Maradandó és szép ajándékkal fejeznéd ki köszönetedet a szüleidnek, apró ám mégis szívhez szóló meglepetést adnál a vendégeidnek?

Akkor a Petrits Édesség mézeskalácsból készült termékei pont Neked valók, ugyanis nem csak egyediek és szépek, hanem hatalmas szeretettel és törődéssel készül minden darab, melyek így méltán kedves ajándékok lesznek szeretteid részére. Az alábbi interjúban Petrits Szilveszter, a cég vezetője mesél bővebben erről a nem mindennapi, igazán művészi foglalkozásról.

Petrits Édesség: Mézeskalács.hu

Mesélj magatokról. Mikor indult a vállalkozásotok és mi vitt Titeket erre az útra?

Az időpontot nehéz pontosan meghatározni. A mézeskalácsosság és a gyertyaöntés a Petrits családban 1825 óta öröklődik apáról fiúra. 16 éves koromig még nem tudtam, mivel szeretnék foglalkozni, egy dologban voltam biztos, hogy mézeskaláccsal és gyertyával biztosan nem.

Aztán egyik napról a másikra megváltozott a hozzáállásom és határozott céllal folytattam a gimit; leérettségiztem, azután cukrász, majd élelmiszeripari mérnök lettem.  A cukrász gyakorlati helyünkön ismerkedtünk meg Tündivel. Szerelem volt első látásra – pár hónap múlva már együtt terveztük a jövőnket. Később aztán, mikor én még a főiskola padjait koptattam, ő már a mi családi vállalkozásunkban dolgozott: hétköznap a szüleimmel, hétvégente velem. 97-ben diplomáztam, azóta együtt dolgozunk.

A mézeskalács sokkal több lett a számunkra, mint munka. Hivatássá vált.

Az általatok készített termékek között találhatunk Karácsonyi, Húsvéti, Valentin-napi és esküvői ajándékokat. Gyakorlatilag mindent, amit csak mézeskalácsból el lehet készíteni. Esküvői témakörben milyen mézeskalácsokat csináltok?

Petrits Édesség: Mézeskalács.huIgazából mi nem is mézeskalácsokat csinálunk, hanem érzéseket közvetítünk. A mézeskalács csak eszköz ebben a küldetésben.

Egy esküvőn mindenki lubickol a pozitív érzésekben: a menyasszony és a vőlegény boldogságtól könnyes szemmel kijelentik egymásnak, hogy megtalálták a másik felüket. A szülők hálásak a gyerekeiknek és viszont. A násznép együtt örül az ifjú párral, az ifjú pár köszönettel van teli a násznép iránt, hogy megoszthatják velük az örömüket. Bőven van tehát érzés, amit segíthetünk mézeskaláccsal elmondani.

Az esküvői mézeskalácsokat a kedvenceink között tartjuk számon, mert mindig bennünk van az a tudat, hogy mennyi-mennyi öröm és ünnep fog a mézeskalácsainkhoz kapcsolódni. De hogy a kérdésedre konkrétan is válaszoljak: készítünk köszönetajándékokat az egészen apróktól a nagyobbakig, az egyszerű, minimalista stílusútól a díszes, színes motívumokig, akár egyedi formában is. Készítünk nagyobb szíveket szülőknek adható ajándékként, és készítünk olyan mézeskalács dobozt is, amit kifejezetten boríték-méretre igazítottunk.

A fent említettek közül, melyeknek van a legnagyobb sikerük a vásárlók között?

A hagyományos, piros alapon fehér, magyaros, tulipános és galambpáros minták a legkedveltebbek, de nagyon szívesen veszik a párok, hogy a köszönetajándékok készítésénél nyitottak és rugalmasak vagyunk. A kínálatunkat gyakran csak kiindulópontként tekintjük és hozzáigazítjuk az esküvő színvilágához.

A személyes vásárlás mellett a webshopban is tudunk tőletek rendelni. Hogy bírtok el az országos megrendelésekkel is? Hányan dolgoztok a vállalkozásban, hogy minden megrendelést tudjatok teljesíteni?

Pillanatnyilag nyolcan dolgozunk a vállalkozásban. Vannak dömpingidőszakok, amikor kevesebb idő jut alvásra, mint szeretnénk, de a határidőkre mindig nagy hangsúlyt fektetünk. Az esküvői megrendeléseknél pedig a határidők kiemelt prioritást élveznek.

Ha nagyobb mennyiségű apróságot szeretnék rendelni – mondjuk egy 100 fős lagzira köszönetajándékot – mennyi idővel előbb keresselek fel Titeket, hogy mindegyik időben elkészülhessen?

Petrits Édesség: Mézeskalács.huÖrömmel vesszük, ha a nagyobb mennyiségekkel 2-3 hétre előre tudunk  tervezni, de az esetek 95 %-ban egy hét alatt elkészülünk. A köszönetajándékot ritkán hagyják az utolsó pillanatra.

A jegyespárokkal öröm együttműködni. Tudjuk, milyen nehéz nekik hetekkel előre megjósolni, hogy a meghívottak közül hányan fognak eljönni. Tovább nehezíti a párok dolgát, ha ültetőkártyát szeretnének nálunk mézeskalácsból csináltatni. Ilyenkor egy hozzávetőleges létszámot kérünk tőlük, előkészítünk mindent, hogy csak a nevek legyenek vissza. Amint összeállt a konkrét lista, nagyon gyorsan be tudjuk fejezni munkát és már küldjük is a csomagot.

Az esküvői ajándékoknak választható a mintájuk, vagy Ti döntitek el, hogy milyen minta kerül az ajándékra?

Tapasztalatból mondom, hogy a webshopunk kínálata nagyon megkönnyíti a párok dolgát. Sokszor beleszeretnek valamelyik motívumba, és már nem is kell tovább gondolkodjanak. Máskor apró módosítást kérnek. Csak a példa kedvéért: nemrégiben egy párnak megtetszett a kalocsai mintás kör alakú mézeskalácsunk. Ők azt kérték, hogy ilyen legyen, csak szív formában. A legextrémebb eset az volt, amikor egy pár az esküvő helyszínéül szolgáló kastélyt rajzoltatta egy teljesen egyedi formájú mézeskalácsra.

Hogyan készülnek ezek a szépségek? Milyen máz van rajtuk? Mitől lesznek ilyen tartósak?

A tészta búza és rozslisztet, zamatos vegyes virágmézet, cukrot, tojást, fűszereket és szódabikarbónát tartalmaz. A díszítő anyag pedig tojásfehérjéből és porcukorból készül. Ha színeznünk kell, azt élelmiszerszínezékkel tesszük. Összetételét tekintve tehát abszolút ehetőek a mézeskalácsaink. Sőt mondhatom, finomak.

Ám a tapasztalatunk szerint az emberek 80-85 %-a szeretné emlékbe eltenni, ezért díszítés előtt kicsit kiszárítjuk. Így évekig szép marad (mi idén ünnepeltük a 20. házassági évfordulónkat, és még megvannak az esküvői mézeskalács szíveink). Gyerekeknek a szárazabb mézeskalács sem jelent akadályt, de hadd osszak meg egy trükköt. A mézeskalácsban lévő méz magába szívja a levegőben lévő párát. A nyári párás időben egy kicsomagolt mézeskalács 1-2 nap alatt puha lesz, mint a vaj.

Egyedi kéréseket is vállaltok? Mennyire szoktak meglepő vagy éppen nehéz megrendelésekkel megkeresni Titeket?

Petrits Édesség: Mézeskalács.huElőfordulnak egyedi elképzelések. Ilyenkor egy picit több időre van szükségünk. Először meg kell pontosan értenünk, hogy mit várnak tőlünk a megrendelők. Ezután készítünk egy mintadarabot, amiről fotót küldünk. Ha elégedettek, kezdhetjük az érdemi munkát. Egyszer egy olyan esküvői meghívót küldtek nekünk mintaként, amin egy akvarell virágos alap volt fekete betűkkel. Mivel mi nem ecsettel, hanem nyomózsákkal dolgozunk, ez komoly kihívás volt, de megoldottuk.

Minden mézeskalács egy valódi műalkotás, ezt biztosan nem lehet a szakma és az alkotás iránti szeretet nélkül csinálni. Mi motivál Titeket?

Jól látod, rajongunk azért amit csinálunk. Még nyaraláskor sem tudjuk három napnál hosszabb időre elengedni; bármi érdekeset látunk, az a fejünkben azonnal mézeskaláccsá válik. A legerősebb motivációnk az a tudat, hogy nem csak egyszerű emléktárgyat vagy finomságot készítünk, hanem ezekkel a tárgyakkal segíthetünk kifejezni, elmondani az örömöt, a hálát, az elismerést. A tudat, hogy számítanak rád, hogy fontos, amit csinálsz… nos, ez a mi legjobb doppingszerünk.

Mit szerettek a legjobban a hivatásotokban?

A színességét, változatosságát, az alkotás örömét és azt, hogy emberekkel vagyunk kapcsolatban általa. Büszkék vagyunk minden egyes megrendelőnkre. Csupa jó fej, pozitív ember keres meg minket. Talán ez a legnagyobb kincsünk.

Mi volt eddig a legkülönlegesebb, vagy legextrémebb megrendelésetek?

Említettem már egy-két esküvői kötődésű egyedi mézeskalácsot, de ezek meg sem közelítik azokat a térbeli elképzeléseket, amelyek megvalósítását alkalmanként kérik tőlünk. Készítettünk már térbeli autókat Trabanttól a forma1-es versenyautón át a billencses Ifáig vagy a kamionig.

Szeretnétek még valamit elmesélni magatokról?

Az évszázados hagyományt folytatva ma is családi vállalkozásban dolgozunk. Tündi és én mézeskalácsokat készítünk. Beszélgetésünk elején említettem a gyertyákat. Nekünk nincs időnk gyertyák készítésére. Az öcsém és a felesége viszont ezt a vonalat vitte tovább a cégben. Amit mi mézeskalácsból készítünk, azt ők gyertyából, viaszból.

Közös az örömünk, hogy a családi hagyományt együtt, de a feladatokat egymást közt megosztva vihetjük tovább.

Ha Te is kedvet kaptál hozzá, hogy ilyen különlegességekkel ajándékozd meg Szüleid, a Kedvesed, vagy akár az egész násznépet, akkor keresd Szilvesztert és Tündét a Mézeskalács.hu weboldalon és add le a megrendelésed még ma!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (112 szavazat)