Nászút az Olasz Riviérán… ugye milyen csodásan hangzik? És számodra sem elérhetetlen!

Olaszország itt van egy kőhajításnyira tőlünk, és mikor máskor engedhetnétek meg magatoknak egy kis külföldi kikapcsolódást, ha nem az esküvőtök után? Egy nászút az Olasz Riviérán pedig biztosan örök emlék marad!

A nászút megszervezése már gyerekjátéknak tűnik az esküvő megszervezése után, de annyi város, program és látnivaló közül lehet választani, hogy nehéz belezsúfolni csupán pár napnyi-hétnyi szabadidőbe. Most kiválogattam csak Neked a legjobb helyeket és programokat az Olasz Riviérán, hogy Neked, hogy már csak az úti célt kelljen közölni a vőlegényeddel: egy ilyen nászútra ő sem tud nemet mondani!

Nászút az Olasz Riviérán cikkünk az alábbiakat foglalja össze:

Az Olasz Riviéra legszebb strandjai

Az Olasz Riviéra partszakaszán lépten-nyomon gyönyörű strandokat találsz. Néhol sziklás, néhol homokos, vagy kavicsos.  Változatosságuk hihetetlen. Egy viszont mindegyikben közös: a víz kéksége és az élővilága mindenütt elvarázsol! Mutatjuk a legjobb strandokat az Olasz Riviérán!

A legjobb strandok az Olasz Riviérán: Ha szereted a csöndet és a pazar kilátást

Az Olasz Riviéra a hegyek közelsége miatt nem csak a hagyományos értelemben vett strandokkal rendelkezik. Kicsiny öblök, meredek sziklafalak árnyékában, mintha mind külön kis világ lenne.  Bemutatjuk a legjobb strandokat, ahol elbújhatsz a világ elől a nászút alatt!

Paraggi Beach

Ha Liguriában jársz, mindenképp látogass el Portofino közelében Paraggi strandjára! A természet lágy ölén fekvő strand igazi csoda. Kicsi, de annál vonzóbb. Kristálytiszta vizében buja az élővilág. Érdekessége, hogy egy könnyű merüléssel egy 100 éve elsüllyedt hajó roncsait is láthatod. Közös búvárkodás a férjeddel: igazi kaland, amiről jó lesz majd mesélni a barátoknak a nászút után.

Guvano

Guvano egy érintetlen kavicsos strand Vernazza közelében. Ritkán látogatják, nincs nagy tömeg. Meredek hegyoldalak és dús növényzet veszi körbe. Olyan érzésed lesz, mintha egy lakatlan szigeten járnátok, amit csak Te és újdonsült férjed birtokoltok!

A legjobb strandok az Olasz Riviérán: Ha szereted a nyüzsgést

Szereted az embereket? Szeretsz táncolni? Imádod a pörgős latin temperamentumot? Itt bemutatjuk neked a legjobb partszakaszokat és öblöket, ahol sosem áll meg az élet!

Camogli

Camogli kavicsos strandja gyönyörű tiszta, és egy kicsit sekélyebb. Itt többen vannak, szól a zene. Napernyőt és napozó ágyat is bérelhetsz, hogy tökéletes legyen a parton töltött idő. A fürdőzés után kedvedre válogathatsz a helyi éttermek között.

Bagni Segesta

Sestri Levante élettel teli fürdőhelye a Bagni Segesta. Széles homokos part, színes napernyők és kényelmes napozóágyak várják a barnulni vágyó friss házasokat. A strandon koktélbár és medencék is találhatók. Éjszaka sem áll meg az élet, vérpezsdítő latin dallamok csábítanak táncra a nászút minden éjszakáján!

Levanto

Levanto a szörfösök fellegvára! Homokos part, és hullámok, mi kell még egy hullámlovasnak? Itt állandó a nyüzsgés, sosem áll meg az élet. A szörfözés mellett búvárkodhatsz és kajakot is bérelhetsz. A strand mellett megkóstolhatod a Ligur ételeket, és borokat. Ha még sosem szörföztél, de a nászút során szívesen kipróbálnád, akkor ez lesz a tökéletes hely számodra!

Az Olasz Riviéra gyöngyszemei

A terveid között szerepel egy nászút az Olasz Riviérán? Akkor ezek azok a strandok, amik kihagyhatatlanok a programjaid közül: igazi gyöngyszemek!

Mortola Inferiore

A település mellett fekszik a híres Hanbury Füvészkert. A dús növényzettel borított vidék legszebb strandja a Baia di Latte. Igazi természeti kincs, az öbölben általában néhány halászhajó ringatózik. Kicsit félreeső, de annál szebb strand!

Boccadasse

Genova mellett található ez az ősi kis halászfalu. Úgy érzed magad itt, mintha megállt volna az idő. A többemeletes színes házak bejárata már a tengerparti homokba nyílik, minden átmenet nélkül: mintha egy festmény elevenedne meg a szemetek előtt. Különös hely ez, mintha a házak ajtaján belül maradt volna a valóság. Kicsiny strandja az épületek ölelésében egyedülálló élményt nyújt.

Vernazza

Cinque Terre vidékének központja Vernazza. A kis falu főleg a szőlőtermesztésről híres, de strandja is egyedülálló szépségű. Erre a tájra jellemző fekete és fehér sziklák hevernek a parton. A városka házai alatt, meredek sziklafal aljában bújik meg ez a kis öböl. Hajóval is kiválóan megközelíthető.

Az Olasz Riviéra történelmi városai

Egy nászút az Olasz Riviérán tökéletes alkalom arra, hogy megismerjétek Olaszország történelmi városait, melyek magukban hordozzák Európa történelmét, a természet pedig 30 millió éves történeteket mesél.
Olaszország a művészet és kultúra fellegvára a mai napig is. Nézzük hát, hogy e keskeny tengerparti tartomány milyen csodákat rejt, amiket fel kell fedeznetek a nászút alatt!

Genova

Európa legjobb állapotban megőrzött történelmi városközpontja Genovában található. Jelenleg 700.000 lakosával régi fényében ragyog, mint mikor a világ kereskedelmi központjaként tartották számon. Számos művész alkotott ott, például Rubens, Caravaggio, Van Dyck. A Via Garibaldin végigsétálva 600 éves barokk stílusú házakat csodálhatsz meg.

Ringatózhatsz a Porto Antico, a régi kikötő vizén. Ez a hegyekkel körbevett szűk kikötő évszázados meséket rejt magában és vizében. Mindenképp nézd meg a La Lanternát, a világítótornyot, mely közel kilencszáz éve vezeti a hajósokat az éjszakában. Ez a világ második legrégebbi világítótornya, mely 77 méteres magasságával emelkedik a kikötő fölé.

A nászút során kihagyhatatlan néhány kulturális program: az Olasz Riviéra fővárosa pedig bővelkedik ezekben. Ellátogathatsz Olaszország legnagyobb akváriumába, vagy a Tengerészeti Múzeumba, mely egyedülálló gyűjteménynek ad helyet a hajózás történetéből.

Portofino

Mit csinálhatsz még az Olasz Riviérán? Keresd fel Portofinot, ezt a kis halászfalut!  Gyöngyszemként bújik meg a hegyek és a tenger találkozásánál, mintha szerelmük gyümölcseként bújtak volna elő színes házai. Ha partra szállsz, szinte elveszel a városkák kanyargós utcáiban.

Utcácskái lépten-nyomon panorámás teraszokra, templomhoz, várhoz vezetnek. A templom igazi álomesküvők színhelye. A falu fölé magasodik, teraszáról messze látni a tengeren. A kis halászfalu esszenciálisan magába foglalja egy igazi nyüzsgő történelmi város hangulatát. A parton kellemes gyalogtúrákat tehetsz, útközben persze engedve a kristálytiszta öblök csábításának. A nászút megkoronázása lehet egy portofinoi kiruccanás az utolsó napon!

Seborga Hercegség

A Seborga Hercegség egy mikroállam Olaszországon belül. Ventimigliától 30 km-re a hegyekben helyezkedik el. A Liguri-Alpok lábánál fekvő falut nemzetközileg nem ismerik el önálló államnak. Egy helyi virágtermesztő megunta a hatalmak játszmáit, melyek a városka feje felett zajlottak. Mivel jogilag rendezetlen volt évszázadok óta a helyzet, herceggé választatta magát a falubeliekkel. Ezt később hivatalossá is tették. Ma már saját pénznemük van. Csodás környezetben fekszik, egy hegy tetején épült a város. A kilátás pazar, nem csoda, hogy ide építkeztek. Régen kelta szentély volt a hegy tetején, mert a hely varázsa őket is megragadta.

Ventimiglia, az ősember otthona

Ventimiglia a francia határtól 7 kilométerre helyezkedik el. Környékén rengeteg érdekes látnivaló akad. A Balzi Rossi barlangban korábban egy cro-magnoni család csontvázait találták meg.  A Szent Mihály templomot a 10. században építették egy pogány szentély romjain. A munkálatokhoz felhasználták az ókori köveket is, amiket szenteltvíztartóként építettek be az épületbe.

Dolceaqua

Dolceaqua egy gyönyörű falu a Nervia völgyben. A település felett található egy 12. századi erődítmény. A várból meseszerű a kilátás a tengerre és a völgyre. A városkán keresztülhaladó folyó hídja is a középkorból maradt fent és számos festőt is megihletett már.

Az Olasz Riviéra természeti csodái

A legjobb helyek az Olasz Riviérán a Föld ajándékai. Liguria bővelkedik a természet adta különlegességekben. A tenger és a gyönyörű partok mellett a hegyek is ritka képződményeket rejtenek. Vízről és szárazföldről is elképesztő látnivalókat találsz. Szállj hajóra, vagy vedd fel a túracipőt és hihetetlen élményekben lesz részed!

Palmaria Tino és Tinetto

Palmaria, Tino és Tinetto három szinte lakatlan sziget a La Spezia-öböl nyugati felén. Palmarian van egy barlang, ahol őskori maradványokat fedeztek fel. Egy hangulatos étterem is épült, érdemes kipróbálni. A három sziget Cinque Terre-vel együtt az UNESCO világörökség része.

Toirano

Toirano az Olasz Riviéra nyugati részében, Savona megyében helyezkedik el. A 2000 lakosú település közelében több barlang is található. A járatokban hatalmas termeket, cseppköveket láthatsz. Itt is számtalan ősmaradványt találtak, mert már a barlangi medve is itt lelt otthonra.

Area Marina Protetta Portofino

A Camogli, Santa Margherita Ligure és Portofino közötti területek védett övezetnek vannak nyilvánítva. A part menti és tengeri élővilág ritka fajaival találkozhatsz. A déli fekvésű sziklák hirtelen nagy mélységbe ereszkednek és ritka mikro élőlényeknek adnak otthont. Ennek a területnek egyes része csak külön engedéllyel látogathatók.

A legjobb programok az Olasz Riviérán

Az Olasz Riviéra számtalan kikapcsolódást kínál az utazóknak. Fesztiválok, hagyományos ünnepek szinte minden időszakban vannak. Ha a nászúton is az aktív kikapcsolódást választod, akkor itt megtalálod, amit keresel.

Bálnales

Egy igazi szakértő csapat vár téged Porto Maurizio rakpartján, akik korszerű hajókkal a cetek vonulási helyére visznek. Nézheted a hajóból e fenséges élőlényeket, de akár merülhetsz is, ha van gyakorlatod. Felejthetetlen élmény lesz bálnákat, delfineket, teknősöket testközelből megfigyelni. Készülj fel, mert el fog akadni a lélegzeted a látványtól!

Toirano, Olívaünnep

Toirano a „lemenő nap tengerpartján” található, a riviéra nyugati részén. Minden év augusztusában tartják a La festa dei Gunbi-t, az olíva aratás ünnepét. Számtalan olajprés található a faluban, nagyrészt ebből élnek a helyiek. Sok zenével, tánccal és a helybéli különlegességek vásárával várják az átutazókat.

Camogli Halfesztivál és Madonna ünnep

Camogli a Rapallói-félsziget nyugati kapujában helyezkedik el. Évente május második vasárnapján tartják a híres halfesztiváljukat. Fő látványossága, hogy egy óriási, több méter átmérőjű serpenyőben sütnek ki több tonna szardellát. 1952 óta tartják Fortuna, a halászok szerencsét hozó védőszentjének tiszteletére. Egy hónappal később a Szent Szűz tiszteletére ezernyi úszó mécsest bocsátanak az öbölbe. A gyertyák fényei az éjszakai víz tükrén fenséges látványt nyújtanak.

Finalborgo középkori fesztivál

Savona és Alassio között fekszik Finalborgo városa. Augusztus utolsó napjaiban rendeznek egy fantasztikus középkori fesztivált. Megelevenítik a XV századot. Páncélos lovagok, fátylas hölgyek, zenészek, kardvívás és vérpezsdítő kelta muzsika fogadja a látogatót. A középkori forgatag hangulatát fokozza a vásár, ahol számtalan helyi kézműves termékkel találkozhatsz.

Hajókázás

Az Olasz Riviéra változatos vad partszakasza élménydús kikapcsolódást kínál. Meredek sziklafalak, buja növényzet, szikrázóan kék víz bűvöli el az utazót. A hegyoldalakba épített ősi városok büszkén állják a tenger és az idő ostromát. Van itt valami, ami megragadja az ember lelkét. A Földközi-tenger legizgalmasabb részét fedezheted fel hajón a férjed oldalán! A következőkben találsz néhány fontos információt arról, hol érdemes kikötni, ha a nászúton hajókázásra adjátok a fejeteket!

Porto Cervo

Porto Cervo kikötője minden igényt kielégít ha hajózásról van szó. Egy 46 méter magas világítótorony segíti a tájékozódást. A sziklás, csipkézett part miatt fontos a pontos útvonal betartása.
Ez a kisváros félreeső, a turisták ritkábban keresik fel. Ebben rejlik az igazi szépsége! Romantikus szúk utcáin felfedezőutakra indulhatsz, a kikötő egészen kicsi és meghitt. Homokos strandján nagyokat úszhatsz.

Bocca di Magra

A Magra folyó az Alpok friss vizével itt ömlik a tengerbe. Virággal díszített szép kikötő áll a fáradt utazó rendelkezésére. Bérelhetsz motorcsónakot, hogy a zegzugos közeli öblöket is felfedezhesd. Már maga a kikötő is fenséges látványt nyújt, de az Alpok vonulatai igazán lenyűgözőek. Lehetőség van különféle vízi sportok kipróbálására is.

Gallinara sziget

Ez a lakatlan sziget a legenda szerint szent Mártonnak adott otthon remeteségében. A sziget partjainál egy római hajó roncsát is megtalálták. Védett a növény és állatvilága. Egy ritka sirályfajtának is otthont és fészkelőhelyet nyújt.

Nászút az Olasz Riviérán: Itt keresd a romantikát!

Az Olasz Riviéránál keresve sem találsz alkalmasabb helyet egy kis romantikázásra. Virágok színes kavalkádja, napsütés és ódon városok várják a szerelmeseket. Megbújhattok egy évszázados olajfa alatt, fehér bort szürcsölgetve. Kövezett utcákra nyíló hangulatos kávézókba térhettek be. Sok hely már évszázadok óta a szerelmespárok kedves találkahelye.

La Spezia, a Költők Öble

La Spezia városát ne hagyd ki, ha arra jársz! A városka kikötőjét a Költők Öblének (Golfo dei Poeti) nevezik. Amellett, hogy közkedvelt volt a művészek körében a festői táj, más történetek is fűződnek hozzá. 1822-ben a híres angol romantikus költő, Percy Bysshe Shelley az öböl közelében vesztette életét. A történet szerint a parton hatalmas máglyán hamvasztották el, de szíve épen maradt. Az utókor szerelmesei számára ez a mai napig jelentőséggel bír. Egy romantikus este kihagyhatatlan a városban!

Porto Venere: Vénusz kikötője

Porto Venerét eredeti neve Venus kikötőjét jelenti latinul. Venus a szerelem istennője a tenger habjaiból született. Sokat elárul ez a név a városról. A kikötő éjszaka gyönyörűen ki van világítva. Ez egy csendesebb hely, mint a riviéra forgalmasabb városai. Ha elbújnál egy kicsit a világ elől, köss ki Porto Venerén! Amint meglátod a közeledő parton színes kis házait, rabul ejti szívedet. Minden itt töltött percet élvezni fogsz, ha ellátogatsz ide a nászút egyik napján.

Via dell’Amore

Riomaggiorét és Manarolát összeköti egy sziklába vájt ösvény, melyet Via dell’Amore-nak avagy a Szerelem Ösvényének neveznek. Korábban a két falu között nem volt szárazföldi út, nem érintkeztek egymással a lakosok. Egy vasútvonal építése miatt épült meg az átjáró. Ezek után a két falu fiataljai összejártak, és szerelem szövődött közöttük.

Aktív kikapcsolódás az Olasz Riviérán

Ha szeretnél valami kalandosabb kikapcsolódást, azt is megtalálhatod az Olasz Riviérán! A természeti adottságok ezernyi lehetőséget rejtenek magukban.

Búvárkodás

Genova mellett, csupán 30 kilométerre található a Rapallói-félsziget. Ezen a területen található a már említett Portofino is, ahonnan csak gyalogosan vagy hajóval közelíthetjük meg San Fruttosot. Ez a kis halászfalu egy igazi búvárparadicsom. A legfőbb látványossága egy víz alatti Krisztus-szobor, mely 15 méter mélyen található a tengerben. Minden évben július utolsó szombatján egy ünnepséget rendeznek, melynek keretében egy pap megáldja a víz alatti szobrot. Majdnem minden öbölben kristálytiszta a víz és gazdag a tengeri élővilág.

Gyalogtúra

A Sentiero Liguria egy 600 kilométeres túraútvonal, mely az Olasz Riviéra partja mentén halad, összekötve a keleti és nyugati régiót. Vannak magasabb, nehezebb, és a tapasztalatlan túrázók számára könnyebb szakaszai is. Az ösvényen haladva egyik oldalról a hegyek, másik oldalról a tenger bukkan folyton a szemed elé. A gyalogtúra során számos településen van lehetőséged megpihenni, és belekóstolni a helyi jellegzetességekbe. Szinte bármelyik kikötőből tehetsz egy egynapos túrát, ha még a nászút alatt is benne van a „mehetnék” a lábadban!

Geopark

A Beigua Geopark az UNESCO oltalma alatt álló egyedülálló geológiai képződményeket bemutató közel 40.000 hektáros terület. Genovától nem messze, nyugatra található. A park területén számos érdekes és ritka geológiai képződmény található. Kanyonok, fosszilis korallzátony, és üledékes zöld sziklák, melyek mind egy évmilliókkal ezelőtti tengerről mesélnek. Hatalmas kiterjedésű kavicsmezők, és fekete homokos partok várják a nászút során idetévedő friss házasokat is.

Az Olasz Riviéra gasztronómiai különlegességei

Ha azt mondja valaki, hogy olasz konyha, mindenkinek ugyanazok a dolgok jutnak eszébe. Bor, sajt, bazsalikom, pasta, olajbogyó és társai. Vannak azonban olyanok, amikről nem gyakran hallani. Mit egyél az Olasz Riviérán?  A következőkben bemutatunk pár igazi olasz különlegességet is!

A tenger gyümölcsei

Készülj fel a sokszínű tengeri fogásokra! Kagyló, rák, hal, polip kerül a tányérra, akármerre is jársz. A legkülönfélébb ételeket készítik a helyiek ősrégi receptek szerint.

Noli a nyugati partszakasz egyik gyöngyszeme. Híres sózott szardellájáról, melyet Noli aranyának is neveznek. Noli híres Michelin-csillagos étterme az Il Vescovado, ahova mindenképp megéri betérni.

A cappon magro egy hagyományos Ligur fogás, ami halfélékből, rákból és zöldségekből készül. Az alkotóelemeket egy nagy tálra halmozzák, és zselatinnal rögzítik. Olyan, mint egy nagy polip torta.

A szárazföld kincsei

Nem csak a tenger, de a szárazföld is számtalan ehető csodát kínál. A tenger gyümölcsei mellett gyakori a birka vagy kecskehús is a helyi gasztronómiában. Kiváló sonkákat és sajtokat lehet érlelni a hegyvidéki sós levegőn. Elterjedt a szelídgesztenye, melyet széleskörűen használnak fel. Készül belőle kenyér, tészta, sör, sőt még füstölve-főzve is fogyasztják.

Ebben a térségben a tésztaféléknek ezer féle változatát kóstolhatod. Kalács, kenyér, lepény, töltött tészta kerül az asztalra. Az egyik legkülönlegesebb kalácsféle a Michetta: édes kalácsféle, melyet sokszor rózsa alakúra gyúrnak. Már 700 éve fesztivált rendeznek minden nyáron, ami vérpezsdítő zenével és táncmulatsággal zárul.

Olasz italok

Ha egy hagyományos ligur kocsmában jársz, ne hagyd ki a Grollát. Ez egy helyi jellegzetes, alkoholos ital. Kerek edényből isszák, melynek több szája van. Kávé és alkohol keverékét töltik bele, melyet forrón kell inni. Körbe adva addig kell kortyolgatni, amíg el nem fogy. Így születnek barátságok, szerelmek az olasz éjszakában!

Az Olasz Riviéra a tenger és a hegyek szoros kapcsolata miatt egy igazi kincseket rejtő bortermő vidék. Az itteni borok viszonylag kis mennyiségben készülnek, így igazán csak helyben tudjuk megkóstolni ezeket a nedűket. Ha a napfényt bepalackoznánk, akkor az sem lenne testnek és léleknek üdítőbb, mint a Cinque-Terre-i fehérborok.  Az Olasz Riviéra nyugati csücskében elterülő nehezen megközelíthető hegyes vidék igazi kincseket rejt a borok szerelmeseinek.

Az Olasz Riviéra nem csupán egy nyaralás. Mintha a hegyek és a tenger szerelmi kalandjából egy új, és ismeretlen paradicsomi világ született volna.  A tiszta víz, a lakosok hangulata, tengeri friss halak, és a hegyvidék borai mind a Föld ajándékai.  Ha csak egy lehetőséged lenne választani, hogy hová vigyen a hajó, legyen a Riviéra! Egy életre elegendő mesét jelent majd az, hogy mit is csináltál az Olasz Riviérán!

Ha pedig érdekel, hogy Olaszország más részein milyen csodák várnak Rád és vőlegényedre, akkor olvasd el Nászút Olaszország című cikkünket!

Ismerj meg több nászút helyszínt is!

Nászút Costa Brava

Nászút Costa Brava-n: Lélegzetelállító látványosságok és élmények egy helyen Spanyolországról leginkább az égszínkék tenger, a bikaviadalok és a jó borok[...]

Elolvasom
Nászút Eger

Nászút Eger: ha vonz az ezeréves történelem és a finom borok világa! Töltsétek a nászutat Egerben, Magyarország legendákkal teli városában![...]

Elolvasom
Nászút Balatonfüred

Szívesen látogatnátok el a Balaton egyik leghíresebb városába a nászút alatt? Akkor egy nászút Balatonfüreden biztosan remek választás lesz! A[...]

Elolvasom
Nászút Zamárdi

Akármilyen könnyű is volt az esküvő szervezése (hiszen az Elkeltem.hu-val karöltve csináltad végig), azért jó, hogy a lagzi után jön[...]

Elolvasom
Nászút az Olasz Riviérán

Nászút az Olasz Riviérán… ugye milyen csodásan hangzik? És számodra sem elérhetetlen! Olaszország itt van egy kőhajításnyira tőlünk, és mikor[...]

Elolvasom
Nászút Spanyolország

Nászút Spanyolország: Lélegzetelállító látványosságok és élmények egy helyen Spanyolországról leginkább az égszínkék tenger, a bikaviadalok és a jó borok juthatnak[...]

Elolvasom
Nászút Olaszország

Nászút Olaszország – Fedezzétek fel az ezerarcú ország kihagyhatatlan látnivalóit! Olaszország a turisták egyik kedvenc európai célpontja. Az emberek kedvesek[...]

Elolvasom
Nászút Horvátország

Nászút Horvátország: Egy gyönyörű, természeti kincsekben gazdag ország, amely büszkén viseli az “Adria gyöngye” becenevet. Ragyogó napsütés, számos apró sziget[...]

Elolvasom
Nászút Sárvár

Pihenésre vagy aktív kikapcsolódásra vágytok a nászút során? Sárvár minden szempontból tökéletes! Sárvár Magyarország egyik legnépszerűbb települése a nyaralni vágyók[...]

Elolvasom
Nászút Visegrád

Visegrád Magyarország egyik legkisebb városa, de gazdag történelmi múltja és környezeti értékei miatt sokak kedvenc településévé vált! Minden ifjú pár[...]

Elolvasom
5/5 - (451 szavazat)