Mitől működik a házasság?

Egy biztos, magától semmiképp. Ha nem teszel mindennap a kapcsolatodért, ne számíts hosszú, boldog házasságra. De ne ijedj meg, a siker apróságokon múlik! Ha betartjátok a következő tanácsokat, mind a ketten sokkal jobban fogjátok magatokat érezni a párkapcsolatotokban.

Légy tudatos!

A házasság működtetésének kulcsa a tudatosság. El kell határoznod, hogy te jó párkapcsolatban szeretnél élni, és ezért mindent meg is teszel.

A társadhoz való hűség is tudatos döntés eredménye. A szerelem még akkor is megérinthet, ha boldog házasságban élsz, hisz az éréseinknek nem tudunk parancsolni. De az már a te döntésed, hogy engedsz-e a kísértésnek.

Minden házasságban vannak rosszabb időszakok, de ha eldöntitek, hogy megoldjátok és mindent meg is tesztek érte, akkor sikerülni fog.

Mutasd ki a szeretetedet!

Nagyon egyszerű dolog, de ez a jó házasság alapja. Ha odafigyelsz rá, azonnal érezhető lesz a hatás. Mindennap éreztetned kell társaddal, hogy mit érzel iránta, mennyire fontos neked. Nem mindegy azonban, hogy hogyan csinálod. Érzéseidet mindig a másik szeretetnyelvén kell kifejezned.

Gary Chapman 5 szeretetnyelvet különített el: minőségi idő, szívességek, elismerő szavak, testi érintés, ajándékozás. Mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, amit használ. Sajnos azonban a pároknál ez nagyon gyakran különböző. Például hiába veszel ajándékokat a társadnak, ha az ő nyelve a testi érintés. Ha alig öleled vagy csókolod meg, nem simogatod, nem fogja érezni a szeretetedet és boldogtalanná válik.

Ezért derítsd ki, mi a kedvesed szeretetnyelve és azon mutasd ki érzéseidet!

Töltsetek együtt elegendő időt!

Rohanó világban élünk, rengeteg a tennivalónk. Dolgozol, gyereket nevelsz, intézed a mindennapok gondjait. De ha nem szánsz elég időt a partneredre, akkor nem fogja tolerálni az egyéb elfoglaltságaidat sem, mindig elégedetlenkedni fog.

Az ideális kettesben töltött idő napi fél óra, heti egy hosszabb randi, havi egy nap, évi egy hét lenne. Ha társad érzi a szeretetedet és megkapja az elegendő minőségi időt, akkor mindennel szemben sokkal toleránsabb lesz, könnyebbé válik az életetek. Ugye, milyen egyszerű?

Kommunikálj nyíltan, egyenesen, őszintén!

Önmagában a kommunikáció nem működteti a kapcsolatot, de nagyon fontos, hogy jól csináljátok. Bizalom és őszinteség nélkül nincs jó párkapcsolat. Mindenről tudnotok kell egymással beszélgetni. Mondd el társadnak az érzéseidet, azt is, ha valami nem tetszik. Nem mindegy azonban, hogyan teszed. Használj én-kommunikációt: azt mondd el, hogy te mit érzel, ne a másikat támadd!

A kommunikáció abban is segít, hogy minél alaposabban megismerjétek egymást. A másik ismerete szintén növeli az együttműködési hajlandóságot, a toleranciát. Sokszor hallom a panaszt: de mégis miről beszélgessünk? Ehhez itt találsz ötleteket.

Oldd meg a konfliktusokat!

Teljesen normális, ha vannak konfliktusaitok. Veszekedni szabad! Viszont néhány szabályt be kell tartanod:

  • Feldúltan ne kezdj vitát, mert csökken a jó megoldás esélye!
  • Ha elárasztanak az érzelmek, tarts szünetet, míg lecsillapodsz!
  • Hallgasd meg a másikat!
  • Értsd meg az álláspontját!
  • Törekedj arra, hogy olyan megoldást találjatok, ami mindkettőtöknek megfelel!
  • A konfliktust mindig le kell zárni!

Működtessétek a szexuális életeteket!

A házasságban biztonságra törekszünk, azonban a biztonság az izgalom ellen hat. A jól működő szexhez viszont izgalomra, vágyra van szükség. Ezért, ha azt akarod, hogy a szexuális életetek még évtizedek múltán is jól működjön, tudatosan(!) kell odafigyelned arra, hogy megőrizzétek az izgalmat, a vonzódást a kapcsolatban. Ez tervezést, szervezést igényel.

Nem az aktusok száma a lényeg, hanem az elégedettség. Mindegy, hogy hányszor vagytok együtt, ha azzal mindketten elégedettek vagytok. Ha azonban eltérőek az igényeitek, egyikőtök elégedetlen, meg kell találni a kompromisszumot!

Legyen én-időtök!

Nem attól lesz jó a kapcsolatotok, ha sülve-főve együtt vagytok. A kapcsolat elején ez még teljesen normális, később azonban teret és időt kell adnod a másiknak. Ne ijedj meg, ettől nem fogtok eltávolodni, elhidegülni egymástól! A külön töltött időben, amikor a barátaitokkal lehettek vagy a hobbitokkal foglalkozhattok, feltöltődtök, és új energiákat tudtok vinni a kapcsolatba. Azzal, ha minden idődet a kedveseddel akarod tölteni, épp az ellenkezőjét éred el: fojtogatónak érezheti a szeretetedet és menekülni akar majd.

Alakítsatok ki közös szokásokat!

A szokások keretet adnak a kapcsolatnak, nagy összetartó erővel bírnak. Ilyenek lehetnek például az étkezésekhez, ünnepekhez kapcsolódó rituálék. De bármivel kapcsolatban kialakíthattok közös szokásokat, mondjuk a péntek este lehet nálatok a mozizásé.

Rendezzétek az anyagi kérdéseket!

A pénzügyek nagyon gyakran jelentenek vitaforrást. Találjátok meg a nektek legjobban megfelelő megoldást!

Párkapcsolati szempontból a legpraktikusabb, az elköteleződést leginkább jelző módszer a közös kassza. De ha ezt nem szeretnétek, akkor elkülöníthettek mindkettőtök jövedelméből egy összeget, amit a közös, családi kiadásokra, takarékoskodásra, stb. fordítotok.

Tűzzetek ki közös célokat!

Ha nincsenek közös céljaitok, akkor miért vagytok együtt? Vannak magától értetődő célok, például gyerekvállalás, közös ház felépítése, anyagi biztonság megteremtése. Beszéljétek át, hogy ezeket hogyan, mikor szeretnétek megvalósítani. Ezeken kívül jó, ha találtok magatoknak úgynevezett fölérendelt célokat. Olyanokat, amelyek nem a párkapcsolat működtetésével kapcsolatosak, de együtt tudtok dolgozni rajta. Ez lehet például valamilyen karitatív tevékenység, vagy akár egy sport/kulturális rendezvény megszervezése is.

Ha ezt a 10 tanácsot megfogadod, sokkal elégedettebb lehetsz a házasságodban. A kiegyensúlyozott, boldog magánélet óriási erőforrás. Életed minden más területén is sikeresebb leszel, ha otthon minden rendben van! Boldog párkapcsolatot kívánok!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

 

5/5 - (402 szavazat)