Esküvőre készülsz és azt sem tudod, hol áll a fejed?

A felgyülemlett stresszt általában a kedveseden vezeted le? Gyakran összekaptok a szervezés kapcsán? Csalódott vagy, mert nem minden úgy alakul, ahogy szeretnéd?

Nem csoda: minden párkapcsolatban igazi próbatétel az esküvő megszervezése. Ha nem akarod, hogy a kapcsolatotok az előkészületek áldozatául essen, akkor itt az ideje, hogy leülj pár percre és végigolvasd ezt a bejegyzést. Megtudhatod, mire érdemes figyelned, hogy békésen történjenek az előkészületek.

Ne akarj tökéletes lenni!

A legtöbb menyasszony tökéletes esküvőre, lagzira vágyik. Sokak fejében már kislányként él egy kép a nagy napról. Aztán ha nem alakul minden hibátlanul, akkor jön a sírás, a csalódás.

Ez a kettőtök nagy pillanata, úgy alakítsátok, ahogy nektek jó!

Gondold át, miről és kikről szól valójában a házasságkötés! Rólatok vagy a szüleitekről? Kinek akartok megfelelni? Mit akartok magatokról mutatni?

Ez az első éles pillanat, amikor kiderül, hogy kialakult-e a “mi-tudatotok”, sikerült-e leválnotok a szüleitekről. Fontos, hogy a saját érdekeiteket, vágyaitokat képviseljétek, kiálljatok egymás mellett.

A bensőséges, meghitt hangulat nem a pénzen múlik. Minél nagyobb a felhajtás, annál nagyobb a stressz, a hibalehetőség, ami együtt jár a veszekedéssel is.

Ne vessz el az apró részletekben! Sokat segíthet, ha felkérsz egy profi esküvőszervezőt, aki a terhek nagy részét leveszi a válladról. Ne a veszekedések maradjanak meg emlékként, hanem a szeretetteli, harmonikus pillanatok!

Ha a vőlegény kihúzza magát a szervezésből

Az esküvőszervezés kapcsán több probléma is fel szokott merülni a jegyesek között. Az egyik, amikor a vőlegényt nem érdeklik a részletek, nem igazán akar részt venni a szervezésben. Emiatt a menyasszony megsértődik vagy állandóan nyaggatja, őrületbe kergeti a párját.

A legtöbb férfit halálosan idegesítik az olyan kérdések, hogy milyen színű legyen a szalvéta, boglárka vagy rózsa legyen a díszítés, milyen köszönő ajándékot válasszatok, stb…

De érdemes odafigyelned arra, ha a párod ennyire érdektelen. Akarja egyáltalán a házasságot, vagy más áll a háttérben? Ha csak az intézkedéssel, válogatással van baja, akkor inkább hagyd békén. Vond be a barátnődet, testvéredet vagy anyukádat, ők biztosan élvezni fogják a feladatot.

Amikor nem tudtok megegyezni

Gond van akkor is, ha életed párja beszáll ugyan  az előkészületekbe, de nagyon más az elképzelése, mint neked, ezért a legkisebb dolgokon is képesek vagytok összeveszni.

Az sem ritka, hogy annyira rástresszeltek az esküvőre, annyira szeretnétek, hogy minden jól sikerüljön, hogy emiatt a feszültség miatt estek rendszeresen egymásnak.

Jobb, ha időben megtanultok jól veszekedni! Vitatkozni ugyanis szabad, de nem mindegy, hogy hogyan.

Néhány alapszabály:

  • Ne kezdjétek megtárgyalni a problémát, ha mindketten dühösek vagytok! Előbb higgadjatok le! Mérgesen nem lehet jó döntést hozni.
  • Hallgassátok meg egymást! Mindketten mondjátok el a véleményeteket, anélkül, hogy a másik beleszólna.
  • Érdemes megismételni egymás mondandóját, hogy jól értettétek-e.
  • Ha elárasztanak benneteket az érzelmek, eldurvul a vita, tartsatok legalább fél óra szünetet, míg lecsillapodtok.
  • Igyekezzetek olyan döntést hozni, ami mindkettőtöknek megfelelő. Ehhez a kétkörös módszert ajánlom. Először külön – külön üljetek le és gondoljátok át a problémát. Rajzoljatok mindketten 2 koncentrikus kört. A belső körbe azt írjátok, amiből nem tudtok engedni. A külsőbe azokat a dolgokat, amikről hajlandóak vagytok tárgyalni. Nyilván az a jó, ha a belső kör jóval kisebb, mint a külső. Ezután jöhet az egyeztetés.

Érdemes a pároddal folytatott mindenféle kommunikációnál figyelned a következőkre:

Ne vádaskodj és ne támadd a társad személyét! (Olyan kicsinyes vagy! Igazán áldozhatunk 100.000 Ft-tal többet, hogy gyönyörű legyen a ruhám!) A kritika védekezésre vagy ellentámadásra késztet, nem visz közelebb a megoldáshoz. (Én vagyok kicsinyes? Te akkor meg felelőtlen vagy. Úgy szórod a pénzt, mintha milliomosok lennénk!)

Mindenkinek joga van az érzelmeihez, nem vonhatod kétségbe, hogy a jegyesed mit érez. (Ne mondd már, hogy neked az olyan rosszul esett, hogy sztriptíztáncosnőt hívtunk a legénybúcsúra!) Légy empatikus!

Használj én-kommunikációt! Azt mondd el, mit érzel, hogyan hatnak rád az események. Az ilyen mondatok úgy kezdődnek, hogy: Ha…, Amikor…

Ne várd, hogy kedvesed kitalálja, mit akarsz! Nem gondolatolvasó. Mondd el egyenesen, nyíltan a problémáidat, vágyaidat!

Gyakran előfordul, hogy valamelyik fél visszavonulót fúj, inkább nem mondja el a kifogásait, sérelmeit, csak ne legyen veszekedés. Ez sem jó megoldás. Ebben az esetben ugyanis lehet, hogy évek múlva fog kiborulni a bili, és egyszer csak párkapcsolati tanácsadáson ültök nálam. Hallottam már elmaradt nászutat, szerencsétlen lánykérést, elvesztett karikagyűrűt felemlegetni 20 év házasság után is.

Nagyon fontos, hogy a készülődés őrületében is maradjon időtök egymásra. Tudjatok megpihenni, egymásra figyelni. Beszélgessetek másról is, mint az esküvő! Éreztessétek egymással a szereteteteket! Nem attól lesz jó a házasságotok, hogy fantasztikusan sikerül az esküvő és a lagzi. Szánjatok időt arra is, hogy ne csak a nagy napra, hanem az utána következő évekre is felkészüljetek!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (256 szavazat)