Milyen bonyodalmakat rejt és miért ne álljon le az esküvőszervezés koronavírus idején?

Hogyan tovább? Van-e tovább? Milyen bonyodalmakat rejt a vírushelyzet a szervezés alatt álló esküvők kapcsán? Biztosan benned is sok ezekkel kapcsolatos kérdés merül fel, hiszen, ha 2020-as esküvőt szervezel, akkor Téged is érintenek a járvány miatti változások. Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre, valamint arra is igyekszünk válaszolni, miért ne álljon le az esküvőszervezés koronavírus idején sem!

Bizonyára Te is találkoztál már az interneten a vicces képekkel, amiken maszkban, szkafanderben, és egyéb „védőfelszerelésben” pózolt az ifjú pár. Ha még direkt poénosra is veszik a dolgokat, akkor biztosan jót nevetünk ezeken a humoros képeken, sőt, kifejezetten elismerésre méltó, hogy ilyen helyzetben is meg tudták tartani humorérzéküket és megtartották az esküvőt.

Azonban bőven akadnak olyan párok, akik nem szeretnének lemondani az általuk megálmodott esküvő részleteiről, helyszínéről vagy épp a vendégek részvételéről.

Lássuk, mik a lehetőségek, ha az esküvő koronavírus idejére esik!

Esküvőszervezés koronavírus idején: ha a kitűzött dátumhoz ragaszkodtok!

Egy esküvő elhalasztása semmilyen szempontból nem egyszerű. Sem az intézni valók miatt, sem lelkileg. Akár a vírus okán, akár más okból kerül elhalasztásra, érzelmileg nem könnyű túl jutni a helyzeten.

Ezért egyáltalán nem ritka eset, hogy a pár nem szeretné elnapolni az esküvőt, amire hónapok, vagy akár több mint egy éve is készül.

Ennek ellenére azt javasoljuk, jól fontoljátok meg az elhalasztás lehetőségét is. Ugyan most le kell mondanotok az esküvőről, de később annál nagyobb élmény lehet.

Polgári esküvő megtartása koronavírus idején

Ha mindenképpen ragaszkodtok a 2020-as dátumhoz, akkor azt javasoljuk, a polgári esküvőt tartsátok meg csak, a hivatalban engedélyezett létszámmal.

A jelenleg érvényben lévő hivatalos kormányrendelet szerint a polgári esküvőt meg lehet tartani a koronavírus idején. Azt azonban az adott hivatal dönti, el, hogy hány fővel engedélyezi az esküvőt.

Van olyan hivatal, ahol kizárólag az ifjú pár és két tanújuk lehet jelen az anyakönyvvezetőn kívül, ebben az esetben az esküvői fotóst is mellőzni kell, hiszen ő nem vehet részt a szertartáson.

És vannak olyan hivatalok is, ahol maximum 10 főig engedélyezik a polgári esküvő lebonyolítását. Ebben az esetben a szüleitek, vagy legközelebbi családtagjaitok jelen lehetnek, sőt akár a fotós is belefér a létszámkeretbe.

Érdemes a választott hivatalban telefonon érdeklődni, hogy milyen korlátozásokkal köthettek ebben az időszakban házasságot.

Családi összejövetel polgári esküvő után

Gyakran felmerülő kérdés, hogy egy szűk körű polgári esküvő után tarthattok e családi összejövetelt. A jelenlegi korlátozások ezt nem tiltják meg, ám mi mégis azt javasoljuk, hogy tekintsetek el ettől az ünneplési formától.

Megértjük, hogy ebben a helyzetben ez nehéz döntés, és szeretnétek ünnepelni legalább a szűk családdal, de a saját és szeretteitek érdekében most az a legjobb döntés, ha ezt a lehetőséget most elengeditek. A család, barátok biztosan meg fogják érteni a döntéseteket, és egyúttal nem is veszélyeztetitek sem a saját, sem a családotok egészségét.

Mi legyen a lagzival vírushelyzetben?

Alighanem mindenki számára nyilvánvaló, hogy semmilyen nagyobb rendezvényt, összejövetelt a mostani helyzetben megtartani nem lehetséges.

A lagzit mindenképpen egy másik időpontra kell halasztanotok. Erre alkalmas lehet a mostani becslések szerint az ősz vagy akár a tél is. De ha biztosra akartok menni, akkor a jövő év ideális választás lehet.

A nászút és a mézeshetek

Bonyodalmas az esküvőszervezés a koronavírus idején, s ebbe a nászút alkalma is beletartozik. Akár megtartjátok az esküvőt, akár az elnapolás vagy lemondás mellett teszitek le a voksotokat, a nászutat egészen biztosan el kell halasztani egy későbbi dátumra.

Különösen érvényes a külföldi utak esetében, ahol az utasbiztosítással kapcsolatos intézkedéseket ajánlott követni, és az adott utazásszervező társasággal kötött szerződés vagy annak esetleges módosításait, a koronavírusra való tekintettel.

Miket kell elintézni az esküvői szolgáltatókkal?

Akár csak a lagzit, akár az egész esküvőt napoljátok el, vannak bizonyos elintézni valók, amiket a kiválasztott és szerződtetett szolgáltatókkal el kell intéznetek. Ezeknek legfontosabb eleme, maga az időpont megváltozásának megbeszélése.

A szolgáltatók igen nagy része abszolút pozitívan és segítőkészen áll a vírushelyzet okozta változtatásokhoz. Ahogy a Ceremóniamester Szövetség is nyilatkozott, több szolgáltató is csatlakozott az alábbi intézkedések bevezetéséhez:

 • A 2020-ra szerződött áron vállalják az esküvőket abban az esetben is, ha átkerül 2021-re.
 • Vállalják a 2020-as esküvőt akár 2021 szombati napjain is azonos áron
 • Amennyiben az esküvő átszervezése során a szerződésük felmondásra kerül időpontütközés miatt, eltekintenek a foglalótól vagy bánatpénztől

Azonban ettől eltérő megoldások is nagy számban szóba jöhetnek, nem minden esküvői szolgáltató vállalta ezt az együttműködési módot.

Minden esetben az adott szolgáltatótól, s a felek között készült szerződéstől függ, ki hogyan reagál a kialakult helyzetre. Az a döntő, hogy az elnapolt esküvőkkel kapcsolatban milyen megállapodás szerepel az aláírt szerződésetekben. A vitás pontokat a szerződések elég egyértelműen rendezik.

Ha megfelelő partnert választottatok, egészen biztos együttműködéssel áll a dolgokhoz, hiszen az ő célja is az, ami a Tiétek: az álmaitokat megvalósítani – bármikor is.

Amennyiben nyitottak vagytok rá mindkét oldalról, a jelenlegi helyzetre való tekintettel próbáljatok békés módon megállapodni, és esetleg új szerződést kötni a jövőbeli dátumokkal és kritériumokkal együtt.

Esküvőszervezés koronavírus idején: ha elnapoljátok az esküvőt

Ha elhalasztjátok, vagyis későbbi napra teszitek a dátumot, akkor választhatjátok az őszi időszakot, de ha tényleg biztosra és minőségre szeretnétek menni, akkor a legcélszerűbb a jövő évre halasztani az esküvőszervezést, így koronavírus idején.

Milyen érvek szólnak az őszi esküvők mellett?

 • Az ősz az év legszínesebb időszaka, fotózásra tökéletesek a színek
 • Nincs hőség, de még kellemes az idő, így nem olvadtok el egy kültéri szertartás alatt sem
 • Mivel korábban sötétedik a dekorfények is remekül érvényesülnek
 • Igazán egyedi hangulatú esküvőtök lehet, kreativitásra fel!

Milyen érvek szólnak a téli esküvők mellett?

 • Nagyon kevés téli esküvő van, így mindenképp különleges és nem mindennapi esküvőtök lehet
 • Hűvös idő, forró italok, ünnepi hangulat
 • Dekorációval egyenesen a Jégvarázs mesében találhatjátok magatokat
 • Varázslatos képek készülhetnek – főleg, ha kifogtok egy klassz havazást

Miért halaszd 2021-re az esküvődet?

Biztosan nem szeretnétek túl sokat várni az örömteli alkalomra, de ha igazán emlékezetes és nagyszerű napot szeretnétek, érdemes áttolni az esküvőt egészen a jövő évre. Miért éri ez meg?

 • Egészen biztosan gördülékeny szervezésben lesz részetek, hiszen jó előre megállapodtatok a szolgáltatóval, aki az előre leszerződött partnereket részesíti előnyben
 • Betegség tekintetében jóval kockázatmentesebb a jövő évi esküvők megtartása
 • Az őszig vagy télig tartó időszakot sem kell végig izgulnotok, hogy vajon addigra minden rendben lesz-e már
 • Minden rokon, barát és vendég jelen lehet, akivel ünnepelni szeretnétek, senkit sem kell nélkülözni
 • Bőven van időtök még jobban ráhangolódni az esküvőre és az utána következő házasságra is, hiszen ez a döntés egy életre szól.
 • Hozzátok magatokat fitt formába! Most nem kell sietni a tökéletes formátok elérésével. Nyugodtan, céltudatosan minden nap tehettek azért, hogy a nagy napon azt a külső megjelenést tudjátok produkálni, amivel a legmagabiztosabban, legboldogabban álltok majd az oltár elé.
 • Legyetek kreatívak, vezessetek blogot, kreatív videó naplót a karanténban töltött várakozással teli időszakról, amelyet akár a vendégeitekkel is megoszthattok. Illetve, ha már a vendégeknél tartunk, számukra is kitalálhattok olyan feladatokat, amelyekkel előkészülhetnek már most, s az esküvőtökön mutathatják be.

Az esküvőszervezés koronavírus idején se álljon le

Attól, hogy az esküvő dátuma eltolódik, még nem kell elengednetek a szervezést.

Ebben a szerencsétlen helyzetben annyi nyomasztó dolgot talál az ember, hogy igenis jól esik habos-babos ruhákat, meseszép tortákat és meghívó mintákat nézegetni. Próbáld meg, nem tragédiaként felfogni a helyzetet, hanem meglátni benne a jót és kihasználni azt.

Adunk pár tippet, amivel továbbra is foglalkozhatsz, akár idén, akár jövőre tartjátok meg az esküvőt.

A vendégek értesítése

Szomorú feladat mindenkivel közölni, hogy megváltoztak a tervek, de legalább lehet kreatívan csinálni.

Ha van esküvőszerveződ, vagy valaki, aki segített Neked eddig a szervezésben, nyugodtan kérd ki az ötleteit, hogyan lehetne mindenkivel közölni a változtatásokat.

Mi az érintésmentes megoldások hívei vagyunk, így szívből ajánljuk például az online megoldást, méghozzá stílusosan. Irány a Canva, válassz egy tervet és már szerkesztheted is egyedi üzenetedet, amit végül e-mailben elküldhetsz a vendégeknek.

Ugyan a feladat szomorú, de a Canva sablonjainak szerkesztgetése garantáltan le fog foglalni egy jó pár órára – tapasztalat!

Eskük, szülőköszöntők megfogalmazása

Ha eddig nem volt rá időd, akkor most nyugodtan nekiülhetsz megfogalmazni akár a saját eskütök szövegét, akár a szülőköszöntések szövegeit is.

Nyugodtan belefogalmazhatod a jelenlegi érzéseidet is, a háládat, amiért a Párod melletted van, a barátaidnak szóló köszöntést, amiért támogatnak.

Ha pedig nem boldogulsz, vannak kifejezetten erre a témára szakosodott írók, akik köszöntőket és esküket írnak, de a ceremóniamestered vagy a szertartásvezetőd is szívesen segít majd Neked.

Dekorációk készítése

Ha érzel magadban elszántságot és időd is van, akkor bátran készíthetsz saját magad is esküvői dekorációkat.

Manapság már minden eszközt és alapanyagot meg tudsz rendelni netről és a youtube is tele van DIY videókkal, így sem ötlet, sem anyagok híján nem leszel. Ráadásul remek időtöltés és eltereli a gondolataidat.

Hangolódjatok egymásra

Randizzatok minél többet, figyeljetek egymásra, élvezzétek az együtt töltött időt, hogy a kapcsolatotok alapjai mindvégig stabilak maradjanak. Ne csak az esküvőre, a házasságra is készüljetek!

Új esküvői szolgáltatók keresése

Ha valamilyen okból kiesett egy szolgáltató az esküvői tervből, akkor itt a lehetőség, hogy újat keressetek.

Most bőven lesz időtök, hogy kutassatok, referenciákat, árajánlatokat kérjetek, alaposan utána nézzetek a szolgáltatóknak.

Használjátok ki, hogy most az esküvői szolgáltatóknak is több idejük van, így sokkal több időt tudnak eltölteni azzal, hogy veletek egyeztetnek.

Íme néhány jó tanács a szolgáltató választáshoz: Hogyan válaszd ki a tökéletes esküvői szolgáltatót.

Részesítsd előnyben a Magyar termékeket

A vírus okozta helyzet most és a későbbiekben is sok nehézséget fog okozni a magyar gazdaságban. Ha megteheted, válassz magyar termékeket, vásárolj, rendelj magyar üzletekből, magyar készítőktől. Így nem csak sok esetben jobb minőségű árut fogsz kapni, mint mondjuk a Wish-ről, de támogatod is a magyar vállalkozókat, hogy hamarabb talpra tudjanak állni.

Végső elkeseredés és az esküvő lemondása

A járvány időszaka már önmagában is nehéz, pláne, ha meg van fűszerezve ilyen kellemetlenségekkel, mint az esküvő elnapolása, átszervezése. A körülmények, az anyagi megfontolás vagy más okok miatt akár arra is juthattok, hogy inkább lemondjátok az esküvőt.

A jelenlegi helyzetben sajnos az sem ritka, hogy a stressz és a mindennapos megpróbáltatások hatására annyi összetűzés alakul ki a pár tagjai között, hogy ezért jutnak végül el az esküvő lemondásáig.

Ha ebbe a helyzetbe kerültök, akkor se keseredjetek el, hiszen az esküvő csak egy pont a közös életetekben. Ha van bennetek kitartás és összetartás, akkor még bőven van lehetőségetek javítani a kapcsolatotokon, újraszervezni a kiadásokat, spórolni, helyre rázódni anyagilag és újult erővel nekivágni az esküvőszervezésnek.

Hogyan mond le az esküvőt?

Addig persze tiszta sor, hogy minden szolgáltatót le kell egyesével mondani. Mielőtt ezt megteszitek, alaposan nézzétek át a szerződést, hiszen ilyen esetekben valószínűleg nem jár vissza a foglaló összege.

Vannak szolgáltatók, akik viszont hajlandók más nevére átírni a szerződést, így, ha találtok olyan párt, akiknek a Ti dátumotok és szolgáltatótok megfelel, akkor átadhatjátok nekik a foglalásotokat. Így ami foglalót a második pár fizetne a szolgáltatóknak, az hozzátok kerül, így Ti nem lesztek anyagilag mínuszban, a párnak is jó, hiszen minden le van szervezve és a szolgáltató is örül, mert nem esik ki neki egy esküvő.

Ezen kívül a vendégek értesítése is rátok vár, mely szintén nem egy hálás feladat. Ha szeretnétek megspórolni a kellemetlen válasz kérdéseket, akkor a lemondásba már alapból fogalmazzatok bele egy indokot, miért mondjátok le, így valószínűleg már nem fognak kérdésekkel bombázni.

Minden Pár szeretné, ha álmai megvalósulnának, melyeket sajnos most a vírus jól keresztül húz. Azonban, „ha az élet citromot ad, csinálj belőle limonádét”! Amiben lehetséges, alkalmazkodjatok a kialakult helyzethez és próbáljátok meglátni benne a lehetőséget is.

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

A házasságkötés menete: Út a boldogító igentől a nászútig

A házasságkötés egy örömteli esemény, amely két ember elköteleződését ünnepli egymás iránt. A nagy nap azonban nem csak a romantikus[...]

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

5/5 - (458 szavazat)