7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt megházasodsz!

Amikor szerelmes leszel, felveszed a rózsaszín szemüveget. Kedvesednek csak a jó oldalát látod, úgy érzed, megtaláltad a másik feledet. A zavaró dolgok felett elsiklasz vagy kimagyarázod. Aztán ahogy a szín kezd lekopni a szemüvegedről, úgy kerülnek elő a problémák, amelyek akár szakításhoz is vezethetnek.

Ha nem akarod, hogy egy-két év után elváljatok vagy párterapeutánál kössetek ki, van néhány dolog, amit jó, ha tisztáztok, megbeszéltek egymással mielőtt összeházasodnátok.

1. A szerelemnek múlnia kell…

Párkapcsolati tanácsok: 7 dolog, amit tudnod kell házasság előtt

Arról, már az előző blogbejegyzésemben is írtam, hogy a lángoló szerelem csupán egy-két évig tart, aztán jó esetben átalakul mély szeretetté. Tehát nem kell megijedned, ha csökken az érzelmeid intenzitása, ha már nem látsz mindent tökéletesnek a kapcsolatodban. Ez normális. Megsúgom: nincs is tökéletes párkapcsolat. Ha valaki azt mondja, hogy az övé az, gyanús, hogy valamit a szőnyeg alá söpör.

Ezért ne ijedj meg attól, ha egy idő után azt veszed észre, hogy már nem úgy szeretitek egymást, mint eleinte. Nem a párodat kell lecserélni, hanem tudatosan kell elkezdenetek dolgozni azon, hogy éreztessétek egymással a szereteteket. Ebben segít, ha ismeritek egymás szeretetnyelvét. Ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat a házasságban, mindennap éreznetek kell, hogy fontosak vagytok egymásnak. Azaz, mindennap módot kell találnotok arra, hogy használjátok a másik szeretetnyelvét. Minden jó párkapcsolatnak ez az alapja.

De mivel a szerelem mulandó, nem építheted csak erre a házasságodat. Ha szerelmes vagy, de nagyon eltérő a személyiségetek, értékrendetek, életmódotok, célotok, kicsi az esélye, hogy harmonikusan fogtok együtt élni.

Használd ki az együtt járás, a jegyesség időszakát arra, hogy alaposan megismerd a párodat, és csak a kellő összhang esetén döntsetek a házasság mellett. Ne számíts arra, hogy idővel majd megváltoztok, mert nem fogtok.

2. Nézd meg az anyját, vedd el a lányát!

Természetesen nem csak a lányok, hanem a fiúk is magukon (magukban) hordozzák családjuk hatását. Gyerekkorodban mintakövetéssel tanulsz, a szüleid viselkedéséből, értékrendjéből, kommunikációjából, problémamegoldási módszereiből nagyon sokat átveszel. Felnőttként ezek a mintáid aktiválódnak a legkönnyebben, még akkor is, ha rosszak. Természetesen törekedhetsz arra, hogy ne kövesd el ugyanazokat a hibákat, mint a szüleid, de ez nagyon nehéz, tudatos munkát igényel.

Két szempontból kell figyelembe venned kedvesed származási családját. Az egyik, hogy megnézed, hogyan viselkednek, hogyan bánnak egymással, milyen a család légköre. Ha ez nagyon nem tetszik, vigyázz, mert lehet, hogy a párod ebből sok mindent átvett és magával hoz a kettőtök új családjába. Másrészt abból a szempontból is figyelembe kell venni partnered felmenőit, hogy ők a „hozott csomag” részét képezik, tehát valamilyen szinten kapcsolatot kell majd tartanod velük, párodat nem szakíthatod el tőlük.

3. A párkapcsolatban senkinek sincs igaza

Pontosabban mindkettőtöknek igaza van – a maga szemszögéből. Nagy hiba azonban, ha mindenáron el akarjátok dönteni, kinél van a bölcsek köve. Ha nyertes-vesztes fogalmakban gondolkodtok, az gyors elhidegüléshez fog vezetni.

Nincs olyan házasság, ahol ne lennének viták. Nem az a baj, ha mást gondoltok a dolgokról, hanem az, ha nem beszélitek és nem oldjátok meg a konfliktusaitokat. Olyan megoldást kell keresnetek, ami mindkettőtöknek megfelel. Ennek módjáról már írtam az első bejegyzésemben.

Tudnod kell azt is, hogy nem minden vitát lehet és kell megoldani. Vannak úgynevezett megoldhatatlan konfliktusok. Ez nem azt jelenti, hogy el kellene válnotok. Ebben az esetben az ellentét oka az eltérő személyiségetekben keresendő. Mivel az alapvető vonásaitok nem fognak megváltozni, itt az a megoldás, ha ezeket a különbségeket elfogadod, szintén a „hozott csomag” részének tekinted.

4. Nincs bocsánat?

Párkapcsolati tanácsok: 7 dolog, amit tudnod kell házasság előttSajnos a bocsánat, sajnálom, köszönöm szavak sok pár szótárából hiányoznak. Pedig fontos, hogy ne napokig, hetekig őrizgessétek a sérelmeiteket, hanem tudjatok bocsánatot kérni és megbocsátani is.

A hatásos bocsánatkérés öt részből tevődik össze:

1. sajnálat kifejezése (pontosan megfogalmazva, hogy mit sajnálsz),
2. a felelősség vállalása a viselkedésedért,
3. jóvátétel – min fogsz változtatni,
4. törekvés arra, hogy a bántó dolog újra ne következzen be,
5. megbocsátás kérése.

A megbocsátás nem jön magától, döntés kérdése. Mivel az érzelmeidet nem tudod befolyásolni, csak a tetteidet, ezért ha eldöntötted, hogy megbocsátasz, el kell kezdened ennek megfelelően viselkedni. A viselkedésed visszahat az érzelmeidre, és egy idő után érezni is fogod, hogy megbocsátottál.

Nagyon fontos része a megbocsátásnak, hogy utána már nem emlegetheted fel a sérelmedet újra és újra. Ez nem jelenti azt, hogy el is felejtenéd, ami történt, de pontot teszel a végére. Ezzel magadnak teszel jót, mert a harag fenntartásával többet ártasz magadnak, mint a társadnak.

5. Tiszta udvar, rendes ház

Még mindig nagyon sok férfiban él az a felfogás, hogy a házimunka, a gyereknevelés a nő feladata. Ha a feleség kitakarítja a közös lakást, az teljesen természetes. Ha ezt a férj teszi meg, akkor dicséretet érdemel. Miért is? Az ő lakása is, ő is koszolja. Ma már a nők is 8-10 órát dolgoznak egy munkahelyen, aztán következik az otthoni második műszak. Miért nem ugyanolyan feladata akkor a férfinek is a háztartás?

A családon belüli munkamegosztást szintén a születési családodban sajátítod el. Mivel a mintáitok meglehetősen eltérőek lehetnek, sok későbbi vitát kerülhettek el, ha tisztázzátok, kinek mi lesz a feladata. Ki fog főzni, mosni, takarítani… Ne számíts arra, hogy partnered majd kitalálja, hogy mit vársz el tőle! Mondd el neki, nyíltan, hogy mit szeretnél, beszéljétek meg a „szereposztást”!

6. Pénz beszél, kutya ugat

Az egyik leggyakoribb konfliktusforrás a házasságban a pénz, az anyagi kérdések. Ezt is jó minél hamarabb tisztázni: hogyan kezelitek majd a pénzeteket? Közös kasszán lesztek, vagy külön gazdálkodtok? Hogyan fizetitek a számlákat? Mire akartok pénzt gyűjteni, félretenni? Mik a rövid-, közép- és hosszútávú céljaitok?

A közös kassza, vagy a közös használatra összeadott pénz sok vitát megelőzhet. Különösen, ha már gyereketek is lesz. Fontos az is, hogy a nagy összegű kiadásokról mindig közösen döntsetek!
Chapman szerint ha nem álltok készen a közös kasszára, nem álltok készen a házasságra.

7. Szex a lelke mindennek?

Ma már ritka az, hogy valaki szexuális tapasztalat nélkül vágna bele a házasságba. Jobb, ha megtapasztalod, hogy ezen a téren is mennyire illetek össze kedveseddel. Ha nagyon eltérőek az igényeitek és nem tudtok kompromisszumot kötni, akkor nem fog működni a kapcsolat.

Ahhoz ugyanis, hogy a házasságotok jól működjön, a szexuális életeteknek is rendben kell lennie. Itt is segíthet a nyílt, őszinte kommunikáció. Mondjátok el egymásnak vágyaitokat, igényeiteket! A szemérmesség és az információk hiánya sok problémához vezethet.

Hosszan lehetne a szexualitással összefüggő gondokat tárgyalni, ezért csak egy dolgot szeretnék megemlíteni, ami sokszor vezet problémához. A férfiak nagyon gyakran elfelejtik azt, hogy a nőknek általában hosszabb idő kell ahhoz, hogy ráhangolódjanak a szexre. Ezt nem veszik figyelembe, nem kedveskednek, nem udvarolnak a párjuknak, aztán csodálkoznak, ha a másiknak „nincs kedve”.

Ha ezeket a kérdéseket még esküvő előtt tisztázzátok, akkor nagyon sok problémától kímélhetitek meg magatokat. Azt nem ígérhetem, hogy közben nem lesznek vitáitok, veszekedéseitek, de ez teljesen normális, az összecsiszolódási folyamat része. Jó munkát kívánok hozzá!

Ahhoz pedig, hogy megtudd mi a Ti szeretetnyelvetek kattints ide és végezd el a tesztet!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek!

Párkapcsolati tanácsok 1.rész: Problémák az esküvőszervezés közben

Esküvőre készülsz és azt sem tudod, hol áll a fejed? A felgyülemlett stresszt általában a kedveseden vezeted le? Gyakran összekaptok[...]

Párkapcsolati tanácsok 2.rész: 5 tévhit, amivel ne vágj bele a házasságba

Tudod, hogy milyen egy jó párkapcsolat, házasság? Tanultál erről az iskolában? Elmagyarázták vagy megmutatták a szüleid? Szerencsés vagy, ha a[...]

Párkapcsolati tanácsok 3.rész: 7 dolog, amit tudnod kell házasság előtt

7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt megházasodsz! Amikor szerelmes leszel, felveszed a rózsaszín szemüveget. Kedvesednek csak a jó oldalát[...]

Párkapcsolati tanácsok 4.rész: Mitől működik a házasság?

Mitől működik a házasság? Egy biztos, magától semmiképp. Ha nem teszel mindennap a kapcsolatodért, ne számíts hosszú, boldog házasságra. De[...]

Párkapcsolati tanácsok 5.rész: Mitől megy tönkre a házasság?

Mitől megy tönkre a házasság? Nemrégiben nagy port kavart Schobert Norbi kinyilatkoztatása a nők túlsúlyával, szülés utáni elhízásával kapcsolatban. Minden[...]

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

A csodálatos Emily Soutache: sujtás esküvői ékszerek

Álomesküvőre álomékszer? Bemutatjuk a sujtás esküvői ékszereket! Szeretnél egy, a ruhádhoz és az egyéniségedhez is passzoló egyedi ékszert, mely nagyszerűen[...]

5/5 - (171 szavazat)