Kis lagzi, nagy lagzi – aki Nektek kell: Lagzi Gazdi!

Akármekkora násznép is gyűlik össze az esküvőtök ünneplésére, biztosan kelleni fog valaki, aki összefogja a brigádot, irányítja a vendégeket, felvezeti a tortavágást, megoldja a felmerülő problémákat és gondoskodik a jó hangulatról.

Erre pedig ki más lehetne a legjobb, mint egy „Esküvői Őrangyal”?

Fogadjátok szeretettel Szente Kata ceremóniamesterrel folytatott interjúmat!

Szente Kata Ceremóniamester

Mióta mozogsz az esküvők világában?

Már gyerekkoromban is imádtam a lagzikat, de úgymond „gyógyíthatatlanul” kb 15 éve vagyok „esküvőfertőzött”. Jónéhány barátnőmnek, unokatesómnak és kolléganőmnek voltam a „jobbkeze” az esküvőjén, illetve verseket írtam és szavaltam a polgári szertartásukon. 2008-ban a legnépszerűbb magyarországi esküvői magazinnál (Esküvő Classic) dolgoztam ügyfélreferensként illetve szerzőként . Nagyjából ebben az időszakban egy esküvőszervező tanfolyamot is elvégeztem.

És mióta vagy ceremóniamester?

2016-ban debütáltam ceremóniamesterként a bátyám esküvőjén. Nagyon sok egyedi ötletet valósítottunk meg, a mai napig mindenki kívülről fújja azt a verset, amit az unokahúgomnak írtam és amit ő szavalt el a polgári szertartáson.

Ezek szerint 3 éve foglalkozol esküvők lebonyolításával hivatásszerűen?

Igen! CM képzéseken vettem részt, ahol a legnagyobbaktól tanulhattam (Szitás Róbert, Barna Laci, Debreceni Kriszta) Ezenkívül saját játékokat fejlesztettem, elkezdtem felépíteni a saját márkámat és olyan esküvőkön gyűjtöttem tapasztalatot, amit a 100.000 km-es ceremóniamesterek is megemlegetnének… De ezekről talán később.

Szavadon foglak, erre akkor visszatérünk még! Addig áruld el nekem, mit szeretsz a legjobban ebben a hivatásban?

Szente Kata CeremóniamesterIgazából az egész folyamat nagyon izgalmas, nehéz lenne kiemelni belőle kedvenc részt.

Na jó… talán az a kedvenc részem, amikor egy párral először találkozok. Ekkor nemcsak az elképzeléseik megismerése ad számomra iránymutatást, hanem megérzem közöttük azt a szeretetet és összhangot, ami engem rendkívül inspirál és nagyon nagy lendületet ad a munkához.

Gondolom azért nem mindig minden ilyen kerek és rózsaszín. Milyen nehézségekkel küzd egy ceremóniamester?

Az esküvő előtti hetekben minden szolgáltatóval felveszem a kapcsolatot preventív és egyeztető jelleggel. Minden felmerülő kérdést aprólékosan átbeszélünk, így nagy meglepetések már nem szoktak történni.

A párokkal szintén gördülékenyen megy minden, mert akik már eldöntötték, hogy én leszek a ceremóniamesterük, olyan szintű bizalom alakul ki addigra, nem jellemző, hogy nehézségek merülnek fel.

A legnehezebb ebben a szakmában talán az, amikor egy hajnalig/reggelig tartó esküvő után haza kell vezetnem. Ilyenkor általában énekelek az autóban, így tudom magamat ébren tartani.

Említetted, hogy Te is elvégeztél egy esküvőszervező képzést. Sokan összekeverik a ceremóniamester és az esküvőszervező munkáját. Tisztázzuk le, melyikük mit csinál és miben más a két szolgáltatás.

Vegyük alapesetnek, hogy van a jegyespár mellett egy esküvőszervező. Ő segít nekik mindent megszervezni, ami a lagzihoz kell, szolgáltatókat, helyszínt, ruhákat, sőt rengeteg ötlettel és tapasztalattal is tud segíteni. Ebben az esetben az esküvőszervező az, aki összehangolja a Nagy Napon a szolgáltatókat, ő segít kidolgozni a forgatókönyvet, tehát szinte mindent rá lehet bízni.

Viszont, ha nincs esküvőszervező, akkor a ceremóniamester az, aki ezekben segíteni tud. A ceremóniamester segít a szervezésben, forgatókönyv írásban és a lagzi közben is kézben tartja a szolgáltatókat és az eseményeket. És ami a legtipikusabb feladata: az egész esküvő alatt informálja és segíti a násznépet, konferál, játékra invitál, tehát az egész nap hangulatfelelőse és problémamegoldója.

Szente Kata Ceremóniamester

Te, mint ceremóniamester az esküvő lebonyolításán kívül miben segítesz még a Pároknak?

Igazából az előkészületek során szinte mindenben, amiben csak kell. Ez nagyban függ attól, hogy a pár mit vár tőlem, van-e esküvőszervezőjük, illetve mennyire szeretnének valaki mást bevonni az előkészületekbe.  Annak érdekében, hogy megkönnyítsem a választást, különböző kiegészítő csomagokat dolgoztam ki. Így az alap ceremóniamester szolgáltatás, a „Royal Day” a standard elvárásokhoz igazodik, a kiegészítőkkel pedig a szervezési időszakban kaphatnak őrangyali szárnyakat a párjaim.

Így a „Menyasszony Helpdeskkel” korlátlan email tanácsadást nyújtok 48 órán belül, a „Wedding Puzzle Plannerrel” szolgáltatói ajánlásban, részleges szervezésben segítek, a „Wedding Manager for Bride-dal” pedig abban nyújtok kényelmi szolgáltatást, hogy a párjaim a tennivalók sűrűjében még véletlenül se vesszenek el. Tehát mint egy személyi asszisztens az esküvőjükig havi szinten frissítem a „to do listájukat”. Ezek mind-mind opcionálisan választhatóak, mindig a pár szükséglete és óhaja dönt.

Mitől vagy Te Esküvői őrangyal? Említetted korábban, hogy nagyon emlékezetes esküvőid voltak. Mesélnél néhány esetről?

Volt olyan esküvőm, amikor az esős idő miatt körülbelül háromszor pakoltuk ki és be a szertartás előtt a komplett helyszíni berendezést; székekkel, asztallal, borostyánokkal, grillandokkal. A térerő nem működött tökéletesen és a rendezvényhelyszín vezetője folyamatosan félreértette a menyasszonyt. Sajnos ilyen helyzet is van.
Aztán megoldottuk a problémát és a fotóssal, a zenészekkel és egy másik ceremóniamesterrel együtt az utolsó 5 percben harmadszorra is újrainstalláltuk a szükséges dekorációkat és bútorokat.

Egy másik érdekes történet volt, amikor nem ért oda az esküvőre az egyik tanú. Sokan pánikba estek, én gyorsan megoldottam: kerítettünk egy pót-tanút, egy barátnőt a vendégseregből. Szegény menyasszony nagyon mérges volt, de jó pszichológusként nem hagytam, hogy egy ilyen „apróság” elrontsa a hangulatát és élete legszebb napját. A gyors reagálás és helyzetfelismerő képesség azt gondolom elengedhetetlen ebben a szakmában.

Egy másik érdekes sztori volt, amikor egy vőlegény nagyon berúgott és már a nyitótáncra kiütötte magát. Előtte pár perccel még teljesen képben volt és meg is beszéltük, hogy 10 perc múlva jön a nyitó.  Én addigra mindent előkészítettem, fotós, zenész, lámpa-kapcsoló „tiszt”, csillagszórók, vendégek körbe állítva, öngyújtós „tisztek”, szóval mindenkit csatasorba állítottam. Már a menyasszony megjelent, a zenész mutatóujja az enter billentyűn és indult volna a tánc, mire odaszaladt hozzám egy rokon, hogy „Kata, baj van! Pisti nem tud most jönni, mert rosszul van”.

Természetesen egy frappáns mondattal gyorsan kivágtam magam és nem hoztam kellemetlen helyzetbe a vőlegényt: „Hölgyek/Urak! Most egy meglepetés produkció jött volna, viszont szegény vőlegényünk egy kicsit lámpalázas, ő még készülni szeretne. Most mondták a fülemre, hogy még gyakorol. Ezért azt javaslom, legyen ez a főpróba nekünk is! Mindenki jegyezze meg, hol állt, ugyanígy folytatjuk nemsokára! Addig is táncoljatok és érezzétek jól magatokat!” A buli végül hajnali 3-ig tartott, nagyon jól sikerült, a menyasszonyom úgy köszönt el tőlem: „Kata, mindent köszönök tényleg! Ha legközelebb lesz esküvőm, akkor is téged foglak hívni!”

Szente Kata Ceremóniamester

Izgalmakban akkor ezek szerint nincsen hiány a Te esküvőiden sem… Az esküvő előtt kb mennyi idővel érdemes Téged felkeresni, hogy legyen szabad időpontod?

Ez teljesen változó. Hoztunk már tető alá 3 hét alatt is esküvőt, ahol igazából szerencsénk volt, mert minden szolgáltató a maximum felett teljesített. De általában fél évvel – 1 évvel az esküvő előtt szoktak felkeresni a párok.  Azt szoktam javasolni, miután megvan a dátum és a helyszín, akkor legyen a következő nagy projekt a ceremóniamester/zenei szolgáltató/fotós/videós stáb felállítása.

De előfordult már olyan is, amikor a pár az én naptáramhoz igazította az esküvő időpontját és helyszínét.

Milyen tanácsokat adnál a Jegyespároknak, akik most csöppennek bele az esküvőszervezésbe?

Mindenképpen azt javaslom, hogy hallgassanak a saját megérzéseikre, elképzeléseikre, vágyaikra.

Ne hagyják, hogy a család olyan dolgokat erőltessen rájuk, ami tőlük távol áll.

Illetve bátorítok minden Párt, hogy nyugodtan merjék beletenni magukat, a személyiségüket is az esküvőbe. Lehet az egy tematikus esküvő, vagy meglepetés műsor, bármi, csak róluk szóljon! Merjenek bátrak, kreatívak és különlegesek lenni!

A vőfélyt általában a hagyományos, sátras esküvőkkel azonosítják, míg a ceremóniamestert az elegáns esküvőkkel szokták egy lapon emlegetni. Ennek ellenére nem lehet ennyire élesen elkülöníteni a két szolgáltatást. Milyen típusú esküvőkre ajánlod inkább a ceremóniamester szolgáltatást?

Valóban nem ennyire egzakt ez a két fogalom. Sokan még a mai napig is inkább ragaszkodnak a vőfélyhez, mert nem annyira tiszta a kép, hogy a ceremóniamester mit is csinál.

Ráadásul ahány ember, annyiféle szín és annyiféle stílus. Ezenkívül a műfajokban is sok ma már az átmenet, és kialakulnak kevert stílusirányzatok, kategóriák (pl. városi vőfély)

Én azt tudom tanácsolni, hogy előbb álmodja meg a pár, hogy milyen stílusú lagzit képzel el, milyen helyszínen, milyen tradíciókkal. Írjon egy listát két oszloppal, hogy mihez ragaszkodik feltétlenül és mi az, ami tiltólistás (az én párjaim 100%-ánál a tojásgörgetés például tiltólistás)

Írja meg magának minden kedves pár a tökéletes receptúrát: az ő ÁLOM CEREMÓNIAMESTERÜKET, utána már könnyű a feladat: csak meg kell találni a legszimpatikusabb és a listához legjobban passzoló személyt.

Vannak kedvenc esküvői játékaid? Esetleg olyanok, amiket Te magad találtál ki?

Az esküvői játékok igazából olyanok, mint a magyar népmesék, már senki nem tudja, kitől erednek valójában. Van néhány saját játékom és ötletem (pl. „pénz nélkül is boldogan”, „jókívánság befőtt”, „dublőrök akcióban”) és ezen kívül még számtalan újszerű ötlet, de ezeket nem szívesen publikálom.

Többnyire az szokott előfordulni, hogy a hozzám érkező pároknak van már valamilyen játékokkal kapcsolatos ötlete, például láttak valamit egy lagziban, ami megtetszett nekik. Aztán ehhez az ötlethez teszem hozzá a saját ötleteimet, végül a közös gyurmázás eredményeként megszületik a hozzájuk és a vendégekhez valóban passzoló játék.
Illetve a játékoknak is több fajtája van (leültetős vagy táncoltatós, vendégeket vagy a párt szerepeltetős és még sorolhatnám a csoportosítási lehetőségeket) A TOP 2-3 játék kiválasztása és időzítése komolyabb feladat, mint egy teljesen új játék fejlesztése.

Azt szoktam a játékokkal kapcsolatban javasolni, hogy 2-3 db-nál többet nem érdemes beütemezni az esküvőre. Egyrészt, mert egy esküvőre általában szórakozni, bulizni mennek az emberek, nem játszani. Másrészt idő sincs rá, ha végiggondolunk egy tipikus esküvői forgatókönyvet. Harmadszor pedig, ha túl sok a játék, az pont annyira csapja agyon a jó hangulatot, mintha unatkoznánk.

Ami a kedvencem és szinte minden lagzimon örökzöld: a legidősebb házaspár táncverseny. Telitalálat, hiszen imádják a vendégek és a párok is!

Kata, ezúton is köszönöm Neked az interjút, és hogy ilyen részletesen beavattál ennek a nem mindennapi hivatásnak a részleteibe!

Kedves Jegyespár! Nyugodt szívvel bízlak Titeket Katára, hisz vele biztosan gondtalan és remek hangulatú esküvőben lehet részetek!

Mihamarabb vegyétek fel a kapcsolatot Kata weboldalán és szervezzetek ÁLOMesküvőt!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

5/5 - (168 szavazat)