Mik a leggyakoribb kérdések az esküvővel kapcsolatban, amik szinte minden menyasszonynak fejtörést okoznak?

Minden vágyad a tökéletes esküvő, de néhány kérdéssel kapcsolatban egyszerűen nem tudsz dűlőre jutni? Már most fejfájást okoz, hogy kitaláld, hova ültesd az elvált szüleidet? Többek között erre is választ kaphatsz cikkünkben! Olvass tovább, és spórold meg magadnak az idegeskedést! Íme a leggyakoribb kérdések az esküvővel kapcsolatban!

1. Milyen fehérneműben menjek a menyasszonyi ruha próbára?

Miben menj menyasszonyi ruhapróbáraA legjobb, ha már meg van az a fehérnemű, amit az esküvőn is viselni fogsz. Ha nincs meg, az sem gond!

Már a legelső menyasszonyi ruhapróba előtt is biztosan vannak elképzeléseid, milyen fazonokat szeretnél próbálni, de a legelső tanácsunk, hogy legyél nyitott.

Lehet, hogy eszedbe sem jut, hogy pánt nélküli ruhában állj az oltár elé, de aztán végül hallgatsz a szalonos tanácsára, és mégis felpróbálsz egyet, ami teljesen megváltoztatja a véleményedet.

A látványt azonban nagyon elronthatja a kilógó melltartópánt és még kényelmetlen is. Ezért akkor jársz a legjobban, ha pánt nélküli, fehér melltartót választasz a menyasszonyi ruhapróbára.

2. Az esküvő előtt mennyi idővel kezdjem a szervezést?

Ha sokat dolgoztok a pároddal és nincs túl sok időtök, akkor akár több, mint egy évvel a kitűzött dátum előtt elkezdhetitek a szervezést, hogy mindenre biztosan legyen időtök: nem csak kiválasztani, hanem át is gondolni a döntéseket.

A tapasztalat azt mutatja, hogy átlagosan egy év alatt meg lehet szervezni az esküvőt (persze ennél kevesebb idő alatt is). Ha Ti is a stressz nélküli, kényelmes tempóban való szervezésre szavaztok, akkor olvassátok el az Esküvőszervezés lépései cikksorozatunkat, amiben 12 hónapra lebontottuk, melyik hónapban érdemes elintéznetek, hogy a Nagy Napra minden a helyén legyen!

3. Hogy ültessem az elvált szüleimet az esküvői vacsorán, ha nincsenek jóban?

Elvált szülők az esküvőnA klasszikus ültetés a főasztalnál, hogy a vőlegény jobb oldalán ül a menyasszony, bal oldalán pedig az örömanya, örömapa, tanú párja, majd a tanú. A menyasszony jobb oldalán ül az örömapa, örömanya, tanú párja, majd a tanú. Az ültetésnél a nemek váltakozása az etiketthez köthető. Ha külön élő szülők jó viszonyban váltak el egymástól, akkor ez az ültetési rend tökéletesen megoldható.

Ez így mind szép és jó, de mi a helyzet a civakodó szülőkkel? Ez már keményebb dió lesz.

Ha a szülők nincsenek jóban, de mégis szeretnétek, ha veletek egy asztalnál ülnének, akkor, ha van testvéretek, ültessétek a szüleitek közé.

Megtehetitek azt is, hogy másik asztalhoz ültetitek őket, távolabb egymástól, veletek pedig csak a tanúk ülnek a főasztalnál. De az is teljesen jó megoldás erre az esetre, ha a főasztalnál csak Ti ketten ültök, a tanúk és a szülők pedig nem túl messze Tőletek, de másik asztalnál foglalnak helyet.

Így a szüleitek is jól érezhetik magukat, ha van egy kis távolság köztük, főleg akkor, ha még új párjaik is vannak. Elkerülitek a kínos szituációkat, és mindenki jól is szórakozhat.

Ezen kívül sok esetben – mint például a saját esküvőmön is – remekül tud működni, ha megbeszéled a szüleiddel, hogy ezen az egy estén tegyék félre haragjukat és ne bonyolítsák feleslegesen a dolgokat. Ha elég megértőek, akkor úgyis Ti lesztek a fontosak számukra, nem az egymás iránti ellenszenvük.

4. Második esküvőmre milyen ruhát illik fölvennem?

Az első és egyben legfontosabb tanács, amit ezzel kapcsolatban adhatunk, az az, hogy ne foglalkozz azzal, ki mit gondol. Ez a te esküvőd, lehet nem elsőre, hanem csak másodikra találtad meg életed párját, de ez a nap semmivel sem kevesebb, mint az első volt.

Szeretném idézni Kiss Evelin, a Borostyán Esküvői Ruhaszalon tulajdonosának szavait a kérdéssel kapcsolatban:

„Azt szoktam mondani, hogy olyat válasszanak, amiben jól érzik magukat. Szerintem nem kell foglalkozni vele, hogy a szomszédok az utcában, vagy mások mit mondanak. Akár az első, akár a második házasságuk, akkor is egy nagyon fontos nap, így mindenképpen megérdemlik, hogy ne mások vagy a pletyka határozza meg, milyen ruhát viselnek.”

5. Fogadjak fel esküvőszervezőt vagy nem?

Kell-e esküvőszervezőUgye, Te is arról ábrándozol, hogy ruhapróbákra jársz, próbavacsorát szervezel, dekorációkat kutatsz? Elsőre jó szórakozásnak tűnik, főleg miközben a wedding tábládat nézegeted Pinteresten.

De abba belegondoltál, hogy ez mennyi plusz idővel jár? Dolgozni jársz, majd hazamész és házimunkát csinálsz, házit írsz a gyerekekkel. Lesz elég időd egyáltalán szervezni?

Ha a válaszod „nem”, akkor szükséged lesz egy esküvőszervező segítségére, aki a terhek nagy részét leveszi a válladról. Intézi a papírmunkát, szerződéskötéseket, időpontfoglalásokat, hogy Nektek az esküvőszervezés valóban álomszerű legyen.

Ráadásul az esküvőszervező annyit tesz meg, amennyire Ti megkéritek. Ha valamiben teljesen egyedül szeretnétek eljárni, akkor azt is megtehetitek, de bármiben kikérhetitek a tanácsát is, hiszen nagy tapasztalattal rendelkezik az esküvők világában.

Az esküvőszervező a jobb kezedként tevékenykedik a Nagy Napig, és még aznap is. Jól hangzik ugye?

De mi van, ha nincs elég költségkeretetek erre? Akkor sem kell pánikba esni! Rengeteg szervezési útmutatót találhattok, pontokra, időintervallumokra lebontva. Mi is készültünk Nektek egy ilyennel, ide kattintva le is töltheted!

6. Magunk dekoráljuk a lagzi helyszínét vagy fogadjak fel dekorost?

Ha van keretetek esküvői dekoratőrt felfogadni, akkor ne habozzatok! Egy tapasztalt dekoros ismeri a legújabb trendeket, segít nektek színvilágot választani, a helyszínhez illő dekorációt megtervezni. Hiszen nem ugyanúgy díszítünk fel egy rusztikus esküvői helyszínt, mint egy hotel báltermében tartandó fogadást.

A dekoros megoldja a feldíszítést is, hogy minden a helyén legyen, amikor megérkeztek a helyszínre, így Neked csak készülődni kell, és megélni az oltár előtti pár óra izgalmas várakozását.

Ha ti díszítitek a helyszínt, az egy kis pluszmunkával jár, mivel nektek kell beszerezni a dekorelemeket, és azokat a helyszínre szállítani, majd fel is díszíteni a termet. Ezt általában vagy az esküvő előtti napon, vagy aznap tudjátok megtenni, attól függ, miben tudtok megállapodni a helyszín tulajdonosával. Így kicsit zsúfoltabb lesz az utolsó pár nap, de ha van pár segítőkész koszorúslány, akkor akár jó szórakozás is lehet belőle!

7. Allergiás vagyok a fémre/ virágokra, milyen megoldások vannak erre?

Virágok:

Ha allergiás vagy a virágokra, akkor sem kell lemondanod a csodálatos virágdíszekről! Már olyan valósághű művirágokat, selyemvirágokat is be tudsz szerezni, hogy észre sem veszed, hogy nem valódiak! Nyugodtan foghatsz művirágból csokrot a kezedben, és a hajadba is tehetsz művirágból készült hajdíszt. A selyemvirág olyan élethű, hogy a násznépből senki nem veszi észre, hogy nem illatozó élővirágból van a csokrod!

Fémallergia:

Fémallergia az esküvőnA fémallergia miatt sem kell tartanod! Számos alternatív megoldás van a fém ékszerek helyettesítésére.

Készíttethettek fém karikagyűrű helyett gyűrűtetoválást, vagy egyéb összetartozást szimbolizáló tetoválást. Ez elég rendhagyó módja a gyűrűk helyettesítésének, ezért gondoljátok át jól.

Másik lehetőség, hogy nem fémgyűrűket választotok. Fából, vagy platinából, cirkóniumból készült antiallergén esküvői gyűrű helyettesítheti a klasszikus arany karikagyűrűket.

Ne hidd, hogy ezek kevésbé szépek vagy különlegesek! A fa gyűrűk is különböző színekben, és mintázatokban elérhetők. Emellett ásványokkal, kristálykövekkel is díszíthetők, ha egy kis ragyogást szeretnétek belecsempészni. Égetett mintákkal pedig még jobban egyedire formálhatók.

A nyakláncok, karkötők és fülbevalók tekintetében pedig remek megoldás lehet a Magyarországon még kevésbé ismert hajócsipkéből készült ékszer, mely gyakorlatilag egy meseszép horgolt ékszer. Ezekből számos színben és stílusban tudsz válogatni, rendelhetsz kész darabokat is, vagy készíttethetsz egyedi elképzelés alapján is.

Továbbá a szalagra rögzített virágok is csodaszépek, ezeket is választhatod nyugodtan, remek kiegészítői lehetnek a menyasszonyi ruhádnak. Sőt, ha még esetleg a virágokra is allergiás vagy, akkor sincs gond, ugyanis ezeknek a java része direkt selyemvirágból vagy más élethű művirágból készült, tehát rögtön két legyet ütsz egy csapásra.

8. Vegyek fel fátylat? Nem régimódi?

A menyasszonyi fátyol az esküvői divat része, sosem fog kimenni a divatból, csak a fazonok fognak változni.

Klasszikus, elegáns kisugárzást kölcsönöz a viselőjének, ezért ha erre az érzésre vágysz, akkor viselj fátylat bátran!

A fátylakat, uszályokat könnyen lehet rögzíteni, ezért a szertartáson szépen mutat, de a vacsorára könnyen le is veheted, hogy kényelmesebben tudj táncolni.

9. Ha már vannak gyerekeim, illik fehér ruhában házasodnom?

Itt is ugyanaz az eset áll fenn, mint a második esküvő kapcsán. Az első és legfontosabb dolog, hogy Te miben érzed jól magad, mit szeretnél viselni. Ha fehér hercegnős ruhában akarod kimondani az igent, akkor házasodj olyanban. Ha feszélyezve érzed magad benne, akkor választhatsz visszafogottabb kosztümöt, fehér színben.

Ne mások véleménye alapján válassz ruhát magadnak, hiszen akiket meghívsz az esküvőre, azok veled együtt akarnak ünnepelni, és ők is azt szeretnék, hogy jól érezd magad az esküvőd napján.

10. Béreljem, varrassam, vagy vegyem meg a menyasszonyi ruhát?

Menyasszonyi ruha bérléseEz a kérdés teljesen emberfüggő. Nézzük meg mindhárom esetet, és döntsd el, Te melyik csoportba tartozol!

 • Bérelni: Általában olcsóbb, mint venni vagy varratni, és az esküvő után nem foglal helyet a szekrényben.
 • Varratni: Drágább, mint bérelni, és általában drágább a vásárolt ruháknál is. Akkor varrass, ha nagyon egyedi ruhát szeretnél. Az esküvő után tárolnod kell, vagy eladhatod.
 • Megvenni: Drágább, mint bérelni, de általában olcsóbb, mint varratni. Esküvő után tárolnod kell valahol. Sokan azért szeretnék megtartani a ruhát, hogy eltegyék emlékbe, de gondolj bele, felvenni úgysem fogod még egyszer, nézegetni meg fényképeken is lehet.

11. Az esküvői költségvetésbe nem fér bele minden rokonunk. Kötelező meghívni mindenkit, akkor is, ha évek óta nem tartjuk a kapcsolatot?

A válasz erre a kérdésre elég egyszerű: nem!

Az esküvőtökön olyan személyekkel legyetek körülvéve, akik közeli hozzátartozóitok, barátaitok, akikkel örömmel ünnepeltek. Olyan rokonokat, akikkel évek óta nem beszéltetek, nem követitek egymás életét, nem ünnepelitek közösen a szülinapokat, nem látogatjátok egymást karácsonykor, nem érdemes meghívni, főleg akkor, ha nincs rá anyagi keret sem.

+1 A szülők túlságosan beleszólnak az esküvőszervezésbe, ami zavar. Mit csináljak?

Vannak feladatok, amikben az örömszülők segítséget nyújthatnak a szervezésben: ruhaválasztásban, vendéglista összeállításában, de néha átesnek a ló túloldalára. Ekkor kell nektek a sarkatokra állni!

Ez a Ti esküvőtök, úgy kell megszerveznetek, ahogyan Ti szeretnétek, és a szülőknek ebben olyan mértékben kell a segítségetekre lenniük, ami még nem fullasztó.

Ezt nyugodt hangvétellel közölhetitek is velük. Lehet, hogy elsőre lesz egy kis sértődés, de idővel lenyugszanak a kedélyek, és be fogják látni, hogy ezt a folyamatot teljességében Nektek kell megélni és nem avatkozhatnak annál jobban bele, mint amennyire Ti azt igénylitek.

Az esküvői készülődés sok stresszel jár, ha nem vagytok elég felkészültek. Ha a fenti kérdések bármelyike már szembejött veletek, reméljük a cikk elolvasása után pár hasznos tanáccsal a zsebetekben tudjátok folytatni életetek egyik legfontosabb eseményének szervezését.

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

A csodálatos Emily Soutache: sujtás esküvői ékszerek

Álomesküvőre álomékszer? Bemutatjuk a sujtás esküvői ékszereket! Szeretnél egy, a ruhádhoz és az egyéniségedhez is passzoló egyedi ékszert, mely nagyszerűen[...]

5/5 - (204 szavazat)

3 thoughts on “Leggyakoribb kérdések az esküvővel kapcsolatban: 11+1 kérdés és válasz

 1. Zsindelyes esküvő says:

  Nagyon részletesen kidolgozott, hasznos cikk! 🙂
  Az esküvőszervezés egyik mottója lehetne, hogy „csak semmi pánik”, ugyanis ahogy közeledik a nagy nap, egyre nagyobb nyomást éreznek a házasulandók.
  Vajon minden tökéletes lesz? Vajon tudjuk tartani az ütemtervet? Vajon sütni fog a nap?
  Az esküvő napjára tudni kell elengedni ezeket a frusztráló kérdéseket és csak engedni, hogy megtörténjen a varázs. 🙂
  A tippeiteket követve, pedig szinte biztos, hogy tökéletesen alakul majd minden az esküvőn.

 2. Dorina says:

  Üdv,
  Úgy alakult, hogy menyasszony lettem nemrég, ez a kis információtár sokat segít. 🙂 Azonban lenne egy kérdésem:
  A szervezés „kit hívjunk meg?” részénél felütötte a fejét az a probléma, hogy jómagam oldaláról már csak az anyám él, nem vagyunk jóban, de mégiscsak az anyám, tehát meg kell hívjuk ez ellen a vőlegényemnek sincs kifogása, azonban az új férje (kb 2 éve házasodtak) nekem sosem volt szimpatikus, és eddig nem is dolgozott azon, hogy bármelyikünk megkedvelje. Meg kéne hívni őt is, mert az anyám párja, vagy mondhatjuk azt, hogy őt nem szeretnénk, ha részt venne azon a napon?
  Ebben most nagyon tanácstalan vagyok
  (Csak viszonyításból: a vőlegényem szülei mindenben is támogatnak bennünket, felajánlották, hogy anyagilag is be szeretnének szállni az eseményekbe, az én anyám annyit sem kérdezett, hogy tud-e bármiben segíteni. :/ )

  • Brigitta says:

   Kedves Dorina!
   Az esküvőtök szervezése közben minden felmerülő kérdésnél elsősorban azt tartsátok szem előtt, hogy ez a Ti Nagy Napotok. Szerelmeteket pecsételitek meg, és örömötökben olyanokkal osztozzatok, akik őszintén veletek örülnek. Ha úgy érzitek, vannak olyan rokonok, akikkel nem szívesen ünnepelnétek, akkor mindenképp próbáljátok meg ezt megbeszélni Édesanyáddal, hiszen egy ünnepnapról van szó, az sem jó, ha valakinek a hiánya tűnik fel, és az sem, ha bosszúságot okoz a lagzin.
   Emellett pedig akár az esküvőtök jó alkalom is lehet arra, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz.
   Én mindenképp azt javaslom, beszéljetek Édesanyáddal, és az ő hozzáállásának fényében hozzatok döntést.
   Kellemes készülődést és sok boldogságot kívánok!

Hozzászólások lezárva.