Sajtból készült esküvői torta: új trend vagy lehetetlen ötlet?

Azt már tudjuk, hogy sajtból van a Hold, de az esküvői torta is? Láttunk már – sőt írtunk is – a különböző torta típusokról, díszítésekről, melyekből már most nehéz választani, de ennyire különleges megoldást esküvői tortára még nem igazán láttunk! Sajtból készült esküvői torta? Ki hallott már ilyet?!

Pedig a dolog nem is annyira új keletű, mint hittük, hiszen Angliában már 2004-ben felütötte a fejét ez a trend, ámde hazánkba még nem igazán tört be.

Ez persze változhat, sőt, én személy szerint reménykedem is benne, hiszen TÉNYLEG igazi különlegességről beszélünk.

Sajtból készült esküvői torta

De nézzük, hogyan is néz ki egy sajtból készült esküvői torta!?

A sajtból készült torta nem más, mint különböző ízű és méretű sajtkorongok egymásra halmozása és egy kis díszítés?

Nem, egyáltalán nem!

Addig abszolút igaz, hogy sajtkorongok vannak egymásra pakolva és díszítve, de korántsem áll meg itt a történet. Ha sajttortát választunk az esküvőnkre, akkor nem csak egy különleges látványt, nem csak a vendégek meghökkenését kapjuk vele együtt, de egy igazán utánozhatatlan ízélményt is.

Az egymáson elhelyezkedő, különböző állagú és ízű sajtkorongokat úgy válogathatjuk össze, hogy mikor a sajtválogatás a tányérokra kerül egy felejthetetlen ízkavalkádba cseppenjenek a vendégek.

Variációk sajttortára

Variálhatjuk a sajtok keménységét, a sós, vagy édes ízeket. A chilivel, dióval vagy más különleges dologgal ízesített sajtokat a hagyományos, krémes ízekkel kombinálhatjuk, és ezeket egészíthetjük ki a hozzájuk illő gyümölcsökkel, melyek még jobban kiemelik a sajtokat. Mindezt pedig méltó képpen koronázhatjuk meg, ha a tálak mellé még vörösbort is kínálunk.

Ha pedig még ennél is nagyobb ízbombát szeretnénk robbantani, akkor megbolondíthatjuk az esküvőre készült desszert asztalt egy kis csoki fondue-vel is.

Sajtból készült esküvői torta díszítése

Díszítés

Természetesen arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az esküvői tortának nem csak finomnak, de szépnek is kell lennie.

A sajttortával ebben a tekintetben is szerencsénk van, hiszen felületük vagy a szintek közötti rések egyaránt fantasztikusan díszíthetők virágokkal, szalagokkal és gyümölcsökkel is. Könnyen varázsolható nekik elegáns, vagy akár rusztikus külső is.

Biztosak lehetünk benne, hogy egy ilyen sajtból készült esküvői torta igazi látványosság lesz a lagzin.

A torta fogadtatása

Mint mindennel, ezzel a típusú tortával sem árt óvatosnak lenni, és előre kipuhatolni a násznéptől, mennyire lennének lelkesek egy sajttorta kapcsán, hiszen nem elrettenteni, hanem ámulatba ejteni szeretnénk a vendégeinket.

Könnyű helyzetben vagyunk, ha a rokonaink, barátaink jó része nyitott az újdonságokra. Ha pedig egyenesen gourmet a násznép, az igazi főnyeremény.

De, ha vendégeink inkább a tradicionális torták rajongói, akkor érdemes elgondolkozni rajta, hogy mennyire vennék jó néven, ha a várt édes-krémes torta helyett egy sós ínyencséggel lepnénk meg őket.

Az utóbbi esetben akár az a megoldás is működhet, ha a klasszikus menyasszonyi torta mellé, egy kisebb sajtból készült tortát is felállítunk, így mindenkinek adott a lehetőség az újdonság kipróbálásra is és a klasszikus ízek élvezetére is.

Azt, hogy ez a trend mennyire terjed el Magyarországon, nem tudhatjuk, de addig is, míg kiderül, álmélkodjunk együtt ezeken a meseszép tortákon, melyek minden bizonnyal az esküvői desszert asztal fénypontjai, és amiktől garantáltan minden vendégnek tátva marad a szája!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (312 szavazat)