Esküvő koronavírus idején: hogyan kezeld, mire készülj?

Az esküvőszervezés közepén jársz és aggodalommal tölt el a koronavírus okozta helyzet? A koronavírus okozta pánikhelyzet, a Kormány által kiadott rendelkezések erősen tudják befolyásolni a közelgő és még szervezés alatt álló esküvőket. Ha Te is ebben a cipőben jársz, akkor ebben a cikkben adunk pár jó tanácsot a kialakult helyzet kezelésére esküvői fronton.

A Kormány intézkedései a koronavírus megállítására

A napokban több fontos intézkedést is hozott Magyarország Kormánya, annak érdekében, hogy a vírus terjedését meggátolja. Ezek között szerepel például az egyetemek látogatásának megtiltása, vagyis mostantól az egyetemi oktatás csakis távoktatásban működhet.

Nem szeretnénk minden intézkedést kivesézni, így csak azokat a legfontosabbakat vesszük át, melyek valamilyen formában hatással vannak az esküvőszervezésre, vagy érintik az esküvők lebonyolítását.

Rendezvények korlátozása

Az első esküvőket is befolyásoló tényező a rendezvények létszámát lekorlátozó intézkedés. Vagyis minden 100 fő feletti beltéri, illetve minden 500 fő feletti kültéri rendezvényt tilos megtartani.

Az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviselete kérdésére az esküvők megrendezésével kapcsolatban az Operatív Törzs azt a választ adta, hogy az esküvők sem képeznek kivételt a korlátozások alól. Ennek értelmében sajnos hatással van a létszámstop az esküvői rendezvényekre is.

Az is fontos, hogy a 100 fős létszámba nem csak a násznép, de a kiszolgáló személyzet, tehát az adott étterem felszolgálói és személyzete, illetve a pluszként hívott esküvői szolgáltatók (mint például ceremóniamester, vőfély, fotós, DJ, zenekar, stb) mind beleszámítanak. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor a meghívottaink száma nagyjából 50-80 közé tehető maximum.

Emellett azt is fontos kiemelni, hogy a szabályok betartásáért egyaránt felelős a helyszín üzemeltetője és a rendezvény, esküvő szervezője, ebben az esetben az ifjú házasok. Fontos tehát szem előtt tartani, hogy akármennyire esik nehezünkre változtatni az eredeti elképzeléseinken, még mindig jobb, mint a szabályokat áthágni és később viselni azok következményeit, legyenek azok akár anyagiak, akár egészségügyiek.

Beutazási tilalom

A másik esküvőket mélyen érintő új szabályozás a beutazási tilalom egyes országokból, valamint a fokozott ellenőrzés a határátkeléseknél.

Ez a felállás azért is fogja súlyosan befolyásolni az esküvőket, mert napjainkban már nagyon sok lagzira külföldről érkezik a násznép jelentős hányada.
Ha olyan vendégeket várunk az esküvőnkre, akik a beutazási tilalommal sújtott országokból érkeznek (például Olaszország), akkor csak abban az esetben van lehetőségük beutazni Magyarországra, ha magyar állampolgárok, de ebben az esetben is 2 hetes karantén vár a vendégeinkre.

Ellenben a más országokból érkező rokonok is szembesülhetnek kellemetlenségekkel a határokon, hiszen attól függően, melyik országból érkeznek egyrészt már az idejutás sem zökkenőmentes, plusz a határon egyéb vizsgálatok is várnak rájuk.

Hogyan zajlik akkor egy esküvő koronavírus idején?

Mivel per pillanat még senki nem rendelkezik tapasztalatokkal ebben a témában, így nem szeretnénk találgatásokba bocsátkozni, azonban van néhány hasznos tippünk, amit érdemes átgondolni és megfogadni.

Az esküvő elnapolása

Talán mindenkinek az a kézenfekvő gondolat jut először eszébe, hogy ilyen bizonytalan időkben érdemesebb az egész esküvőt elnapolni. Ez is egy lehetőség.

Ha úgy érzitek, fenekestől felfordult minden és nincs kapacitásotok nyomon követni az eseményeket, gyors megoldás lehet, ha úgy döntötök, inkább elhalasztjátok az esküvőt. Ezt főleg akkor lehet a legegyszerűbben kivitelezni, ha még a szervezés elején vagytok, hisz így alig van olyan szolgáltatás, amit vissza kell mondani, és a legyártott meghívók sem maradnak a nyakatokon.

Ha az esküvőt nem is, de az összejövetelt elnapolnátok, akkor jó megoldás lehet, ha a polgári szertartást 2 tanúval, vagy a szűk családdal megtartjátok és csak a lagzit halasztjátok egy későbbi időpontra. Ez talán a leginkább win-win helyzet, hiszen az esküvő is meg lesz, de a további kellemetlenségektől megkímélitek magatokat.

A násznép létszámának redukálása

Ha semmilyen körülmények között nem jöhet szóba, hogy elhalasszátok az esküvőt és ráadásul nagy, több mint 100 fős esküvőt szerveztek, akkor is könnyíthettek a dolgotokon. Ha a vendégek számát le tudjátok redukálni 100 fő alá (inkább 50-80 környékére), akkor bőven belefértek a meghatározott keretbe.

Ha több külföldi vendéget is vártok, akkor lehet különösebben nem is kell gondolkodnotok kit húzzatok ki a listáról, hisz alighanem a külföldi rokonok, vendégek sorra fogják lemondani a meghívást. Az persze csak rajtatok áll, hogy tömeges visszamondás esetén is megtartjátok-e vagy mégis az első megoldás, a halasztás mellett döntötök.

Benti esküvőből kültéri

Mivel a kültéri rendezvények esetében jóval nagyobb a mozgástér, dönthettek úgy is, hogy a beltéri esküvőt átszervezitek kültérire. Így egy nagyobb esküvő is simán megoldható, hiszen 500 főig szabadon garázdálkodhattok, plusz egy nyári esküvő esetén nem is okoz olyan nagy gondot a kültéri verzió.

Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Arról már korábban is írtunk miért fontos a szerződéskötés az esküvői szolgáltatókkal, azonban a vírus okozta bonyodalmak közepette talán még fontosabb, hogy minden eshetőségre felkészülve, legyen egy korrekt szerződésetek.

Ha még csak most készültök szerződéseket kötni, vagy tudtok még módosítani, akkor van pár fontos dolog, amit a szokásos dolgok mellett is érdemes beleírni.
Ilyen például a VIS MAIOR esete, mikor senki nem tehet róla, hogy nem tartható meg a rendezvény. Érdemes a szolgáltatókkal külön külön leegyeztetni, hogy ilyen esetben hogyan állnak a dolgokhoz.

Alap esetben a VIS MAIOR kérdését a Ptk. szabályozza, de mostanság annyit változnak a dolgok, hogy gyorsabb és egyszerűbb, ha Ti magatok az esküvői szolgáltatóval megállapodva, pontosan rögzítitek, mi ilyenkor a teendő.

Nászút az esküvő után

Az esküvőszervezéssel szorosan összefüggő kérdés a nászút. Ha már meg van a foglalásotok, akkor érdemes átgondolni, mikor és hova, plusz egyáltalán lehetséges-e…. Például az Olasz Riviérára annyira nem.

Ha úgy érzitek, inkább lemondanátok a nyaralást, akkor jó, ha tudjátok, hogy amíg az adott ország reptereit, vagy az egész országot le nem zárják, addig nincs elháríthatatlan akadály az utazáshoz. Ha pedig az nincs, akkor a lemondás nem VIS MAIOR, így a befizetett összeg sem jár vissza.

Ebben az esetben csak az útlemondási biztosítás lehet megoldás. Ha lemondjátok a nyaralást, ezt ellenőrizzétek, ha pedig csak most szervezitek, akkor ennek megkötésére figyeljetek.

Összességében tehát nincs sem bevett gyakorlat, sem 100%-os megoldás az adott helyzetre, csak rajtatok áll, milyen irányban szeretnétek a továbbiakban folytatni az esküvőszervezést.

A fentiekben kaptatok néhány hasznos tippet, de a legfontosabb, hogy ne pánikoljatok és mindenek előtt vigyázzatok magatokra!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (169 szavazat)