Mi lenne, ha egy kicsit elfelejtenénk az esküvői trendeket, ötleteket és arra koncentrálnánk, ami a lényeg?

Mi nők már gyerekkorunk óta szeretünk életünk Nagy Napjáról álmodozni, és amikor végre megkérik a kezünket, akkor valljuk be: kicsit elgurul a gyógyszer.

Szerintem mindannyian tudjuk, hogy mi nők nem csak a számtalan értékünkről, a többfelé figyelésről vagyunk híresek, hanem arról is, hogy IMÁDUNK vásárolni, szervezni, képeket nézegetni. Képesek vagyunk egy nap alatt rekord mennyiségű pinterest képet lementeni, 8 gigányi tárhelyet megtölteni pikk-pakk a telefonunkon és kb. egymillió tervet összerakni fejben, hogyan is fog minden kinézni az esküvőn. Ezzel természetesen nincs is gond, hiszen mindenkinek kell valami hobbi, valami, ami akár napi szinten elvonja kicsit a figyelmét és álomvilágba ringatja. Na, de itt az ideje felébredni!

Beszéljünk az esküvőszervezésről őszintén!

A szervezés

Az esküvő megszervezése alapvetően nem agysebészet. Aki nem kap sírógörcsöt attól, hogy állandóan csörög a telefon, annak simán megy saját magától is. Vannak remek segédletek, mint például a miénk, amik azért születnek, hogy a főbb csapásvonalat megmutassák, és a menyasszonyoknak könnyebb legyen haladni az úton.

Nekünk, akik ezeket megírjuk, nem nagy etvasz, hiszen a kisujjunkban van az egész, de Neked nagy segítség.

Na, mármost, mivel azért készült, hogy Neked segítsünk, tessék használni. Nem ciki, sőt… Én személy szerint nagyon büszke vagyok azokra a menyasszonyokra, akik egy ilyen kisokossal a hónuk alatt nekiveselkednek a szervezésnek.

Nem ciki kérdezni!

Komolyan mondom, egyáltalán nem ciki megkérdezni, ha valamit nem tudsz, ha valahol elakadtál. De ha már kérdezel, akkor olyat kérdezz, aki tényleg ért ahhoz, amit csinál, ne a többi hobbiszervezőt az ilyen-olyan csoportokban.

Persze a csoportok is tök jók, sok tapasztalatot lehet megtudni a többi szervezésben lévő menyától, de ha fontosabb kérdésről van szó, inkább keress olyat, aki ebben a szakmában dolgozik. Egyik esküvőszervező sem fog elzavarni, ha felhívod telefonon, kérsz egy tanácsadást (sokaknál még ráadásul az első tanácsadás ingyenes is) és elmondod neki hol akadtál el.

Sőt, én sem foglak körberöhögni, ha küldesz nekem egy email-t, vagy felhívsz telefonon, hogy kérdésed van (a cikkeim alatt írhatsz kommentet – ott is válaszolni fogok). Ugyan én nem foglalkozom teljes esküvők gyakorlati lebonyolításával, de a segítségemre, az ötleteimre nyugodtan számíthatsz

Az esküvői szolgáltatók

Valljuk be, tehetsz Te akármit, szervezhetsz akármennyit, minden hiába, ha olyan szolgáltatókba futsz bele, akik nem állnak a helyzet magaslatán. Szépen kérlek, sőt könyörgöm! Válassz olyat, aki ért a szakmájához!

Felejtsük el a „számla nélkül kihozzuk olcsóbban” és a „postás sógora milyen jó lesz DJ-nek, mert egy éve szintizik”! NEM! És még ezerszer NEM!

Tessék olyan szolgáltatót keresni, akinek vannak referenciái, esetleg egy weboldala (a mai világban nem egy kuriózum, hogy legyen valakinek egy tisztességes honlapja), vannak ügyfélvélemények és van tapasztalata.

Ha megkeresed a szolgáltatót és már azért is üldözni kell, hogy adjon egy árajánlatot, akkor egész nyugodtan felejtsd is el, mert ha nem most felejted el, akkor jó eséllyel ő fog elfelejteni elmenni az esküvődre.

Na, az lesz ciki, nem a zokni papuccsal!

Hol keress esküvői szolgáltatót?

Ez egy ravasz és fogós kérdés ugye? A válasz: a Google a barátod.

Ott keress és ne minden létező Facebook csoportban. Tapasztalatom az, hogy akármilyen nagy és pörgős is egy FB csoport, ha felteszel egy kérdést, vagy szolgáltatót keresel, minimum 40-en fognak Rád ugrani – az is, akinek köze nincs a posztodhoz!

Alapvetően nincs ezzel baj, hiszen nagyon sok jó szolgáltató tagja ezeknek a csoportoknak, de borzalmasan megnehezítik az életedet (a szolgáltató pedig a sajátját is).

Gondolj bele, mondjuk esküvői fotóst keresel 2022. augusztusra, olyat, aki országosan vállal esküvőket. Van fogalmad róla, hogy mennyi ilyen van? Nos, ennek a számnak kb. a fele a te posztod alatt fog üzengetni.

És mi lesz ennek a következménye? Az, hogy Te nem fogod tudni mindet felhívni, nem fogsz tudni ennyi árajánlatot mérlegelni, tehát nagyban megnehezül a választás. A másik meg az, hogy ezek között lesznek vegyesen jó szolgáltatók, meg a kóklerek.

Mi alapján válogatod ki? Ki mondja meg Neked, hogy melyik melyik? Ha egyesével megnézed az összes jelentkezőt elpazarolsz egy csomó időt, amit mondjuk tölthetnél a pároddal is.

Az én tanácsom az, hogy vagy csapd fel a Google keresőt és válogass onnan, vagy pörgess olyan weblapokat, mint ez. Az én fő célom az ezzel a honlappal, hogy egy olyan szolgáltatói brigád gyűljön rajta össze, akiket vakon merek ajánlani Neked. Mennyivel egyszerűbb az életed, ha én már lecsekkolom helyetted a versenyzőket? Szerintem sokkal!

Ne lihegd túl!

Ez talán hihetetlennek tűnhet, hiszen mi nők kevés dolgot nem lihegünk túl! De tényleg… ne csináld!

Valóban oda kell figyelni minden apró részletre? Mennyire fontos, hogy még a szalvéta is egyedi mintás legyen, amibe a csirkepörkölt szaftját fogja a násznép törölni?

A vőlegények

Hidd el nekem, sokkal jobban fogod magad érezni, ha egyrészt nem akarsz mindent a legapróbb részletekig megtervezni, másrészt meg, ha nem Te egyedül akarsz mindenre odafigyelni.

Hihetetlen, de életünk párjaira is tök sok dolgot rá lehet bízni. Teszem azt, hogy vegyen magának cipőt, vagy nyakkendőt. Elvégre (elvileg) felnőtt ember, Te pedig a felesége leszel, nem az anyukája.

Spórolj időt és energiát magadnak azzal, hogy nem Te rohangálsz mindenért, és nem próbálsz meg egy fenékkel több lovat egyszerre megülni.

Fontossági sorrend

Ezzel együtt pedig rangsorolj! Készíts fontossági sorrendet azokról a dolgokról, amik feltétlenül kellenek az esküvőre.

Kell helyszín, anyakönyvvezető (vagy szertartásvezető), ruhák, virágok, vendégek, kaja, süti, fotós és zene. Minden más körítés. Megkönnyítheted az életed és feldobhatod az esküvődet olyan szolgáltatók segítségével, mint a vőfély vagy ceremóniamester, a selfie gép, vagy akár a limóbérlés.

De ezeken kívül minden más a plusz kategória. Ha nincs rá keret, idő, vagy energia, akkor engedd el a mintás szalvétát, az egyedileg gravírozott pezsgős poharat, a köszönetajándékot, a saját magad által hímzett csipketerítőt és 300 darab kézzel készült meghívót is.

Ami nincs benne a fontossági sorrendben a TOP10-ben, azt vagy engedd el, vagy csak akkor foglalkozz vele, ha nincs jobb dolgod (vagy ha az egész szervezést rábíztad egy esküvőszervezőre).

Hidd el nekem, Te csak elfáradsz, mire az esküvőre kerül a sor, a vendégek pedig semmire nem fognak emlékezni, csak arra, hogy jól érezték e magukat.

Tervezz előre!

Persze, azt már mondtam, hogy ne akarj MINDENT pontosan megszervezni, de előre tervezni kiemelkedően fontos.

Ha szépen előre beosztod, mikor mit fogsz elintézni, kivel kell beszélned, melyik szolgáltatóval kell megbeszélést tartani, akkor sokkal jobban kézben tudod tartani az idődet és a gondolataidat is.

Ha csak ad hoc jelleggel intézel ezt azt és kapkodsz jobbra balra, akkor olyan lesz az egész mint a menzás finomfőzelék… távolról sem jó.

Ha nem tudod, hogyan oszd el a teendőket, akkor vagy vegyél egy kis szervező naptárat (vannak kifejezetten esküvős változatok is), amiben tudsz mindent vezetni, vagy kérj fel egy esküvőszervezőt, aki kézben tartja helyetted a dolgokat.

A házasságra készülj, ne az esküvőre!

A boldogító igen kimondása nagyon szép pillanat, a lagzi meg brutál jó buli tud lenni, de ne csak az esküvődre készülj!

Miután kibuliztátok magatokat és visszajöttetek nászútról, akkor kezdődik az igazi kaland. Ugyanis sokszor nem egyszerű egy hosszú szervezés, egy lagzi és egy klassz nászút után visszacsöppenni a szürke hétköznapokba.

Az esküvőtök szervezése közben is figyeljetek arra, hogy legyen időtök egymásra. Az esetleg felmerülő problémákat, vitákat (bár ne legyen ilyen) kezeljétek a helyén, tessék megbeszélni becsülettel, és nem a szőnyeg alá söpörni, hogy majd az esküvő után megoldódik. Hidd el a szőnyeg az esküvő után is púpos lesz a gondoktól és sokkal nehezebb lesz hónapokkal később megbeszélni valamit.

A házasságra való felkészülésben is igaz, amit a szervezésnél mondtam: nem szégyen kérdezni.

Profi párkapcsolati tanácsadók vannak, akikhez nyugodtan lehet fordulni. Én is együtt dolgozom Lindával, aki újabban ebben a témában ír az oldalra párkapcsolati témájú cikkeket, kifejezetten úgy, hogy Te, aki az esküvődre készülsz, megtaláld benne a válaszokat még azokra a kérdésekre is, amiket magadnak sem tettél fel. Ha pedig úgy érzed, vedd fel Vele a kapcsolatot, merem ajánlani, hiszen ismerem, segíteni fog.

Egy szó, mint száz: tervezz, rangsorolj, kérdezz, és ha kell, merj elengedni néhány dolgot! Azt szeretném, ha az esküvőd életed egyik legboldogabb napja lenne, és ehhez nem kell mindennek tökéletesnek lennie.

A facebook csoportomban írt egy Hölgy az egyik posztomra egy kommentet, miszerint:

„A házassághoz, csak két igen kell, minden más körítés.”

És tudod mit? Igaza van! Az számít, amit egymás iránt éreztek, nem a dekoráció és nem is az ültetőkártyák színe.

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

5/5 - (122 szavazat)