“Ispiláng, ispiláng, ispilángi rózsa…”

Te is szeretnéd valami különleges kiegészítővel feldobni az esküvői frizurádat? Vagy inkább egy csodaszép ékszerrel lepnéd meg magad? Akkor az Ispiláng Kézműves Műhely a Neked való hely!

A napokban az Ispiláng Kézműves Műhely megálmodójával, Kriston-Bordi Zsuzsannával készítettem interjút. Zsuzsa volt olyan kedves és bevezetett engem a kézzel készült esküvői kiegészítők világába, és megcsodálhattam az általa készített, nem mindennapi apróságokat. Engem teljesen lenyűgözött, hogy néhány alkatrészből milyen csodák születhetnek, pláne akkor, ha ezt kreativitás és elkötelezettség kíséri, ahogy Zsuzsa esetében is! Következzen hát: Ispiláng Kézműves Műhely – Interjú Kriston-Bordi Zsuzsannával.

Mióta foglalkozol kézműveskedéssel, ékszerkészítéssel? Mióta tart ezt a szerelem?

Koromból adódóan a kézműveskedés már több évtizedes múltra tekint vissza, ebből valóban számot tevőnek az elmúlt 17 évet tartom. 2002-ben ismerkedtem meg egy akkoriban még szinte ismeretlen technikával, a quillinggel, s lett belőle pillanat alatt nagy vonzalom. Kutattam, tanultam, majd később már tanítottam a technikát, amely szerencsére azóta ismertté, elterjedtté vált.

A másik nagy szerelmem, a kanzashi 2015 óta tart. A selyemdarabok felhasználásával készül különleges díszek több évezredes hagyományra tekintenek vissza a Japán kultúrában. Egyszerű alapmotívumok változatos összeillesztésével csodás dolgokat lehet létrehozni, ez fogott meg az első pillanattól engem is.

Mindkét technika alkalmas díszek, kiegészítők készítésére, ezt igyekszem kipróbálni, fejleszteni, alkalmazni.

Hogyan jött az ötlet, hogy esküvői kiegészítőket készíts? Miért pont esküvői ékszereket, hajdíszeket?

Az ékszerek, hajdíszek készítése a játék része. Kipróbáltam, meddig lehet elmenni, mire jók ezek az alapmotívumok, hol mutat még jól, mikor válik össze nem illővé. Évek óta készítettem már apróságokat ismerősöknek, barátoknak, egyet-egyet megosztottam, megmutattam másoknak is, de nem volt cél, hogy ezzel nyilvánosság elé lépjek.

Az esküvői díszek felé a fodrászom – aki ismerte a munkáimat – vezetett, a roppant egyszerű „miért nem készítesz ilyet is” kérdéssel. Miért is ne? Alaposan utána jártam, körülnéztem a világhálón, aztán magam elképzelése szerint készítettem az első díszt.

Mennyire terjedt el a munkáid híre? Sok megkeresés érkezik hozzád?

Az oldalam indítása után meglepő gyorsasággal nőtt a követők száma, ezen valószínűleg én csodálkoztam a legjobban. Így utólag azt mondom, nem is voltam erre kellően felkészülve, mert egyszer csak elkezdtek áramlani a megkeresések, megrendelések, és nekem ki kellet lépnem a ráérős kreatívkodásból a határidők, egyeztetések, szoros tervezés felé.

Az indítás hirtelen dömpingje egyenletes és folyamatos megkereséssé vált. Pontosan annyi, amennyit vállalni tudok.

Felmerülnek egyedi igények is? Mennyire tudsz igazodni az extra kérésekhez?

Az elsődleges célom az volt, hogy egyedi kívánságokat valósítsak meg. Nálam nincs sorozatgyártás, éppen ezért nincs nagy készletem sem, mindenkinek a kérései alapján tervezem és készítem el a díszét.

Tudok alkalmazkodni a ruhához, a haj színéhez, a viselője álmaihoz is. Mindent részletesen egyeztetünk, hogy mit szeretne, milyen lesz a ruhája, a frizurája, ez alapján tervezek, és a befejezés előtt képet küldök a díszről, mert akkor még lehet változtatni, ha szükséges. Az így elkészült darab mindig egyedi és csak a viselőjéről szól.

Mennyi ideig tart egy-egy kiegészítő elkészítése? Mennyi idővel az esküvő előtt érdemes Téged felkeresni, hogy még biztosan el tudd készíteni a kívánt darabot?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a tervezés általában hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a megvalósítás. Ha már pontosan tudom, hogy mit és hogyan készítek, általában 3-4 óra elegendő a befejezéshez. Persze ezt dísze is válogatja. A különleges díszeket selyem- és szaténszalagból formált kanzashi-virágokkal egészítem ki, ezek gondos, megfelelő méretű kialakítása időigényes feladat, nem beszélve arról, ha újfajta virágot kell megvalósítani a díszhez. Ilyen volt például a liliom vagy a frézia kitalálása, megtervezése, ami alapos utánajárást és a dísz elkészítése előtt még begyakorlást is kívánt. Egyébként számomra ez a legszórakoztatóbb része a munkának.

Általában nagyon örülök, ha még legalább két-három hét hátra van az esküvőig, hogy minden egyeztetés nyugodt tempóban történjen. Ez rendre sikerül is, de eddig még egyszer sem mondtam nemet akkor sem, amikor valaki a hét elején írta meg a kívánságát egy szombati esküvőhöz. Ilyenkor persze nem az a legnagyobb problémám, hogy elkészülök-e, hanem hogy a küldemény időben célba érjen.

Milyen kiegészítők találhatóak meg kínálatodban?

A menyasszonyi fejdíszek mellett, a kedvenceim a vőlegénykitűzők. Ez a műfaj jellemzően élővirágos, kiváló virágkötők gyönyörű darabokat készítenek, én mégis úgy gondoltam, hogy a kanzashi-díszes kitűző azon túl, hogy nem hervad el a ceremóniáig a legnagyobb melegben sem, örök emlék, szép dekorációs darab lehet az ifjú pár otthonában.

A menyasszony-vőlegény díszek egymással összhangban lesznek, akár a legfontosabb vendégek is kaphatnak különleges kitűzőt, amelyek magukon viselik az esküvő jellemzőit, hangsúlyosan emlékeztetnek arra. A koszorúslányoknak csuklódíszek, hajpántok ugyanabban a stílusban készülnek igény szerint.

Természetesen továbbra sem csak esküvői díszek kerülnek ki a kezem alól, hanem örömmel készítek a kanzashi technika modernizálásával készült kitűzőket, medálokat, hajdíszeket hétköznapi és ünnepi alkalmakra. A hagyományos ünnepi dekorációk, mint például a karácsonyfadíszek továbbra is ugyanúgy részei a kínálatnak, mint az elmúlt években.

Vannak újdonságok, terjeszkedés, termékbővítés tervben?

Az újdonságokat is az igény hozta meg. Ilyen például a keresztelői baba-hajdísz. A lánycsecsemők nem mindegyike bír csinos frizurával, mikor jeles ünnepi alkalmakon kell részt vennie, s hogy bájukról ne a pihehaj vonja el a figyelmet, olyan hajdíszeket készítek kislányoknak, amivel bármelyikük hercegkisasszony lehet.

Az alapanyagok közé már felvettem az édes vízi gyöngyöket és a Swarovski-kristályokat, ezek némileg emelik ugyan az árat, de összhatásában látványos lehet a különbség.

Minden darab minden munkafázisa hozzám kapcsolódik a rendelés felvételétől a postára adásig, ezért értelemszerű, hogy vállalásaimnak a nap korlátos óraszáma és az emberi teljesítőképesség szab határt.

Mit szeretsz a legjobban a szakmádban?

Számomra a díszek készítése élvezet, kibontakozási lehetőség, alkotás. Örömet jelent, hogy megvalósítom valakinek az álmát, és a tárgy révén részese lehetek élete legszebb napjának. Mindig örömmel várom a visszajelzéseket, a megvalósulásokat.

A legmeghatóbb, amikor a szombati esküvők után éjszaka már pittyen a telefon, és érkezik a fotó a díszről az ünnepben. Úgy gondolom, hogy a számomra valójában ismeretlen menyasszony, aki a lakodalom után, mielőtt pihenni tér, nekem küld képet, azt bizonyítja, hogy ez neki fontos. És nekem is…

Kedves Menyasszonyok, Örömanyák, Rokonok! Amennyiben Nektek is elnyerték tetszéseteket ezek a nem mindennapi kiegészítők, akkor keressétek bátran Zsuzsát az Ispiláng Kézműves Műhely Facebook oldalán, és álmodjátok meg együtt a csodás ékszereiteket, hajdíszeiteket!

Zsuzsának pedig ezúton is köszönöm, hogy az alkotás közben időt szakított rám és ilyen részletesen beavatott munkájának részleteibe! További sikeres munkát és nagyon sok boldog menyasszonyt kívánok!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

5/5 - (260 szavazat)