Maradandó és szép ajándékkal fejeznéd ki köszönetedet a szüleidnek, apró ám mégis szívhez szóló meglepetést adnál a vendégeidnek?

Akkor a Petrits Édesség mézeskalácsból készült termékei pont Neked valók, ugyanis nem csak egyediek és szépek, hanem hatalmas szeretettel és törődéssel készül minden darab, melyek így méltán kedves ajándékok lesznek szeretteid részére. Az alábbi interjúban Petrits Szilveszter, a cég vezetője mesél bővebben erről a nem mindennapi, igazán művészi foglalkozásról.

Petrits Édesség: Mézeskalács.hu

Mesélj magatokról. Mikor indult a vállalkozásotok és mi vitt Titeket erre az útra?

Az időpontot nehéz pontosan meghatározni. A mézeskalácsosság és a gyertyaöntés a Petrits családban 1825 óta öröklődik apáról fiúra. 16 éves koromig még nem tudtam, mivel szeretnék foglalkozni, egy dologban voltam biztos, hogy mézeskaláccsal és gyertyával biztosan nem.

Aztán egyik napról a másikra megváltozott a hozzáállásom és határozott céllal folytattam a gimit; leérettségiztem, azután cukrász, majd élelmiszeripari mérnök lettem.  A cukrász gyakorlati helyünkön ismerkedtünk meg Tündivel. Szerelem volt első látásra – pár hónap múlva már együtt terveztük a jövőnket. Később aztán, mikor én még a főiskola padjait koptattam, ő már a mi családi vállalkozásunkban dolgozott: hétköznap a szüleimmel, hétvégente velem. 97-ben diplomáztam, azóta együtt dolgozunk.

A mézeskalács sokkal több lett a számunkra, mint munka. Hivatássá vált.

Az általatok készített termékek között találhatunk Karácsonyi, Húsvéti, Valentin-napi és esküvői ajándékokat. Gyakorlatilag mindent, amit csak mézeskalácsból el lehet készíteni. Esküvői témakörben milyen mézeskalácsokat csináltok?

Petrits Édesség: Mézeskalács.huIgazából mi nem is mézeskalácsokat csinálunk, hanem érzéseket közvetítünk. A mézeskalács csak eszköz ebben a küldetésben.

Egy esküvőn mindenki lubickol a pozitív érzésekben: a menyasszony és a vőlegény boldogságtól könnyes szemmel kijelentik egymásnak, hogy megtalálták a másik felüket. A szülők hálásak a gyerekeiknek és viszont. A násznép együtt örül az ifjú párral, az ifjú pár köszönettel van teli a násznép iránt, hogy megoszthatják velük az örömüket. Bőven van tehát érzés, amit segíthetünk mézeskaláccsal elmondani.

Az esküvői mézeskalácsokat a kedvenceink között tartjuk számon, mert mindig bennünk van az a tudat, hogy mennyi-mennyi öröm és ünnep fog a mézeskalácsainkhoz kapcsolódni. De hogy a kérdésedre konkrétan is válaszoljak: készítünk köszönetajándékokat az egészen apróktól a nagyobbakig, az egyszerű, minimalista stílusútól a díszes, színes motívumokig, akár egyedi formában is. Készítünk nagyobb szíveket szülőknek adható ajándékként, és készítünk olyan mézeskalács dobozt is, amit kifejezetten boríték-méretre igazítottunk.

A fent említettek közül, melyeknek van a legnagyobb sikerük a vásárlók között?

A hagyományos, piros alapon fehér, magyaros, tulipános és galambpáros minták a legkedveltebbek, de nagyon szívesen veszik a párok, hogy a köszönetajándékok készítésénél nyitottak és rugalmasak vagyunk. A kínálatunkat gyakran csak kiindulópontként tekintjük és hozzáigazítjuk az esküvő színvilágához.

A személyes vásárlás mellett a webshopban is tudunk tőletek rendelni. Hogy bírtok el az országos megrendelésekkel is? Hányan dolgoztok a vállalkozásban, hogy minden megrendelést tudjatok teljesíteni?

Pillanatnyilag nyolcan dolgozunk a vállalkozásban. Vannak dömpingidőszakok, amikor kevesebb idő jut alvásra, mint szeretnénk, de a határidőkre mindig nagy hangsúlyt fektetünk. Az esküvői megrendeléseknél pedig a határidők kiemelt prioritást élveznek.

Ha nagyobb mennyiségű apróságot szeretnék rendelni – mondjuk egy 100 fős lagzira köszönetajándékot – mennyi idővel előbb keresselek fel Titeket, hogy mindegyik időben elkészülhessen?

Petrits Édesség: Mézeskalács.huÖrömmel vesszük, ha a nagyobb mennyiségekkel 2-3 hétre előre tudunk  tervezni, de az esetek 95 %-ban egy hét alatt elkészülünk. A köszönetajándékot ritkán hagyják az utolsó pillanatra.

A jegyespárokkal öröm együttműködni. Tudjuk, milyen nehéz nekik hetekkel előre megjósolni, hogy a meghívottak közül hányan fognak eljönni. Tovább nehezíti a párok dolgát, ha ültetőkártyát szeretnének nálunk mézeskalácsból csináltatni. Ilyenkor egy hozzávetőleges létszámot kérünk tőlük, előkészítünk mindent, hogy csak a nevek legyenek vissza. Amint összeállt a konkrét lista, nagyon gyorsan be tudjuk fejezni munkát és már küldjük is a csomagot.

Az esküvői ajándékoknak választható a mintájuk, vagy Ti döntitek el, hogy milyen minta kerül az ajándékra?

Tapasztalatból mondom, hogy a webshopunk kínálata nagyon megkönnyíti a párok dolgát. Sokszor beleszeretnek valamelyik motívumba, és már nem is kell tovább gondolkodjanak. Máskor apró módosítást kérnek. Csak a példa kedvéért: nemrégiben egy párnak megtetszett a kalocsai mintás kör alakú mézeskalácsunk. Ők azt kérték, hogy ilyen legyen, csak szív formában. A legextrémebb eset az volt, amikor egy pár az esküvő helyszínéül szolgáló kastélyt rajzoltatta egy teljesen egyedi formájú mézeskalácsra.

Hogyan készülnek ezek a szépségek? Milyen máz van rajtuk? Mitől lesznek ilyen tartósak?

A tészta búza és rozslisztet, zamatos vegyes virágmézet, cukrot, tojást, fűszereket és szódabikarbónát tartalmaz. A díszítő anyag pedig tojásfehérjéből és porcukorból készül. Ha színeznünk kell, azt élelmiszerszínezékkel tesszük. Összetételét tekintve tehát abszolút ehetőek a mézeskalácsaink. Sőt mondhatom, finomak.

Ám a tapasztalatunk szerint az emberek 80-85 %-a szeretné emlékbe eltenni, ezért díszítés előtt kicsit kiszárítjuk. Így évekig szép marad (mi idén ünnepeltük a 20. házassági évfordulónkat, és még megvannak az esküvői mézeskalács szíveink). Gyerekeknek a szárazabb mézeskalács sem jelent akadályt, de hadd osszak meg egy trükköt. A mézeskalácsban lévő méz magába szívja a levegőben lévő párát. A nyári párás időben egy kicsomagolt mézeskalács 1-2 nap alatt puha lesz, mint a vaj.

Egyedi kéréseket is vállaltok? Mennyire szoktak meglepő vagy éppen nehéz megrendelésekkel megkeresni Titeket?

Petrits Édesség: Mézeskalács.huElőfordulnak egyedi elképzelések. Ilyenkor egy picit több időre van szükségünk. Először meg kell pontosan értenünk, hogy mit várnak tőlünk a megrendelők. Ezután készítünk egy mintadarabot, amiről fotót küldünk. Ha elégedettek, kezdhetjük az érdemi munkát. Egyszer egy olyan esküvői meghívót küldtek nekünk mintaként, amin egy akvarell virágos alap volt fekete betűkkel. Mivel mi nem ecsettel, hanem nyomózsákkal dolgozunk, ez komoly kihívás volt, de megoldottuk.

Minden mézeskalács egy valódi műalkotás, ezt biztosan nem lehet a szakma és az alkotás iránti szeretet nélkül csinálni. Mi motivál Titeket?

Jól látod, rajongunk azért amit csinálunk. Még nyaraláskor sem tudjuk három napnál hosszabb időre elengedni; bármi érdekeset látunk, az a fejünkben azonnal mézeskaláccsá válik. A legerősebb motivációnk az a tudat, hogy nem csak egyszerű emléktárgyat vagy finomságot készítünk, hanem ezekkel a tárgyakkal segíthetünk kifejezni, elmondani az örömöt, a hálát, az elismerést. A tudat, hogy számítanak rád, hogy fontos, amit csinálsz… nos, ez a mi legjobb doppingszerünk.

Mit szerettek a legjobban a hivatásotokban?

A színességét, változatosságát, az alkotás örömét és azt, hogy emberekkel vagyunk kapcsolatban általa. Büszkék vagyunk minden egyes megrendelőnkre. Csupa jó fej, pozitív ember keres meg minket. Talán ez a legnagyobb kincsünk.

Mi volt eddig a legkülönlegesebb, vagy legextrémebb megrendelésetek?

Említettem már egy-két esküvői kötődésű egyedi mézeskalácsot, de ezek meg sem közelítik azokat a térbeli elképzeléseket, amelyek megvalósítását alkalmanként kérik tőlünk. Készítettünk már térbeli autókat Trabanttól a forma1-es versenyautón át a billencses Ifáig vagy a kamionig.

Szeretnétek még valamit elmesélni magatokról?

Az évszázados hagyományt folytatva ma is családi vállalkozásban dolgozunk. Tündi és én mézeskalácsokat készítünk. Beszélgetésünk elején említettem a gyertyákat. Nekünk nincs időnk gyertyák készítésére. Az öcsém és a felesége viszont ezt a vonalat vitte tovább a cégben. Amit mi mézeskalácsból készítünk, azt ők gyertyából, viaszból.

Közös az örömünk, hogy a családi hagyományt együtt, de a feladatokat egymást közt megosztva vihetjük tovább.

Ha Te is kedvet kaptál hozzá, hogy ilyen különlegességekkel ajándékozd meg Szüleid, a Kedvesed, vagy akár az egész násznépet, akkor keresd Szilvesztert és Tündét a Mézeskalács.hu weboldalon és add le a megrendelésed még ma!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

A csodálatos Emily Soutache: sujtás esküvői ékszerek

Álomesküvőre álomékszer? Bemutatjuk a sujtás esküvői ékszereket! Szeretnél egy, a ruhádhoz és az egyéniségedhez is passzoló egyedi ékszert, mely nagyszerűen[...]

5/5 - (112 szavazat)