7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt megházasodsz!

Amikor szerelmes leszel, felveszed a rózsaszín szemüveget. Kedvesednek csak a jó oldalát látod, úgy érzed, megtaláltad a másik feledet. A zavaró dolgok felett elsiklasz vagy kimagyarázod. Aztán ahogy a szín kezd lekopni a szemüvegedről, úgy kerülnek elő a problémák, amelyek akár szakításhoz is vezethetnek.

Ha nem akarod, hogy egy-két év után elváljatok vagy párterapeutánál kössetek ki, van néhány dolog, amit jó, ha tisztáztok, megbeszéltek egymással mielőtt összeházasodnátok.

1. A szerelemnek múlnia kell…

Párkapcsolati tanácsok: 7 dolog, amit tudnod kell házasság előtt

Arról, már az előző blogbejegyzésemben is írtam, hogy a lángoló szerelem csupán egy-két évig tart, aztán jó esetben átalakul mély szeretetté. Tehát nem kell megijedned, ha csökken az érzelmeid intenzitása, ha már nem látsz mindent tökéletesnek a kapcsolatodban. Ez normális. Megsúgom: nincs is tökéletes párkapcsolat. Ha valaki azt mondja, hogy az övé az, gyanús, hogy valamit a szőnyeg alá söpör.

Ezért ne ijedj meg attól, ha egy idő után azt veszed észre, hogy már nem úgy szeretitek egymást, mint eleinte. Nem a párodat kell lecserélni, hanem tudatosan kell elkezdenetek dolgozni azon, hogy éreztessétek egymással a szereteteket. Ebben segít, ha ismeritek egymás szeretetnyelvét. Ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat a házasságban, mindennap éreznetek kell, hogy fontosak vagytok egymásnak. Azaz, mindennap módot kell találnotok arra, hogy használjátok a másik szeretetnyelvét. Minden jó párkapcsolatnak ez az alapja.

De mivel a szerelem mulandó, nem építheted csak erre a házasságodat. Ha szerelmes vagy, de nagyon eltérő a személyiségetek, értékrendetek, életmódotok, célotok, kicsi az esélye, hogy harmonikusan fogtok együtt élni.

Használd ki az együtt járás, a jegyesség időszakát arra, hogy alaposan megismerd a párodat, és csak a kellő összhang esetén döntsetek a házasság mellett. Ne számíts arra, hogy idővel majd megváltoztok, mert nem fogtok.

2. Nézd meg az anyját, vedd el a lányát!

Természetesen nem csak a lányok, hanem a fiúk is magukon (magukban) hordozzák családjuk hatását. Gyerekkorodban mintakövetéssel tanulsz, a szüleid viselkedéséből, értékrendjéből, kommunikációjából, problémamegoldási módszereiből nagyon sokat átveszel. Felnőttként ezek a mintáid aktiválódnak a legkönnyebben, még akkor is, ha rosszak. Természetesen törekedhetsz arra, hogy ne kövesd el ugyanazokat a hibákat, mint a szüleid, de ez nagyon nehéz, tudatos munkát igényel.

Két szempontból kell figyelembe venned kedvesed származási családját. Az egyik, hogy megnézed, hogyan viselkednek, hogyan bánnak egymással, milyen a család légköre. Ha ez nagyon nem tetszik, vigyázz, mert lehet, hogy a párod ebből sok mindent átvett és magával hoz a kettőtök új családjába. Másrészt abból a szempontból is figyelembe kell venni partnered felmenőit, hogy ők a „hozott csomag” részét képezik, tehát valamilyen szinten kapcsolatot kell majd tartanod velük, párodat nem szakíthatod el tőlük.

3. A párkapcsolatban senkinek sincs igaza

Pontosabban mindkettőtöknek igaza van – a maga szemszögéből. Nagy hiba azonban, ha mindenáron el akarjátok dönteni, kinél van a bölcsek köve. Ha nyertes-vesztes fogalmakban gondolkodtok, az gyors elhidegüléshez fog vezetni.

Nincs olyan házasság, ahol ne lennének viták. Nem az a baj, ha mást gondoltok a dolgokról, hanem az, ha nem beszélitek és nem oldjátok meg a konfliktusaitokat. Olyan megoldást kell keresnetek, ami mindkettőtöknek megfelel. Ennek módjáról már írtam az első bejegyzésemben.

Tudnod kell azt is, hogy nem minden vitát lehet és kell megoldani. Vannak úgynevezett megoldhatatlan konfliktusok. Ez nem azt jelenti, hogy el kellene válnotok. Ebben az esetben az ellentét oka az eltérő személyiségetekben keresendő. Mivel az alapvető vonásaitok nem fognak megváltozni, itt az a megoldás, ha ezeket a különbségeket elfogadod, szintén a „hozott csomag” részének tekinted.

4. Nincs bocsánat?

Párkapcsolati tanácsok: 7 dolog, amit tudnod kell házasság előttSajnos a bocsánat, sajnálom, köszönöm szavak sok pár szótárából hiányoznak. Pedig fontos, hogy ne napokig, hetekig őrizgessétek a sérelmeiteket, hanem tudjatok bocsánatot kérni és megbocsátani is.

A hatásos bocsánatkérés öt részből tevődik össze:

1. sajnálat kifejezése (pontosan megfogalmazva, hogy mit sajnálsz),
2. a felelősség vállalása a viselkedésedért,
3. jóvátétel – min fogsz változtatni,
4. törekvés arra, hogy a bántó dolog újra ne következzen be,
5. megbocsátás kérése.

A megbocsátás nem jön magától, döntés kérdése. Mivel az érzelmeidet nem tudod befolyásolni, csak a tetteidet, ezért ha eldöntötted, hogy megbocsátasz, el kell kezdened ennek megfelelően viselkedni. A viselkedésed visszahat az érzelmeidre, és egy idő után érezni is fogod, hogy megbocsátottál.

Nagyon fontos része a megbocsátásnak, hogy utána már nem emlegetheted fel a sérelmedet újra és újra. Ez nem jelenti azt, hogy el is felejtenéd, ami történt, de pontot teszel a végére. Ezzel magadnak teszel jót, mert a harag fenntartásával többet ártasz magadnak, mint a társadnak.

5. Tiszta udvar, rendes ház

Még mindig nagyon sok férfiban él az a felfogás, hogy a házimunka, a gyereknevelés a nő feladata. Ha a feleség kitakarítja a közös lakást, az teljesen természetes. Ha ezt a férj teszi meg, akkor dicséretet érdemel. Miért is? Az ő lakása is, ő is koszolja. Ma már a nők is 8-10 órát dolgoznak egy munkahelyen, aztán következik az otthoni második műszak. Miért nem ugyanolyan feladata akkor a férfinek is a háztartás?

A családon belüli munkamegosztást szintén a születési családodban sajátítod el. Mivel a mintáitok meglehetősen eltérőek lehetnek, sok későbbi vitát kerülhettek el, ha tisztázzátok, kinek mi lesz a feladata. Ki fog főzni, mosni, takarítani… Ne számíts arra, hogy partnered majd kitalálja, hogy mit vársz el tőle! Mondd el neki, nyíltan, hogy mit szeretnél, beszéljétek meg a „szereposztást”!

6. Pénz beszél, kutya ugat

Az egyik leggyakoribb konfliktusforrás a házasságban a pénz, az anyagi kérdések. Ezt is jó minél hamarabb tisztázni: hogyan kezelitek majd a pénzeteket? Közös kasszán lesztek, vagy külön gazdálkodtok? Hogyan fizetitek a számlákat? Mire akartok pénzt gyűjteni, félretenni? Mik a rövid-, közép- és hosszútávú céljaitok?

A közös kassza, vagy a közös használatra összeadott pénz sok vitát megelőzhet. Különösen, ha már gyereketek is lesz. Fontos az is, hogy a nagy összegű kiadásokról mindig közösen döntsetek!
Chapman szerint ha nem álltok készen a közös kasszára, nem álltok készen a házasságra.

7. Szex a lelke mindennek?

Ma már ritka az, hogy valaki szexuális tapasztalat nélkül vágna bele a házasságba. Jobb, ha megtapasztalod, hogy ezen a téren is mennyire illetek össze kedveseddel. Ha nagyon eltérőek az igényeitek és nem tudtok kompromisszumot kötni, akkor nem fog működni a kapcsolat.

Ahhoz ugyanis, hogy a házasságotok jól működjön, a szexuális életeteknek is rendben kell lennie. Itt is segíthet a nyílt, őszinte kommunikáció. Mondjátok el egymásnak vágyaitokat, igényeiteket! A szemérmesség és az információk hiánya sok problémához vezethet.

Hosszan lehetne a szexualitással összefüggő gondokat tárgyalni, ezért csak egy dolgot szeretnék megemlíteni, ami sokszor vezet problémához. A férfiak nagyon gyakran elfelejtik azt, hogy a nőknek általában hosszabb idő kell ahhoz, hogy ráhangolódjanak a szexre. Ezt nem veszik figyelembe, nem kedveskednek, nem udvarolnak a párjuknak, aztán csodálkoznak, ha a másiknak „nincs kedve”.

Ha ezeket a kérdéseket még esküvő előtt tisztázzátok, akkor nagyon sok problémától kímélhetitek meg magatokat. Azt nem ígérhetem, hogy közben nem lesznek vitáitok, veszekedéseitek, de ez teljesen normális, az összecsiszolódási folyamat része. Jó munkát kívánok hozzá!

Ahhoz pedig, hogy megtudd mi a Ti szeretetnyelvetek kattints ide és végezd el a tesztet!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (171 szavazat)