Esküvő koronavírus idején: hogyan kezeld, mire készülj?

Az esküvőszervezés közepén jársz és aggodalommal tölt el a koronavírus okozta helyzet? A koronavírus okozta pánikhelyzet, a Kormány által kiadott rendelkezések erősen tudják befolyásolni a közelgő és még szervezés alatt álló esküvőket. Ha Te is ebben a cipőben jársz, akkor ebben a cikkben adunk pár jó tanácsot a kialakult helyzet kezelésére esküvői fronton.

A Kormány intézkedései a koronavírus megállítására

A napokban több fontos intézkedést is hozott Magyarország Kormánya, annak érdekében, hogy a vírus terjedését meggátolja. Ezek között szerepel például az egyetemek látogatásának megtiltása, vagyis mostantól az egyetemi oktatás csakis távoktatásban működhet.

Nem szeretnénk minden intézkedést kivesézni, így csak azokat a legfontosabbakat vesszük át, melyek valamilyen formában hatással vannak az esküvőszervezésre, vagy érintik az esküvők lebonyolítását.

Rendezvények korlátozása

Az első esküvőket is befolyásoló tényező a rendezvények létszámát lekorlátozó intézkedés. Vagyis minden 100 fő feletti beltéri, illetve minden 500 fő feletti kültéri rendezvényt tilos megtartani.

Az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviselete kérdésére az esküvők megrendezésével kapcsolatban az Operatív Törzs azt a választ adta, hogy az esküvők sem képeznek kivételt a korlátozások alól. Ennek értelmében sajnos hatással van a létszámstop az esküvői rendezvényekre is.

Az is fontos, hogy a 100 fős létszámba nem csak a násznép, de a kiszolgáló személyzet, tehát az adott étterem felszolgálói és személyzete, illetve a pluszként hívott esküvői szolgáltatók (mint például ceremóniamester, vőfély, fotós, DJ, zenekar, stb) mind beleszámítanak. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor a meghívottaink száma nagyjából 50-80 közé tehető maximum.

Emellett azt is fontos kiemelni, hogy a szabályok betartásáért egyaránt felelős a helyszín üzemeltetője és a rendezvény, esküvő szervezője, ebben az esetben az ifjú házasok. Fontos tehát szem előtt tartani, hogy akármennyire esik nehezünkre változtatni az eredeti elképzeléseinken, még mindig jobb, mint a szabályokat áthágni és később viselni azok következményeit, legyenek azok akár anyagiak, akár egészségügyiek.

Beutazási tilalom

A másik esküvőket mélyen érintő új szabályozás a beutazási tilalom egyes országokból, valamint a fokozott ellenőrzés a határátkeléseknél.

Ez a felállás azért is fogja súlyosan befolyásolni az esküvőket, mert napjainkban már nagyon sok lagzira külföldről érkezik a násznép jelentős hányada.
Ha olyan vendégeket várunk az esküvőnkre, akik a beutazási tilalommal sújtott országokból érkeznek (például Olaszország), akkor csak abban az esetben van lehetőségük beutazni Magyarországra, ha magyar állampolgárok, de ebben az esetben is 2 hetes karantén vár a vendégeinkre.

Ellenben a más országokból érkező rokonok is szembesülhetnek kellemetlenségekkel a határokon, hiszen attól függően, melyik országból érkeznek egyrészt már az idejutás sem zökkenőmentes, plusz a határon egyéb vizsgálatok is várnak rájuk.

Hogyan zajlik akkor egy esküvő koronavírus idején?

Mivel per pillanat még senki nem rendelkezik tapasztalatokkal ebben a témában, így nem szeretnénk találgatásokba bocsátkozni, azonban van néhány hasznos tippünk, amit érdemes átgondolni és megfogadni.

Az esküvő elnapolása

Talán mindenkinek az a kézenfekvő gondolat jut először eszébe, hogy ilyen bizonytalan időkben érdemesebb az egész esküvőt elnapolni. Ez is egy lehetőség.

Ha úgy érzitek, fenekestől felfordult minden és nincs kapacitásotok nyomon követni az eseményeket, gyors megoldás lehet, ha úgy döntötök, inkább elhalasztjátok az esküvőt. Ezt főleg akkor lehet a legegyszerűbben kivitelezni, ha még a szervezés elején vagytok, hisz így alig van olyan szolgáltatás, amit vissza kell mondani, és a legyártott meghívók sem maradnak a nyakatokon.

Ha az esküvőt nem is, de az összejövetelt elnapolnátok, akkor jó megoldás lehet, ha a polgári szertartást 2 tanúval, vagy a szűk családdal megtartjátok és csak a lagzit halasztjátok egy későbbi időpontra. Ez talán a leginkább win-win helyzet, hiszen az esküvő is meg lesz, de a további kellemetlenségektől megkímélitek magatokat.

A násznép létszámának redukálása

Ha semmilyen körülmények között nem jöhet szóba, hogy elhalasszátok az esküvőt és ráadásul nagy, több mint 100 fős esküvőt szerveztek, akkor is könnyíthettek a dolgotokon. Ha a vendégek számát le tudjátok redukálni 100 fő alá (inkább 50-80 környékére), akkor bőven belefértek a meghatározott keretbe.

Ha több külföldi vendéget is vártok, akkor lehet különösebben nem is kell gondolkodnotok kit húzzatok ki a listáról, hisz alighanem a külföldi rokonok, vendégek sorra fogják lemondani a meghívást. Az persze csak rajtatok áll, hogy tömeges visszamondás esetén is megtartjátok-e vagy mégis az első megoldás, a halasztás mellett döntötök.

Benti esküvőből kültéri

Mivel a kültéri rendezvények esetében jóval nagyobb a mozgástér, dönthettek úgy is, hogy a beltéri esküvőt átszervezitek kültérire. Így egy nagyobb esküvő is simán megoldható, hiszen 500 főig szabadon garázdálkodhattok, plusz egy nyári esküvő esetén nem is okoz olyan nagy gondot a kültéri verzió.

Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Arról már korábban is írtunk miért fontos a szerződéskötés az esküvői szolgáltatókkal, azonban a vírus okozta bonyodalmak közepette talán még fontosabb, hogy minden eshetőségre felkészülve, legyen egy korrekt szerződésetek.

Ha még csak most készültök szerződéseket kötni, vagy tudtok még módosítani, akkor van pár fontos dolog, amit a szokásos dolgok mellett is érdemes beleírni.
Ilyen például a VIS MAIOR esete, mikor senki nem tehet róla, hogy nem tartható meg a rendezvény. Érdemes a szolgáltatókkal külön külön leegyeztetni, hogy ilyen esetben hogyan állnak a dolgokhoz.

Alap esetben a VIS MAIOR kérdését a Ptk. szabályozza, de mostanság annyit változnak a dolgok, hogy gyorsabb és egyszerűbb, ha Ti magatok az esküvői szolgáltatóval megállapodva, pontosan rögzítitek, mi ilyenkor a teendő.

Nászút az esküvő után

Az esküvőszervezéssel szorosan összefüggő kérdés a nászút. Ha már meg van a foglalásotok, akkor érdemes átgondolni, mikor és hova, plusz egyáltalán lehetséges-e…. Például az Olasz Riviérára annyira nem.

Ha úgy érzitek, inkább lemondanátok a nyaralást, akkor jó, ha tudjátok, hogy amíg az adott ország reptereit, vagy az egész országot le nem zárják, addig nincs elháríthatatlan akadály az utazáshoz. Ha pedig az nincs, akkor a lemondás nem VIS MAIOR, így a befizetett összeg sem jár vissza.

Ebben az esetben csak az útlemondási biztosítás lehet megoldás. Ha lemondjátok a nyaralást, ezt ellenőrizzétek, ha pedig csak most szervezitek, akkor ennek megkötésére figyeljetek.

Összességében tehát nincs sem bevett gyakorlat, sem 100%-os megoldás az adott helyzetre, csak rajtatok áll, milyen irányban szeretnétek a továbbiakban folytatni az esküvőszervezést.

A fentiekben kaptatok néhány hasznos tippet, de a legfontosabb, hogy ne pánikoljatok és mindenek előtt vigyázzatok magatokra!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

A csodálatos Emily Soutache: sujtás esküvői ékszerek

Álomesküvőre álomékszer? Bemutatjuk a sujtás esküvői ékszereket! Szeretnél egy, a ruhádhoz és az egyéniségedhez is passzoló egyedi ékszert, mely nagyszerűen[...]

5/5 - (169 szavazat)