Nem lehet mindent lencsevégre kapni, de amit igen, azt Slezák Zsuzsi profin lefényképezi!

Az esküvői fotós kiválasztása szinte az egyik legfontosabb feladat az esküvőszervezés folyamán, hiszen a szertartások és a lagzi képei évekig megmaradnak emléknek. Ha Te sem szeretnéd a véletlenre bízni a fényképész kiválasztását, akkor olvasd el, Slezák Zsuzsi esküvői fotográfussal készült interjúnkat.

Zsuzsi nem csak az esküvői fényképészek varázslatos világába visz el minket, hanem jótanácsai is vannak a Jegyespároknak! 

Máris következik: Interjú Slezák Zsuzsi esküvői fotográfussal

Elkeltem.hu: Mióta foglalkozol fotózással? Hol tanultad? És hol kezdted?

Zsuzsi: Szentesre jártam gimibe, a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatára, ott ismerkedtem meg a fotózással. Fényképész képzésre a Práter utcába jártam, ahol első év után nyári gyakorlatra kellett menni. Burger Barna gyakornoka, majd az iskola befejeztével a saját munkáim mellett évekig az asszisztense voltam.

Elkeltem.hu: A portré és tárgy fotózáson kívül foglalkozol még rendezvény és esküvői fotózással is. Milyen egyéb szolgáltatásaid vannak?

Zsuzsi: Gyakran fotózom a párjaimat akár egy-két évvel az esküvőjük után, leggyakrabban a kisbabájuk érkezését várva. Nagyon jó érzés tudni, hogy vannak, hogyan alakul az életük. A teljes körű családfotózáson túl megemlíteném az ételfotózást is, illetve gyakran hívnak színházba fotózni.

Elkeltem.hu: Mit szeretsz a legjobban a fotózásban, esküvői fotózásban?

Zsuzsi: Azt gondolom, hogy egy fotós számára nincs annál izgalmasabb és komolyabb kihívás, mint két ember életének a legfontosabb napját megörökíteni. Ilyenkor folyamatosan figyelni kell a történéseket, és azonnal reagálni.

Szeretem a szép ünneplő ruhákat és az elkapott beszélgetéseket, szeretek aggódó, megrendült, felszabadult és szerelmes embereket fotózni. Szeretem, ha a képeken tényleg azok az emberek vannak, akiket lefotózok. És ugyanezt szeretik bennük a párok, akiknek dolgozom.

Elkeltem.hu: Mely megyékben vállalsz fotózást? Szeretsz inkább a közelben fotózni, vagy szívesen mész távolabbra is?

Zsuzsi: Nagyon szívesen utazok belföldön és külföldön egyaránt. Nagyon szerencsés vagyok, sokfelé jártam már és alig várom az új utakat.

Elkeltem.hu: Vállalsz egyedi kéréseket is? Például háznál, készülődést, vagy más egyéni kívánságokat?

Zsuzsi: Szinte minden alkalommal a készülődéstől kezdve fozózom az esküvőt. Erre akkor is igyekszem rábeszélni a párt, ha ők eredetileg nem így gondolták. Ha elmondom, hogy ezt azért tartom fontosnak, mert így indul a nagy nap, ezáltal lesz egy nagyon jó íve a képsorozatnak, megértik és ráállnak.

Én voltam ott számos esküvőn, bíznak bennem, nekik ez az első ilyen nap, én pedig igyekszem segíteni őket. Nagyon fontosnak tartom, hogy végig a párjaimmal legyek. Nem lehet tudni, mikor történik egy váratlan esemény, amit évekkel később is emlegetni fognak. Akár vicces, akár megható. Szeretnék minden lehetőséget megragadni, hogy a nagy nap eseményei ne csak a fejekben, hanem a képeken is továbbéljenek.

A pár egész másképp éli meg a napot, mint a násznép vagy egy szolgáltató. Ez természetes is. Az én feladatom, hogy az ő élményeiket örökítsem meg, és hozzátegyem amit én láttam és ahogy láttam. A feldíszített üres termet, a dekorációt, amivel rengeteget foglalkoztak, hogy milyen színű vagy témájú legyen.

Minden apró részletet igyekszem megörökíteni. Erről előtte beszélgetünk, mindenről tudnom kell, amit terveznek, mert csak így tudom megörökíteni. Ez logikusnak tűnik, de a nap hevében adódhatnának kellemetlenségek, ha korábban nem mondtak volna el mindent.

Nagyon fontos a násznépre is figyelni, akik beszélgetnek, jól érzik magukat. Az esküvőkön a legfontosabbak vannak ott. Gyakran hallom, hogy “ó, de jó! A Nagyi is táncolt!”

Elkeltem.hu: Általában milyen hosszú időre veszik igénybe a szolgáltatásodat? Az esküvő egész napjára vagy inkább a szertartásokra, kreatív fotózásra?

Zsuzsi: Többnyire az szokott kérdés lenni, hogy szeretne-e a pár jegyes fotózást, vagy nem. A reggeli készülődéstől kezdve jelen szoktam lenni, egészen éjjel egy óráig, amikor már átöltözött a pár.

A rendelkezésre állást nem az órák számában mérem. Van, aki óradíjat használ, hozzám nem ez áll közelebb. Azon a napon nincs más, csak az az esküvő, hogy a szolgáltatásommal a pár elégedett legyen. Ez a legfontosabb.

Elkeltem.hu: Milyen árkategóriában dolgozol? Vannak csomagajánlataid vagy kedvezményeid?

Zsuzsi: Középkategóriás árakkal dolgozom. Csomagokat állítottunk össze, a jellemző kérésenek megfelelően. Ha ajánlás útján jön a megbízás, minden esetben biztosítok valamilyen kedvezményt.

Elkeltem.hu: Körülbelül hány fényképet készítesz egy esküvő alatt? Hány képet és milyen formában adsz át a párnak?

Zsuzsi  A képek száma az esküvő nagyságától és a programoktól függ. Ha például két ceremónia van, az sokkal több képet jelent, mintha egy. Ha 40 fős a násznép akkor a kiscsoportos fotózás sokkal kevesebb képet ad, mintha 100 fő van jelen.

Amikor találkozom a párral, és megbeszéljük a programokat, illetve a vendégek számát, becsülök egy hozzávetőleges képszámot és ezt tartani is szoktam.

Digitálisan, logózott pendriveon adom át a képeket. Kérésre készítek albumot is, ez extra szolgáltatás. Illetve, ha a pár same day slideshow-t kér, amit az este folyamán levetítünk, akkor azt is átadom. Online is biztosítok lehetőséget, hogy megnézhessék a képeiket.

Elkeltem.hu: Milyen hosszú időre van betelve a naptárad? Mennyi idővel az esküvő előtt érdemes Téged felkeresni, hogy legyen szabad időpontod?

Zsuzsi: Egy évvel korábban legalább, mert a főszezon hamar betelik. Van, hogy egy-egy hétvége szabadon marad, akkor azt a családommal töltöm.

Elkeltem.hu: Milyen volt a legemlékezetesebb fényképezésed? Volt már igazán különleges megbízásod?

Zsuzsi: Szerencsés vagyok, sok emlékezetes fotózás van mögöttem.
Idén nyáron például az egyik páromat Szentbékállán fotóztam, ők Gyuláról érkeztek. A kőtengernél voltunk, rajtam hordozóban elöl a kisfiam, kezemben a fényképezőgépem. Bálint, a vőlegény épp egy szikláról segített le, amikor visszanéztem Nórira. Egyszerűen gyönyörű volt azon a szirten. Azonnal visszaküldtem Bálintot, hogy csináljunk egy utolsó utáni fotót. Ez az egyik kedvenc idei fotóm.

Elkeltem.hu: Mit javasolnál a menyasszonyoknak, vőlegényeknek, milyen hibákat ne kövessenek el a fényképezés során?

Zsuzsi: Azt tanácsolom, hogy hallgassanak a fotósukra. Azért hívták őt, mert tetszettek a képei, megbíznak benne. Szerintem nagyon fontos, hogy előre megbeszéljünk néhány dolgot a párral, hogy a fotózás gördülékenyebben menjen. Ha tudják, hogy mit miért kérek, akkor sokkal könnyebben megy a közös munka.

Elkeltem.hu: Milyen évszakban, napszakban készülnek szerinted a legszebb képek? Milyen esküvői kiegészítők mutatnak szerinted a legjobban a képeken?

Zsuzsi: Nagyon szeretem az őszt. Szeretem a fényeit, hogy kellemes az időjárás, hogy ezer színben pompázik a természet. Kicsit sejtelmesebb minden, ilyenkor egy stóla sem erőltetett.

Elkeltem.hu: Mennyire tartod fontosnak a személyes szimpátiát a párokkal? Mennyire befolyásolhatja a közös munkát és az elkészült képeket pozitív irányba, ha oldott közöttetek a légkör?

Zsuzsi: A kölcsönös szimpátia és a bizalom nagyon fontos. Nem volt még olyan, hogy egy párral ne lett volna meg, hiszen látták a képeimet, van egy alap bizalom, ez nélkülözhetetlen.

Szeretek megmutatni néhány nyers képet még munka közben, mert nagyon jó lökést ad a fotózásnak, mikor látja a pár, hogy hú de szép, ez jó lesz.
Akkor szeretem leginkább a kreatív fotózást, amikor az úgynevezett kötelezőkön túl ott van az a plusz néhány kép, amitől a sorozat valóban különleges lesz. Ami túlmutat a megszokotton.

Elkeltem.hu: Volt már olyan esküvői vagy kreatív fotózásod, amikor a pár a háziállatával fényképezkedett?

Zsuzsi: Szeretem az állatokat, nekem is van egy kutyám, Kósza. Volt már olyan, hogy ott volt egy kedvenc a készülődés alatt, de kimondottan a kreatív fotózáson még nem. Remélem, lesz ilyen is.

Elkeltem.hu: Mi az, amit biztosan nem vállalsz?

Zsuzsi: Nem szeretem amikor tönkreteszik a menyasszonyi ruhát. Nem vállalnék el ún. trash the dress fotózást.

Elkeltem.hu: A házasodók többsége meleg időben, napsütésben szeret fényképezkedni. De mi a helyzet egy téli fotózáson? Mennyiben más?

Zsuzsi: Teljesen más hangulatú egy téli fotózás, akkor az ember a hóban reménykedik. Nagyon szuper, hangulatos képek készülhetnek ilyenkor. A jól megválasztott kiegészítőkkel csodaszép sorozatokat lehet készíteni.

Elkeltem.hu: Szerepeltél már médiában?

Zsuzsi: Évekig Skóciában éltem, ahol grafikusként diplomáztam 2015-ben. Egy ottani országos versenyen első helyezett lett egy munkám. Ennek kapcsán foglalkozott velem az itthoni sajtó.

Elkeltem.hu: Mit szeretnél még magadról vagy a szolgáltatásodról elmondani?

Zsuzsi: Összeállítottam egy esküvőtervező füzetet, ami a honlapomon megtalálható és a www.slezakzsuzsi.com/weddings linkről letölthető. Ezzel igyekszem segíteni a pároknak, hogy könnyebben átlássák a szervezési feladatokat, ha maguknak szervezik az esküvőjüket.

Ezúton köszönjük Zsuzsinak, hogy részletesen válaszolt a kérdéseinkre, és bevezetett minket ennek a csodás foglalkozásnak a kulisszái mögé! További sikeres munkát és sok boldog Jegyespárt kívánunk!

Kedves Menyasszonyok és Jegyespárok! Szívből köszönjük a figyelmeteket, nagyon kellemes készülődést, meseszép esküvői képeket és nagyon sok boldogságot kívánunk Nektek!

Esküvői vagy jegyes fotózással kapcsolatban pedig keressétek bizalommal Zsuzsit a weboldalán!

5/5 - (396 szavazat)