Magyarországon elsőként egy igazán különleges esküvői torta megoldás: a Tortaceremónia!

Sokat gondolkoztál már rajta, hogy milyen esküvői torta illene hozzátok, de komoly fejtörést okoz és nem találod az igazit? Akkor a Tortaceremónia pont Neked való!

 A napokban Geletei Katalin, a Tortaceremónia magyarországi megálmodója válaszolt kérdéseinkre a tortaceremóniával kapcsolatban, és engedett betekintést a kulisszák mögé.

Tortaceremónia

Elkeltem.hu: Honnan jött az ötlet a tortaceremónia bevezetéséhez?

Katalin: 2016.őszén láttam egy csodás külföldi videót egy tortáról. Nem számoltam, hogy hányszor, de nagyon-nagyon sokszor megnéztem. Minél többször láttam annál jobban magával ragadott a látvány. Majd pár hét múlva elhatároztam, hogy ezt meg kell valósítanom.

Egész életemben szerencsés voltam, mert mindig a legjobbkor a legjobb emberekkel hozott össze a sors. Nem volt ez másként most sem.

Ezzel a trenddel Magyarországon elsőként elindulni nagyon izgalmas feladat. Hamar sikerült megtalálnom azokat a szakembereket, akiknek a fantáziáját szintén megragadta a dolog és minden tudásukat latba vetették, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle.

Ahogy haladtunk a munkával, úgy tódultak az ötletek és rá kellett jönnünk, hogy egy csodás fantázia világba csöppentünk, melyben még a képzelet sem szab határt. Elvesztünk a szebbnél-szebb motívumok világában. Mindig találtunk valami szebbet és jobbat.

De egyszer csak el kellett dönteni, hogy akkor most van az a pillanat, amikor első bemutatónkat befejezettnek tekintjük. Az újabb ötleteket és az újabb motívumokat majd a megrendelőink igényei szerint fogjuk megvalósítani.

Elkeltem.hu: Mióta létezik ez a szolgáltatás Magyarországon?

Katalin: 2017. januárban a Papp László Sportarénában az esküvő kiállításon mutattuk be először a tortaceremónia szolgáltatást. Azóta több technikai fejlesztés történt, de ezek a szolgáltatás lényegén nem változtattak.

Tortaceremónia

Elkeltem.hu: Mi a folyamata a szolgáltatásnak és mennyi előkészülettel jár az esküvő napján a tortaceremónia?

Katalin: A kapcsolatfelvételt követően a kívánt dátum foglalása miatt megkötjük a megrendelővel a szerződést, amit 8 napon belül az 50%-os előleg bekérővel nyomatékosítunk.

Ezt követően e-mailben megkapjuk az anyagot a videóhoz és egyeztetjük a párral a koncepciót, hogy mit szeretnének viszontlátni a torta videón. Például: megismerkedés története, jegyes fotózás képei vagy egy álomutazás képei. Valamint, a videó alatt felcsendülő zeneszámot is kiválasztják.

Amint a pár kiválasztotta a cukrászatot, ahol ízlésük szerint elkészítik a tortát, mi felvesszük a kapcsolatot a cukrászattal és egyeztetjük a készülő torta pontos méreteit, borítását és a díszítés elhelyezését.  A cukrászattal való egyeztetést követően elkészítjük a torta méretpontos mását, és a videós kolléga a leendő torta méretére igazítva összeállítja a videó első változatát, felhasználva a kapott anyagot és az általunk kidolgozott látványelemeket.

A videó hosszának illeszkednie kell a választott zeneszám hosszához és igyekszünk a zene ritmusát és hangulatát is visszaadni a videóban. Az elkészült első változatot elküldjük a párnak véleményezésre. Ez után még előfordul, hogy több fordulós módosítás is szükséges, hogy minden úgy legyen, ahogy a pár azt megálmodta. A zenei szolgáltatóval is felvesszük a kapcsolatot és megbeszéljük a kívánt zene, megfelelő időben történő lejátszását. Ez lehet úgy, hogy e-mailben elküldjük a zene fájlt a DJ-nek, vagy saját eszközön visszük a zenét, és rákapcsolódunk a zenekar hangosítására.

A tortaceremónia megtervezéséhez tartozik az is, hogy személyesen elmegyek az esküvő helyszínére, hogy felmérjem a körülményeket, például hol lehet az előkészületeket „titokban” elvégezni, hová kell betolni majd a tortát, a fények lekapcsolásáról ki gondoskodik majd. Mivel wifi kapcsolaton keresztül távolról irányítjuk a projektort ezért ki kell próbálni  a helyi wifi hálózatot, vagy saját mobilról kell majd biztosítani a kapcsolatot, ehhez van-e a helyszínen megfelelő térerő, stb.

Az esküvő napján két fő megy a helyszínre. Visszük a gurulós tortaállványunkat a hozzá csatlakoztatható mini projektorral együtt.

Kb. a tortaceremónia előtt két órával a helyszínre érkezünk, hogy a tortaállvány feldíszítését és a technika üzembe helyezését elvégezzük. A cukrászat természetesen a nap folyamán már a helyszínre szállítja a tortát, ami a hűtőben várakozik, hogy majd betöltse a funkcióját.

Az esemény előtt kb. 10 perccel az állványra helyezzük a tortát és az utolsó beállításokat elvégezzük, mert fontos, hogy a kép csak a torta felületén, a megfelelő szinteken látszódjon.

Amikor a vőfély vagy ceremóniamester beharangozza a torta felvágást, akkor felkéri a násznépet, hogy a táncparkett körül foglalják el helyüket, elalszanak a fények és begurítjuk az állványt, majd a felcsendülő zenére elindul a vetítés.

Elkeltem.hu: Mekkora méretű torta ideális a vetítéshez?

Katalin: A legideálisabb a vetítésre egy kb. 50 cm magas négyemeletes torta. Az állvány magasságát is beleszámolva ez így kb. 165-170 cm magas látványosság. Lehet kerek vagy szögletes torta is. A cukrászattal világos, majdnem fehér színű sima borítást beszélünk meg, mert így a torta felülete vetítővászonként szolgál. A díszeket is úgy helyezik el, hogy azon felületen, ahová vetítünk, ne legyen díszítés.

Egy ilyen, ideális méretű torta kb. 110 szeletes. Van olyan esküvő, ahol ennél kevesebb szeletű torta is elég lenne, ezért, hogy a vetítési felület nagysága megmaradjon, nem ehető anyagból készül a torta alsó egy vagy két szintje, amit a cukrászat az ehető résszel egyben bevon a megbeszélt anyaggal (fondant vagy marcipán).

Tortaceremónia

Elkeltem.hu: Szögletes vagy kerek torta?

Katalin: A szögletes tortán a legszebb a látvány, és az éleket kihasználva sokkal látványosabb videót tudunk készíteni.

Elkeltem.hu:  Az esküvő előtt mennyi idővel kell lefoglalni a szolgáltatást?

Katalin: A kívánt időpont lefoglalása miatt akár egy évvel az esküvő előtt is megtörténik a szerződéskötés. A 3. pontban leírt folyamathoz kb. 1-2 hónap is elegendő. Már javában zajlik a 2019-es időpontok foglalása, és minden évben vannak nagyon népszerű dátumok, amelyek hamar elkelnek.

Elkeltem.hu: Hány tagú a tortaceremónia csapata?

Katalin: Négy tagú a tortaceremónia csapata – egy fő marketinges, egy fő videó szerkesztő és két fő szervező – lebonyolító személyből áll.

Elkeltem.hu: Volt már olyan, hogy a csapaton vagy családon belül készült valakinek tortaceremónia?

Katalin: Ilyen még nem volt. Talán azért, mert tudjuk, hogy a csapat tagjai egymás nélkül nem működnek, így nem tudunk egymásnak meglepetést szerezni.

Elkeltem.hu: Milyen árkategóriába esik egy tortaceremónia?

Katalin: Az ár fix, ami nyilvános, mivel a megbízási szerződés űrlap tartalmazza az árat és ez letölthető a honlapukról.

Elkeltem.hu: Minden pár slide show-ja más és más vagy van köztük kedvenc?

Katalin: Soha nem készül két egyforma tortaceremónia, minden egyes munkánk más és más. Én személy szerint nagyon szeretem, mert nagyon változatos és érdekes, de ugyanezt mondják a stáb többi tagjai is.

A tortaceremónia alatt felcsendülő zene is nagyban befolyásolja, hogy milyen érzelmeket vált ki a látvány. Például egy vidám násznép végig tapsolta a tortaceremóniát a Maroon5 Sugar című számára, máskor pedig igazán meghitt hangulat uralkodott a tortaceremónia alatt, miközben Audrey Hepburn Moon river című száma csendült fel.

Elkeltem.hu: Mi a legnehezebb része a tortaceremónia levezénylésének?

Katalin: Számomra mindig az a legnagyobb izgalom, amikor az előkészületek során – pár perccel a begurítás előtt – az állványra kerül a torta, és meglátjuk, hogy a cukrászat valóban pontosan azt a méretű tortát készítette el, amit megbeszéltünk és amire a videót méreteztük.

Szerencsére az a tapasztalat, hogy a cukrászok, akik a tortákat készítik, átérzik ennek a dolognak a súlyát és eddig még nem volt ebből probléma.
Tortaceremónia

Elkeltem.hu: Mi a legjobb dolog a tortaceremóniában? Melyik a kedvenc része a ceremóniának?

Katalin: Nekem az a legjobb dolog, amikor rendben lezajlik a vetítés és felgyúlnak a fények a teremben és a pár elkezdi felvágni a tortát. A háttérből rá szoktam pillantani a násznépre, és örömmel nyugtázom, ha azt a bizonyos „HŰHA” kifejezést látom az arcokon.

Elkeltem.hu: Szerepelt már a tortaceremónia a médiában? Híresség vette már igénybe a Tortaceremóniát?

Katalin: A social media-ban folyamatosan jelen vagyunk a marketinges kollégának köszönhetően. Több cikk is napvilágot látott már a tortaceremóniáról online felületeken. A honlapon  https://tortaceremonia.hu és a https://tortaceremonia.blog.hu oldalon is érdekes és hasznos olvasni valókat találnak az ide látogatók. Hírességnek még nem csináltunk tortaceremóniát.

Elkeltem.hu: Hasznos tanácsok a tortaceremóniával kapcsolatban?

Katalin: Minden jegyes párt arra buzdítok, hogy merjenek bevállalósak lenni és engedjék szabadjára a fantáziájukat. A zsúrkocsin betolt, tűzijátékos megoldások helyett bátran válasszák a tortaceremóniát, ha valami különlegeset szeretnének.

Elkeltem.hu: Mit várhatunk a jövőben?

Katalin: Az esküvői tortaceremónián kívül céges partikon, ünnepi fogadásokon is szeretnénk az esemény színvonalát emelni a szolgáltatásunkkal.

Köszönjük Katalinnak, hogy betekintést engedett a kulisszák mögé és válaszolt kérdéseinkre! További sikeres munkát kívánunk ezúton is!

Kedves Menyasszonyok és Jegyespárok! Szívből köszönjük a figyelmeteket, nagyon kellemes készülődést és nagyon sok boldogságot kívánunk Nektek!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (491 szavazat)