Virágokkal díszítenél? Mutatjuk, milyen esküvői virágdíszek állnak a rendelkezésedre!

Az esküvőről mindenkinek a virágok jutnak eszébe, szerencsénkre esküvői virágdíszek hosszú sora áll rendelkezésre, amikkel szuperül lehet játszani!

Ha meg kellene tippelned, mennyit foglalkoztál az esküvőszervezés során azzal, hogy milyen legyen a csokrod, biztos nem azt mondanád, hogy csak egy órát. A vőlegényed pedig biztosan nem fog még ennyit sem gondolkodni azon, milyen legyen a kitűzője, ezért nagy feladat, hogy együtt kiválasszátok milyen esküvői virágdíszeket fogtok használni.

Szükséged van egy kis útmutatóra az esküvői virágdíszek illatos rengetegében? Akkor olvass tovább!

Esküvői virágdíszek fajtái: avagy mitől lesz teljes az összhang?

1. Kitűzők vőlegényeknek és tanúknak

Vőlegény kitűzőA menyasszonyi csokorról és a hozzá illő dobócsokorról már volt szó a Menyasszonyi csokor című cikkünkben. Így az esküvői virágdíszek sorában vegyük először a csokorhoz legszorosabban kapcsolódó kitűzőket!

A menyasszonyi csokor kb. 4-5 féle virág kompozíciója. A vőlegény kitűzőjének olyan virágokból kell állnia, amik a menyasszonyi csokorban is megtalálhatók. Így harmonizálni fog a menyasszony és a vőlegény, valamint az esküvő díszítése, színvilága is.

Az esküvői tanúk kitűzőjének legfontosabb szabálya szintén az, hogy stílusában és összeállításában ne térjen el a vőlegény kitűzőjétől, ezáltal az esküvői dekorációtól sem.

Ma már rengeteg féle kitűző variáció létezik, amelyek közül mind stílusban, mind színekben könnyű megtalálni a tökéleteset, így nem kell aggódnod, ha ennek a feladatnak még nem álltatok neki.

Egy egyszerűbb, kisebb méretű kitűző elegáns kiegészítése a vőlegény és a tanúk felsőruházatának, nem érdemes túlbonyolítani, túlgondolni és vagyonokat elkölteni erre a kiegészítőre.

2. Koszorúslány csokrok

Koszorúslány csuklódíszNem csak Neked, de a koszorúslányaidnak is szükségük van csokorra. Ha a koszorúslányaidnak nem teljesen egyforma a ruhájuk lesz, akkor az összetartozást megerősíthetitek az ugyanolyan csokrokkal.

A koszorúslányok csokrai kisebbek és egyszerűbbek legyenek, mint a menyasszonyi csokor, hiszen mégis csak Te vagy a nagy nap egyik főszereplője.

Ha elrugaszkodnál a klasszikus csokortól, akkor választhatsz csuklódíszt is a lányoknak, melyek a menyasszonyi csokor virágaiból állnak. Ezek a szalaggal csuklóra rögzíthető kiegészítők ugyan olyan harmóniát tudnak kialakítani, mint a csokrok, azonban nagyobb mozgásteret biztosítanak viselőjüknek.

Amennyiben elrugaszkodnál a hagyományostól, akkor választhatod a karikára erősített virágokat, vagy a kis virágkosarakat is. Mindegyik nagyon látványos, így a döntés csak rajtad áll – és persze a koszorúslányokon.

Nem tudod miben segíthetnek a koszorúslányok? Mi a dolga egy koszorúslánynak? című bejegyzésünk segíteni fog!

3. Szülőköszöntő csokrok

Szülőköszöntő virágA házasságkötési ceremónia egyik megható része a szülőköszöntés, így nem feledkezhetünk meg a szülőköszöntő csokrokról sem.

Hagyományosan a szertartás végén tiszteletetek és szeretetetek jeléül csokrokkal köszönitek meg, amit a szüleitek értetek tettek. Ez – mondanunk sem kell -, hogy igen megható pillanata az esküvőnek, nem csak Ti és a szüleitek, de a násznép is sokáig emlékezni fog rá. Éppen ezért érdemes különös gondot fordítani a szülőköszöntő ajándékok kiválasztására.

Ezek a szülőknek adott ajándékok lehetnek csokrok vagy virágboxok. Úgy állítjátok össze, ahogyan csak szeretnétek, olyan virágokból és színekben, ami számotokra a leginkább megfelelő.

A választásban segítség ha tudjátok, mi szüleitek kedvenc virága vagy színe, ez már jó kiindulási alap, amiből mondjuk egy virágkötő segítségével valódi csodát álmodhattok meg.

Édesanyátoknak adhattok csokrot, édesapátoknak pedig a csokorral harmonizáló kitűzőt. Az Örömapának a virágdísz helyett esetenként díszdobozos italt adnak köszönőajándékként.

Mivel a ceremónia során a csokrok szem előtt vannak, arra is érdemes figyelni, hogy a színvilághoz is passzoljon. Persze ez egyáltalán nem feltétel, de ha sikerül olyan szülőköszöntő virágokat megálmodni, ami még az esküvővel is harmonizál, akkor az is hozzáad egy kis pluszt a látványhoz.

4. Autódísz

Esküvői autódíszA menyasszony érkezése és az esküvői menet kulcseleme a jármű. Az autó díszítésére ezért érdemes külön odafigyelni.

Élővirágból meseszép kompozíciók születhetnek, de nyugodtan rugaszkodj el egy kicsit a földtől! Szalagokat, masnikat, de akár konzervdobozokat is használhatsz a díszítéshez.

A virágkötőnek időben add meg a legfontosabb adatokat: milyen márkájú, típusú és színű autóra kell megtervezni a virágdíszeket. A virágok színvilágát nagyban meghatározza, hogy milyen színű a jármű. Az erőteljesebb színeknél a kontraszt adja ki jól a díszítőelemeket, de egy visszafogottabb árnyalatnál a pasztellszínű virágok is jól mutatnak.

A virágok elrendezése pedig csak tőletek függ. A jármű szinte minden részére könnyedén felhelyezhetők a díszek, akár kötéssel, mágnessel, tapadókorongokkal, a tapasztalt virágkötők azonnal tudni fogják, hogy rögzítsék a díszeket. Száguldozni azonban nem ajánlott velük, de a felvonulás lényege amúgy is az, hogy menyasszonyként megmutasd magad az esküvőre menet. Miért is sietnéd ezt el?

Gondolj az olyan apróságokra is, mint:

  • Egy kisebb autón túl hivalkodó lenne egy nagyobb dísz, de egy nagyobb autó méreteihez azonban már szükséges, hogy nagyban is gondolkodj.
  • Egy klasszikus, old timer autó már önmagában is nagyon különleges, ezért nem célszerű túldíszíteni.

5. Templom díszítése virágokkal

Templomi virágdekorációHa egyházi esküvőt is terveztek, akkor a választott templomban érdeklődjetek előre, hogy milyen mértékben és színekben engedélyezett a saját díszítés. Ez azért fontos, mert vannak templomok, ahol kifejezetten kikötik, hogy fehér virágból lehet csak feldíszíteni a templombelsőt.

Természetesen a fő momentum, a bevonulás kerül a középpontba, ezért annak az útvonalát érdemes hangsúlyozni. Jobbára a padok széleit és a bejáratot szokták inkább virágokkal dekorálni, túlzásba esni pedig akkor sem érdemes, ha nincs különösebb korlátozás ezen a téren.

6. Polgári szertartás díszítése

A polgári szertartás hivatalosabb hangvételű ceremónia, a törvény által elfogadott házasságkötés miatt szükséges. Hogy a jogszabályok mellé egy kis romantikát is belecsempésszetek, nyugodtan készíttessetek egy kisebb virágdíszt az anyakönyvvezető asztalára, amit ezen kívül saját abrosszal is dekorálhattok.

Ha kisebb büdzsével kell gazdálkodnotok és nem szeretnétek még külön erre is költeni, akkor sem kell lemondanotok a dekorról! Az esküvői vacsora helyszínén lévő egyik kisebb asztaldíszt is kitehetitek az anyakönyvvezetői asztalra. Így a hivatalos egybekelésnél sem kell mellőznötök a romantikus díszítést.

Az is lehetséges, hogy nem a házasságkötő teremben, hanem külső helyszínen, mondjuk az étterem kertjében mondjátok ki a boldogító igen-t szertartásvezető segítségével. Ebben az esetben annyival egyszerűbb a dolgotok, hogy a vacsora helyszín dekorálásával együtt a szertartás színterét is egy lépésben díszíthetitek.

Mielőtt utóbbi variáció mellett döntenél, fontos, hogy informálódj alaposan a szertartásvezetéssel kapcsolatban. Ugyanis ebben az esetben sem kerülhető meg a hivatali házasságkötés, államilag elismert, törvényes házasságot csak anyakönyvvezető előtt köthettek. Erről bővebben a Polgári esküvő és a Szertartásvezető című bejegyzéseinkben olvashatsz.

7. Lakodalom helyszínének díszítése

Esküvői asztaldekorációA lakodalom helyszínén már teljesen szabadon dönthettek a díszekről. Főképp az oszlopokat, gerendákat, korlátokat és az asztalokat szokás feldíszíteni.

Kerek asztaloknál középre egy nagyobb virágdísz illik, hosszú asztaloknál pedig több kisebb jobban mutat. Az ifjú pár asztalára egy hosszabb, nyújtott díszt szoktak helyezni, gyakran leomló virágokból. Ennek központi helyszíne van, ezért pontosan egyeztessetek a virágkötővel a dísz méretét, színvilágát illetően.

Népszerűek a mennyezetről lelógó virágdíszek. Ezek lehetnek kis üveggömbökben, vagy önmagukban is. Ha úgy érzed teljesen elakadtál az esküvői dekoráció megálmodásával, bátran kérj segítséget egy esküvői dekoratőrtől. Ő szakértelmével és tapasztalatával segít megvalósítani álmaitok díszítését.

8. Hajdíszek

Feldíszítetted a termeket, vannak kitűzők, készen állnak a virágcsokrok, szépen kezd összeállni az összkép, ugye?

De arra gondoltál már, hogy a virágokat akár még a hajadba is teheted? Sőt, nem csak a sajátodba, de akár a koszorúslányokéba is!

Ha nem igazán nyerték el a fém hajdíszek a tetszésedet, esetleg az esküvő stílusához nem passzolnak, akkor bátran válassz olyan hajdíszt, mely virágokból van.

Egy ügyes fodrász a virágokat is szépen bele tudja foglalni a frizurádba, de akár élethű művirágból készült fésűs vagy csatos fejdíszt is választhatsz.

Ha az élővirág mellett döntesz, akkor mindenképp vedd figyelembe a virágok élettartamát és válasz olyat, ami nem csak a többi virágdíszhez passzol, hanem vágott formában, víz nélkül is kibír jó pár órát a hajadban.

A virágok és hajdíszek kiválasztásához első körben tudnod kell, milyen lesz a hajad a Nagy Napon, ehhez érdemes inspirációt gyűjteni az esküvői frizurákról.

+1. Különleges virágdíszek

Az, hogy az asztalokat feldíszítjük, alapvető, de gondoltál már arra, hogy valami különlegessel is készülj az esküvőd napjára?

A következőkben néhány egyedi virágdíszítési tippet adok, hogy a különleges napotok még különlegesebb lehessen!

  • Úszó virágdíszek egyedi üvegedényekben.
  • Kosaras, dobozos virágdíszek.
  • Virágszökőkút: ha a helyszín udvarán van szökőkút, leomló virágokat helyezhettek a szélére.
  • Kapuk, boltívek, filagória: szertartásvezetővel tartott kihelyezett esküvőn, virágokkal díszített emelvény alatt mondhatjátok ki a boldogító igent.
  • Kezdőbetűk virágokból: a neveitek kezdőbetűit elkészíthetitek nagy méretben vizes oázisból, amibe csak bele kell szúrnotok a virágokat, és már díszíthetitek is a falat velük. Akár egyedül, DIY módon is elkészíthetitek!
  • Székdísz: a székeket általában vastag szalaggal, masnival szokták díszíteni, de néhány szál virággal kiegészíthetitek ezt.
  • Fotófal virágos háttérrel: a fotófal egyre népszerűbb már Magyarországon is. A kezdőbetűkhöz hasonló megoldással készítsetek hátteret strapabíró virágokból. Ennél a megoldásnál látványos eredményt mutat az ombre-szerű elrendezés.

A virágok központi díszítőelemei az esküvőnek, ezért nyugodtan legyetek kreatívak! Ugye Te sem akarod, hogy az esküvői dekor össze nem illő színek és stílusok kavalkádja legyen? A felsorolt díszek nem csak a hangulatot fogják megteremteni a Nagy Napon, de amikor visszanézitek az esküvői képeket, akkor a látvány is magáért beszél majd!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (266 szavazat)