Nászút Horvátország: Egy gyönyörű, természeti kincsekben gazdag ország, amely büszkén viseli az “Adria gyöngye” becenevet.

Ragyogó napsütés, számos apró sziget és kristálytiszta vizű strandok. Természetvédelmi területek, romantikus óvárosok, hangulatos piacok, kitűnő ételek… ez mind Horvátország.

Miért is olyan népszerű Horvátország?

Horvátország könnyen elérhető úti cél és az Adria egyik legnépszerűbb helye. Megbízható és rendszeres Észak, Észak- Nyugati szeleknek köszönhetően minden lehetőség adott akár egy hajós utazáshoz is, mely méltóképpen megkoronázhat egy horvátországi nászutat.

Az ország már a tengerpart hosszát tekintve is különleges. A horvát tengerpart közel 6000km-en húzódik, és ad lehetőséget különböző strandok, rejtett öblök felfedezésére. A több mint 1000 bejárható szigetével szinte végtelen számú kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A tengerparti részeken a mediterrán éghajlat az uralkodó, így a kellemes éghajlat garantált.

Három fő tengerparti régióra osztható:
Az adriai- tenger legnagyobb félszigete az Isztriai régió, az ezernyi kis szigettel tagolt Kvarner-öböl és minden ízében mediterrán Dalmácia régió.

Nászút Horvátország cikkünk az alábbiakat foglalja össze:

A legszebb szigetek, strandok és nemzeti parkok Horvátországban

Horvátország világ szinten ismert a kristálytiszta, és tökéletes vízminőségű strandjairól, így ha külföldi nászutat terveztek, akkor ideális úti cél.
Az Adria horvátországi partszakasza rengeteg csodálatos homokos és kavicsos stranddal rendelkezik. A sokszínűségének köszönhetően gyakran egyedülálló élménnyel várják az idelátogatókat. Számtalan horvátországi strand rendelkezik a Kék Zászló kitüntetéssel, amely egy nemzetközi kitüntetés, és csak a szigorú feltételeknek megfelelő strandok kaphatják meg.

Zlatni Rat strand

A strand zsinórban már háromszor is elnyerte a “legjobb európai strand” címet. Ez a strand 4km-re helyezkedik el Bol városától Brac szigetén. A strand jellegzetes „V” alakja a természeti erők hatására évről évre változik. A kellemes szélnek köszönhetően akár szörfözésre vagy vitorlázásra is alkalmas ez a terület. Feldobnátok a nászutat egy romantikus hajókázással?

Punta Rata strand

Itt kristálytiszta vizű, élénk kékszínű kavicsos strand várja a látogatókat, egyedi megjelenésű szikla alakzatokkal tarkítva a mesésen szép látványt. Mindez ráadásul csak egy egészen rövid hajóútra található Bol szigete és a Zlatni Rat strandtól. Az amerikai Forbes magazin besorolása alapján a 6. helyezést érte el „a világ TOP 10-legszebb strandja” listáján, az európai listán pedig az első helyen szerepelt.

Korcula sziget

Korcula az Adria hatodik legnagyobb és legdélebben elhelyezkedő szigete. Elmondható, hogy az egyik legkedveltebb horvátországi célponttá vált hangulatos utcái, sikátorai és gyönyörű zöldellő természeti adottságai miatt. Szintén nagy előnye, hogy ezen a szigeten megtalálható több homokos partszakasz is, olyan előkelő strandokkal, mint a Bili zal és a Przina strandok.

Bisevo

Bisevo egy apró alig 6 km2 alapterületű sziget a nyílt Adrián. A sziget híres a Baluni öbléről és az itt található Modra Spilja nevű Kék-barlangjáról. A látogatásotokat érdemes a déli órákra szervezni, ugyanis ebben az időszakban lehet részetek szemügyre venni, ahogyan a napsugarai beszűrődnek a barlangba, és vízét csodálatos mélykék színűre festi.

Nin

Zadar városától nem messze található Nin város, ami a nevével azonos Nin félszigeten helyezkedik el. Szinte az egész félszigetre jellemző, hogy csak lassan mélyülő homokos strandokat találhattok.  Sekélyebb vizének köszönhetően, az egész félszigeten jellemző az átlagosnál is kellemesebb tengervíz. Ideális kikapcsolódást kínálhat, ha nászutatok során ilyen kellemes környezetben pihennétek ki az esküvőszervezés fáradalmait.

Vodice

Ha inkább pezsgésre vágytok a nyaralás során, akkor Vodice tetszeni fog. A város strandja egy igazi nyüzsgő partszakasz, amely egy hosszan elnyúló öbölben, több kilométeren keresztül fut. Ez Horvátország egyik leghosszabb strandja. Számtalan vízi sport lehetőség közül válogathattok, emellett megtalálható itt több szórakozóhely, bár és étterem. A lassan mélyülő, kavicsos part nyugatra néző elhelyezkedésével remek hely, ahonnan gyönyörködhettek a naplementében. Ez ám a romantikus nászút…!

Omis

Split régióban, hatalmas hegyek ölelésében fekszik Omis városa, ahol festői szépségű kavicsos és homokos strandok is megtalálhatók. Lassan mélyülő partjaival, és hihetetlenül tiszta, égszínkék vizével kápráztat el minden idelátogatót. Omis városi strandját, az óváros előtt keskenyen elhúzódó félszigeten találhatjátok, amely egy igazi nyüzsgő, homokos partszakasz.

Makarska

Talán a legnépszerűbb, Horvátország déli csücskében elhelyezkedő üdülőváros a Makarska riviéra, amely a Szent Péter félszigettől indul északi irányba. A városi strand közel 2 km-en húzódó kavicsos partja, és maga a város is a bulizás és a szórakozás fellegvára. Ez az a hely, ahol mindig történik valami, és szinte képtelenség unatkozni.

Mjet

A Mljet Nemzeti Park az Adriai-tenger legrégebbi nemzeti parkja, amely a sziget északnyugati harmadát foglalja el. A nemzeti parki címet „édes-sós” vizű tavai, gazdag növényvilága és a különleges panorámája miatt kapta meg. A park területéről nagyszerűen rálátni a sziklákkal és zátonyokkal tarkított partvidékre, és a mindig zöldellő környékbeli dombokra.

Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park egy különleges geológiai és hidrogeológiai mészkő képződmény. Ez a legnagyobb, legrégebbi és leglátogatottabb horvát nemzeti park. A park egy erdővel borított hegyes vidék, melyben a 16 kisebb-nagyobb, türkizkék színű tó helyezkedik el. A tavakat, melyeket kisebb folyók és patakok vize táplál, vízlépcsők és zuhatagok kötik össze.

Ha nászutatok során útba ejtitek a parkot, egészen biztosak lehettek benne, hogy életre szóló élménnyel gazdagodtok.

Kornati nemzeti park

A horvát Adria középső részében elhelyezkedő Kornati egy különálló és sok tekintetben különleges szigetcsoport. A park bővelkedik természeti és kulturális különlegességekben, területén hét merülési övezet is van, melyekben csak a szervezett és engedéllyel rendelkező búvárcsoportok merülhetnek. Így ha magatok is rendelkeztek engedéllyel, akkor bátran kipróbálhatjátok ezt a fantasztikus élményt is, hisz a tenger alatti világ minden bizonnyal el fog benneteket varázsolni.
Emellett Kornati igazi hajósparadicsom is, így a hajózást, vitorlázást is kipróbálhatjátok miközben bejárjátok a szigeteket.

Krka Nemzeti Park

A park Šibenik városától alig pár kilométernyire észak-keletre helyezkedik el, nevét pedig a részét képező Krka-folyóról kapta. A parkot tavasszal vagy nyáron érdemes meglátogatnotok, mivel akkor a legszebb és még a tiszta vízben is csobbanhattok.

Nászút Horvátország: az ország legszebb látnivalói

Horvátország rengeteg látnivalót kínál a szárazföldön, vízen és a partvidéken is. Nem meglepő egy olyan országban, amely igen gazdag történelemmel, és kulturális örökséggel bír. A legtöbb kikötő és tengerparti nagyváros a velencei és római idők hangulatát eleveníti fel. Kikötővárosait jellegzetes épületek és szűk, sok esetben macskaköves, romantikus utcák jellemzik.

Ennek tudatában egyáltalán nem csoda, hogy ennyire kedvelt nászút helyszín Horvátország.

Ha hajós kirándulásra szánnátok magatokat, akkor mindképpen érdemes meglátogatni legalább néhányat e városok és látnivalók közül. Keressétek fel a helyi bárokat és éttermeket és próbáljátok ki a mediterrán konyha ízvilágát. Az ország történelmi múltját tekintve nem meglepő, hogy gasztronómiáját is változatosság jellemzi.

Trogir

Trogirt szinte kötelező meglátogatni, ha a környékre utaztok nászútra. A város 1977-óta az UNESCO Világörökség részét képezi, ami mélyre nyúló történelmi gyökereinek köszönhető. Trogir történelmi épületei a városfallal szegélyzett, 16.- századi szárazföldi és tengeri kapukon keresztül megközelíthető szigeten állnak. Az óvárosban gyönyörű romantikus stílusban épült templomokat, reneszánsz és barokk jegyben épített házakat vagy palotákat csodálhattok meg.

Split

Split Horvátország második legnagyobb városa. Igen hosszú és gazdag történelmi múltra tekint vissza melynek köszönhetően a város 2005-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Megtalálhatóak itt a 293-ban épült Diocletianus császár egykori luxus palotájának maradványai, valamint számos 12-13.-századi román stílusban épült templom is. Biztosak lehettek benne, hogy a középkori erődök, reneszánsz és barokk épületek valamit paloták felejthetetlenné varázsolják a nászutatokat.

Dubrovnik

A teljes egészében fallal körülvett város a legnépszerűbb turisztikai látványosságok közé tartozik, így egy horvátországi álomnászút kihagyhatatlan állomása. 1979- óta az UNESCO Világörökség részét képezi. Dubrovnik több múzeummal és kulturális fesztivállal és strandokkal is vár Titeket.
Dubrovnik persze nem csak látványosságai miatt híres. Több nagysikerű film ikonikus jelenetét forgatták már itt, mint például a Starwars vagy éppen a Game Of Thrones. A filmek mindenkinek ízlésére vannak bízva, de a város és a környezet vitán felül lélegzet elállító és lehetetlen benne csalódni.

Zágráb

Horvátország fővárosa, amely a legnagyobb és egyben legnépesebb városa is. Az alsó városban nagy tereket, parkokat és széles sugárutakat alakítottak ki, míg a felsőváros ennek szöges ellentettje, meghitt középkori hangulat, és az ezzel járó pasztellszínek, szűk utcák jellemzőek.  Érdemes felkeresni a Szent Márk templomot az óváros területén. Az eredetileg a 13.-században román stílusban épült templomot a 14.-században gótikus stílusúvá alakították át. A tetőn elhelyezett cserepek Magyarországról származnak és mind Horvátország, Dalmácia, Szlavónia és Zágráb városának címerét is ábrázolják.

Pula

Pula méltán híres látnivalói közül talán a legfontosabb a hatalmas római amfiteátrum. Az egykoron brutális rendezvényeknek otthont adó amfiteátrum ma koncertek, operaelőadások, fesztiválok, sportrendezvények színhelye és kedvelt turista célpont. A monumentális épület mindenképpen megér egy kirándulást, így ha aktívan töltitek a nászutatokat, akkor mindenképpen látogassatok el ide is.

A legrégebbi római emlék a Herkules-kapu, mely a Kr. e. 1. századból való. A zárókő Hercules fejét ábrázolja, aki az ókori Pula védőistene volt.

Hol találsz csendesebb helyeket és pezsgő életet Horvátországban?

Csendesebb helyek

Horvátország gyönyörű eldugott partszakaszai között található Vis-szigetén a Stiniva strand. Szerepelt már Európa legszebb strandjai között. Kizárólag hajón vagy hegyen át közelíthető meg. Csendes, nyugodt hely a Solta, a Susak és a romantikus Mljet-sziget is. A Brac, Cres, Vis és Dugi Otok szigetek bizonyos részei is ideálisak, ha a nászúton főleg pihenni szeretnétek.

Ahol zajlik az élet

Horvátország Ibizájának tartják Pag szigetét, azon belül Novalja, és a Zrce-partot. A szigeten nyaranta több zenei fesztivál is megrendezésre kerül, továbbá Hvar-szigetén is pezsgő az éjszakai élet. A nagyvárosok, főleg Split és Pula sok klubbal, bárral és étteremmel várnak Titeket.

Horvátországban minden természeti szépség jelen van, amit el lehet képzelni. Tengerpart, szigetek, vízesések, tavak, folyók, gyönyörű mediterrán városok és falvak. Remek túrázási lehetőségek, csodás vízesések és nemzeti parkok várják a pihenni vagy kirándulni vágyókat. Ismerd meg ezt a csodálatos országot és pihend ki itt a lagzi és az esküvőszervezés izgalmait!

Horvátország kiváló nászút célpont az első olyan utazáshoz, melyen már férjként és feleségként vesztek részt. Járjátok be az országot kéz a kézben!

Ismerj meg több nászút helyszínt is!

Nászút Costa Brava

Nászút Costa Brava-n: Lélegzetelállító látványosságok és élmények egy helyen Spanyolországról leginkább az égszínkék tenger, a bikaviadalok és a jó borok[...]

Elolvasom
Nászút Eger

Nászút Eger: ha vonz az ezeréves történelem és a finom borok világa! Töltsétek a nászutat Egerben, Magyarország legendákkal teli városában![...]

Elolvasom
Nászút Balatonfüred

Szívesen látogatnátok el a Balaton egyik leghíresebb városába a nászút alatt? Akkor egy nászút Balatonfüreden biztosan remek választás lesz! A[...]

Elolvasom
Nászút Zamárdi

Akármilyen könnyű is volt az esküvő szervezése (hiszen az Elkeltem.hu-val karöltve csináltad végig), azért jó, hogy a lagzi után jön[...]

Elolvasom
Nászút az Olasz Riviérán

Nászút az Olasz Riviérán… ugye milyen csodásan hangzik? És számodra sem elérhetetlen! Olaszország itt van egy kőhajításnyira tőlünk, és mikor[...]

Elolvasom
Nászút Spanyolország

Nászút Spanyolország: Lélegzetelállító látványosságok és élmények egy helyen Spanyolországról leginkább az égszínkék tenger, a bikaviadalok és a jó borok juthatnak[...]

Elolvasom
Nászút Olaszország

Nászút Olaszország – Fedezzétek fel az ezerarcú ország kihagyhatatlan látnivalóit! Olaszország a turisták egyik kedvenc európai célpontja. Az emberek kedvesek[...]

Elolvasom
Nászút Horvátország

Nászút Horvátország: Egy gyönyörű, természeti kincsekben gazdag ország, amely büszkén viseli az “Adria gyöngye” becenevet. Ragyogó napsütés, számos apró sziget[...]

Elolvasom
Nászút Sárvár

Pihenésre vagy aktív kikapcsolódásra vágytok a nászút során? Sárvár minden szempontból tökéletes! Sárvár Magyarország egyik legnépszerűbb települése a nyaralni vágyók[...]

Elolvasom
Nászút Visegrád

Visegrád Magyarország egyik legkisebb városa, de gazdag történelmi múltja és környezeti értékei miatt sokak kedvenc településévé vált! Minden ifjú pár[...]

Elolvasom
5/5 - (353 szavazat)