok közül, akik kerülik a konfliktusokat, a szőnyeg alá söprik a problémákat, mint azok közül, akik sokat veszekednek, de megoldják az ellentéteiket.

A fent említett párkapcsolati problémák többnyire megoldhatók, ha mindketten akarjátok. A válások 80%-a szakszerű segítséggel elkerülhető lenne. Ha azt szeretnéd, hogy a te házasságod jól működjön, Mr. és Mrs. tréningemen megtanulhatod, hogyan csináld!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (283 szavazat)