Halhatatlan szenvedély és lehetetlent nem ismerő elhivatottság!

Ismerd meg Dányi-Wéber Veronika szertartásvezetőt, aki nem csak hatalmas tapasztalatát, és szívét-lelkét, hanem kreativitását is beleadja az esküvői szertartásba!

A napokban Dányi-Wéber Veronikával készítettünk interjút, melynek folyamán Vera leásott hivatása legmélyére is, hogy megmutathassa Neked, miért és hogyan végzi ezt a nem mindennapi hivatást. Számomra fantasztikus élmény volt a Verával készült interjú, hiszen nem csupán a szakmaiságáról győződhettem meg, hanem arról is, milyen elképesztő elhivatottsággal vesz részt minden esküvőn!

Jöjjön hát: Interjú Wéber Veronika szertartásvezetővel

Interjú Wéber Veronika szertartásvezetővel

Mióta mozogsz az esküvők világában? Hogyan indult a pályafutásod?

Mivel nagyon közel áll hozzám a szervezés, ezért végeztem el az impresszárió-, fesztivál, és rendezvény menedzsment szakot a főiskolán. Első gondolatom az volt, hogy a rendezvények boldogság csúcsáról, az esküvőszervezésről írok szakdolgozatot. A konzulensem feltette a kérdést, hogy van-e szakmabeli ismerősöm.  S mivel nem volt, új projekt után néztem.  A téma azonban továbbra is foglalkoztatott, míg nem 2012-ben elvégeztem az esküvőszervező képzést.

Mióta foglalkozol szertartásvezetéssel?

2017 óta.

Miért épp a szertartásvezetést választottad? Mi ragadott magával ebben a hivatásban?

Pozitív visszajelzést először az általános iskolai magyar tanáromtól kaptam, ebből gondolom, hogy valahol ott kezdődhetett az írás iránti szenvedélyem. Egyfajta érzelem kinyilatkoztatás volt a részemről, írtam naplót, írtam, ha dühös voltam és írtam, ha meglepetést akartam szerezni valakinek. Volt, hogy a férjem bőröndjébe rejtettem levelet, amit csak a tengerentúlra érve talált meg, de az Édesapám koporsójába is került boríték…

Diplomát szereztem kommunikáció szakon, nyomtatott sajtó szakirányon. Azt gondoltam, hogy fantasztikus témákról fogok majd írni, olyanokról, amik jobbá teszik ezt az elkorcsosult világot. Azonban mégis a rendezvények világában helyezkedtem el. Nagyszerű főnök mellé kerültem, aki egy szuper csapatot irányított. Mellette megtanulhattam a szakma csínját-bínját, valamint, hogy hogyan kell a mély vízben úszni. A módszert ismerjük: belök a mély vízbe majd elhiteti, hogy tudsz úszni. Péter, a főnököm egy szép napon közölte, hogy a több száz fős intézményi rendezvényünk bemondója leszek. Én, aki életben nem fogott mikrofont a kezében. Kimentem a színpadra és remegő lábbal, levegő után kapkodva levezettem azt a bizonyos ünnepséget. Rájöttem arra, amit Ő már rég tudott: képes vagyok rá. Sőt, egy idő után élveztem is a ezt a fajta kihívást.

Közben megtalált az igaz szerelem, ami 3 év távkapcsolat után gyermekáldással ajándékozott meg Bennünket. A várandóság alatt a párom még egy amerikai cégnek dolgozott, ahol a szerződéseket és a repjegyeket eléggé random küldték. Így történt velünk, hogy a terhesség 5. hónapjában besétáltunk a hivatalba és megkérdeztük, hogy mik a lehetőségek, ugyanis megjött a következő szerződés és repülőjegy, ami azt jelenti, hogy 17 nap múlva utaznia kell a páromnak. Mire megjön, addigra megszülök. Rájöttünk, hogy van személyes anyakönyvvezető ismerősünk. Ugyan egy másik járásban dolgozik, de tudtuk, hogy biztosan segít és a szívét-lelkét beleteszi az esküvői szertartásunkba. Nem csalódtunk benne.

Sőt… Túl azon, hogy elintézte a jegyzői engedélyt, hogy időben beleférjünk a rendelkezésünkre álló 17 napba, még a számunkra legkedvezőbb helyen is tartotta meg a ceremóniát. Mondanom sem kell, hogy a szertartás szövegét hallgatva szem nem maradt szárazon, és szív nem maradt örömteli érzés nélkül. Egy örökre szóló emléket kaptunk Orsitól. Akinek a mai napig hálás vagyok azért, hogy megmutatta Nekem, hogy így is lehet munkát végezni: szívből, szeretettel.

Miután megszülettek a fiaink és pár év otthonlét után szembe jött Velem egy szertartásvezető képzésről szóló hirdetés, magától értetődő volt, hogy jelentkezem rá. Mikor odamentem még nem gondoltam, hogy ebből bármi kisülhet, bár éreztem a késztetést, hogy óráról órára egyre lázasabban készülök. A vizsgára gyomorideggel érkeztem, nagyon izgultam.

Egyfajta bizonyítási vágy kerített hatalmába, hiszen nem más, mint az Operett Színház drámapedagógusa, Kovács Gábor Dénes Tanár Úr képzett  minket. Gondoltam, hogy én, a kommunikáció szakos bölcsész, aki Győrffy Miklós, D.Kiss Csaba és Virágh Ildikó szárnyai alatt nevelkedtem, nem hozhatom őket -és magamat sem-, szégyenbe. Amikor eljött az én ’performance’-om ideje, megszűnt körülöttem minden és csak azt éreztem, hogy ez az, amit mindig is kerestem, ebbe tudom beletenni azt az apait-anyait, ami igazán én vagyok. Ez az a kihívás, ami számomra édes, ettől jól érzem magam. Sőt jobban érzem magam. Ez az én igazi kerozinom, ha egy-egy boldogító igen után láthatom, ahogy a szívek összeérnek, a várakozással teli arcok összemosolyognak és az örömkönnyeket elmorzsoló szerelmesek kivirulnak.

Interjú Wéber Veronika szertartásvezetővel

Sokakban még nem tisztázódott, hogy mit is csinál egy szertartásvezető. Segíts pontosítani ezt a fogalmat. Miben más, miben személyesebb egy szertartásvezető által vezetett szertartás, mint egy anyakönyvvezető általi?

Anyakönyvvezető az a hivatali személy, aki által rögzítésre kerül az elektronikus házassági adatlap, amely családjogi köteléket képez egy jegyespár között. Minden esetben kikerülhetetlen az anyakönyvvezető előtti házasságkötés metódusa.

A szertartásvezetői szakma valószínű ott nyert teret magának, mikor a fiatal pároknak hitelre volt szüksége ingatlanvásárlásra, majd behozták a CSOK-ot. Rendszerint besétáltak a hivatalba és hétköznap két tanúval megkötötték a házasságot. Majd később ráébredtek, hogy szerelmük szentesítését mégis méltó keretek között kívánják ünnepelni, de ekkor már nem tudták felkérni az anyakönyvvezetőt még egyszer, hogy adja össze őket újra.

Ekkor lépett be az esküvői szolgáltatók közé a szertartásvezető. Az a személy, aki a pár kéréseinek megfelelően, ott és akkor tart egy házasságkötést megerősítő szertartást, ahol ők szeretnék. Valamint a szertartás menetét is teljesen személyre szabja. A szöveget úgy írja meg, hogy az a pár saját történetét mesélje el és egy örök emléket adjon számukra.

A kreatív különbségeken kívül, említsük meg a törvényi különbséget is. Mondanál erről is pár szót?

Szertartásvezetővel történő esketés nem képez családjogi törvényt a jegyespár között. Én minden esetben figyelmeztetem a párjaimat, hogy csak akkor tudom elvállalni a házasságkötést megerősítő szertartást, ha előtte anyakönyvvezetőnél rögzítik a házasságot. Nyilván más kategória a külföldön köttetett házasság, az azonos neműek szimbolikus szertartása, vagy egy házassági évforduló.

Formailag tűnhet úgy egy laikusnak, hogy ugyan azt csinálja a szertartásvezető, mint az anyakönyvvezető, hiszen megjelenésben és a forgatókönyvben tudjuk ugyan azt hozni, mint a hivatali esketésnél. Szertartásvezető is viselhet nemzeti színű vállszalagot, de csak a címer nélkülit. Szertartásvezető nincs hivatali keretek közé szorítva. Szertartásvezető jobb esetben nem másodállásban űzi foglalkozását, ez által maximális figyelmet tud biztosítani párjainak. Korán reggel, éjszaka, vasárnap és ünnepnapon is eskethet, valamint a világon bárhová elutazhat szertartást vezetni.

Mennyire „trendi” ma szertartásvezető előtt esküdni? Mennyire kapós ez a szolgáltatás a Pároknál?

Azért nem annyira kapós szolgáltatás, mert még mindig nem igazán egyértelmű a magyarok számára, hogy ki is az a szertartásvezető és mit is csinál. Világtrendnek mondanám, és csak remélem, hogy a különlegességre, a személyességre vágyó párok hamar felvilágosulnak a hivatásunk adta lehetőségekről, illetve szabadságról. Mert van választása a pároknak. És ez az, amit sokan nem ismernek még.

Interjú Wéber Veronika szertartásvezetővel

Miben nyújtasz Te többet, mint más szertartásvezetők? Miben tudsz több, személyesebb, különlegesebb lenni?

Nem gondolom, hogy többet nyújtanék másnál, inkább úgy fogalmaznék, hogy mást nyújtok. Rengeteg pár keresi a megfelelő szakembert. Azt vallom, hogy mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabbat az évente közel ötvenezer esküvőből.

Akivel megvan a kölcsönös szimpátia és gördülékenyen mennek a dolgok. Személyes attól vagyok, hogy megismerem a párt, a történetüket, ezt felhasználva írom meg a szertartás szövegét. Majd velük együtt gondolkodva építem fel a szertartás menetét, a hozzájuk illő zenékkel és koreográfiával szabom teljesen személyesre.

A szövegírás számomra a legfontosabb része a folyamatnak, aztán maga a ’pillanat’, amikor elmesélem a saját meséjüket. Rengeteget készülök és mindent úgy csinálok, mintha a sajátomét csinálnám. Szeretek másoknak örömöt okozni. Azt gondolom, másként nem is lehet, csak szívből, szeretettel és 200%-on.

Képzett esküvőszervező is vagy. A szertartás lebonyolítása mellett a szervezésben is szoktál segíteni a Jegyeseknek?

Igen. Amennyiben szertartásvezetőként fogadnak fel, úgy további szolgáltatókat szívesen ajánlok. Ha teljes körű esküvőszervezésre kérnek fel, akkor az elejétől a végéig mindenben mellettük vagyok, együtt ötletelünk és azt az álmot váltom valóra, amit Ők megálmodtak maguknak. Segítek a budget megfelelő elosztásában, a legköltséghatékonyabban tervezni, megfelelő minőséget-, szakmai értéket képviselő szolgáltatókat ajánlani. Megszervezek mindent, a Nagy Napon pedig a háttérből irányítom, koordinálom a szolgáltatókat, hogy az ifjú pár ne csak túlélje, hanem megélhesse élete egyik  legboldogabb eseményét.

Milyen egyéb szolgáltatásaid vannak?

Házassági évfordulós szertartást is vállalok. Valamint esküvői tanácsadást és Nagy Nap-i koordinációt.

Országosan vállalsz esküvőket?

Esküvőt a Balatonon, Budapesten és bárhol a világban vállalok.

Mit szeretsz a legjobban a hivatásodban?

Azt, hogy a párok legboldogabb napjának a legnagyobb pillanatában hozzátehetek valamit az örömükhöz. Számomra ez egy személyes küldetés. Így vagyok kódolva.

Interjú Wéber Veronika szertartásvezetővel

Volt igazán emlékezetes esküvőd? Mitől volt az?

Minden esküvő más és más, mivel minden pár és szerelmi történet más. Voltam kastélyban, hegytetőn, csoda helyeken.

Jártam világszínvonalú külföldi helyszínen, húzott el a fejünk felett magánrepülő, öltöztem be stewardessnek, beköszöntem idegen nyelven, leptem meg örömapát elhunyt felesége angyallá minősítésével.

Ültettünk fát, házasítottunk bort, dobtunk lakatkulcsot a Balatonba. Vonultunk be AC/DC-re, és elmorzsoltuk könnyeinket a Hallelujah-ra is.

Tényleg rengeteg élményem van. Imádom a hivatásom, ez a küldetésem. Úgy érzem minden kreatív, szakmai és művészi képességem kibontakoztathatom általa.

Milyen nehézségekkel szembesül egy szertartásvezető? Volt már igazán kemény dió a pályafutásod során?

Hatalmas felelősséget vállalunk azzal, hogy ígéretet teszünk egy jövőbeni napra, amikor majd ott állunk a pár mellett és teljesen felfegyverkezve levezényeljük életük legnagyobb pillanatát. Mivel mi is emberből vagyunk, velünk is történhetnek előre nem várt fordulatok.

Érhet bennünket is baleset, betegség, vagy bármi más akadályozó tényező. Velem az történt, hogy egymás utáni 3 hétvégére szertartásom volt leszerződve, ez alatt az idő alatt kétszer kerültem kórházba. A három esküvőből kettőt tudtam megtartani, a harmadikat le kellett mondanom.. A munkám és az egészségem nem voltak hajlandóak kéz a kézben járni. A pár nagy pillanata nyilván meg lett oldva, elhangzott a szövegem és megtartották az esküvőt, de azóta is gyötör a lelkiismeret, hogy nem tőlem halhatták azokat a bizonyos szívből jövő gondolatokat.

Ez a hivatás folyamatos megújulást, a trendek követését, kreativitást igényel. Mi motivál Téged nap, mint nap? Miből nyersz ihletet?

Nekem ez egy alapbeállítás, mondhatnám életforma, nem csak hivatás. Míg a férjem imád mindent, ami a négy karikához köthető, addig én a két karikára esküszöm. Minden alkalommal esküvőkre keresek a neten, olvasok, gyűjtögetek, inspirálódok, szakmai közösségekbe járok, workshop-on és egyéb előadásokon, tanfolyamokon fejlesztem magam.

A Nagy Nap tervezett dátumához képest mennyi idővel előbb érdemes Téged felkeresni, hogy szabad időpontod is legyen és a szertartás apró részleteinek megálmodására is legyen idő?

Ha szezonális esküvőről van szó, akkor 8-12 hónappal előtte jó, ha szerződünk. De a legjobb, ha egy évvel előtte megkeresnek és nekilátnak a keresésnek. A legfelkapottabb dátumok esetében nagyon ajánlott a pro-aktivitás.

Szinte minden esküvői szolgáltatónál bevett szófordulat az „egyénre szabott” esküvő. De mégis mitől lesz például egy esküvői ceremónia egyénre szabott?

Mivel minden ember egy önálló individum, a szerelmekkel sincs ez másként. Minden pár más-más történettel rendelkezik. Erre a sajátosságra építem a szertartást. Hangulatában, stílusában, megjelenésében, zenéiben, az ajándékokban, elemeiben, történetében mindig azt hozom, amit a pár szeretne. Egyetlen egy elem van, amiben mind ugyan az, ez a SZER-elem. Mert ha nincs meg az a bizonyos tűz a szerelmesek szemében, akkor nem érzem igazinak… És Nekem ez AZ, ami a legeslegfontosabb!

Van még valami, amit elmesélnél?

Köszönöm a lehetőséget, a fantasztikus kérdéseket. Szuper volt rajtuk végig menni és magamba ásni, hogy felidézzem mi is az én igazi miértem. Ez egy szolgálat. A szerelmesek szolgálatában végzem munkám. Rengeteget adok és kapok is vissza. Ez egy igazi örömforrás számomra. És csak remélem, hogy ez az érzés eljut minden egyes páromhoz, akik engem választanak.

Ezúton is nagyon köszönöm Verának az interjút és, hogy beavatott ennek az egészen különleges hivatásnak a rejtelmeibe!

Kedves Menyasszonyok! Szívemből kívánom, hogy esküvőtök épp olyan tökéletes legyen, mint amilyennek elképzeltétek! Ennek megvalósításához bátran ajánlom Verát, hisz vele igazi élményben lesz részetek! Keressétek fel bátran honlapján, egyeztessetek és álmodjatok meg együtt egy igazi Álomesküvőt!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

A csodálatos Emily Soutache: sujtás esküvői ékszerek

Álomesküvőre álomékszer? Bemutatjuk a sujtás esküvői ékszereket! Szeretnél egy, a ruhádhoz és az egyéniségedhez is passzoló egyedi ékszert, mely nagyszerűen[...]

5/5 - (332 szavazat)